13 mituri despre celulită

13 mituri despre celulită

Redactor Andreea Baluteanu

Poate că ți se pare că o ai dintotdeauna sau ai observat-o din întâmplare, pe când îți admirai coapsele odată tonifiate, în oglindă, după baie. Cert este că, după ce v-ați întâlnit, viața ta nu a mai fost la fel. Da, chiar despre celulită vorbim.

Deși ni se pare că suntem familiare cu această afecțiune, în realitate sunt multe mituri despre celulită pe care noi le luăm drept adevărate. Azi ți le prezentăm pe cele mai răspândite, mai confuze și mai tulburătoare dintre ele. Află ce trebuie să crezi și ce nu trebuie să crezi despre înfiorătoarea celulită, „stricătoare” de bună dispoziție și de vacanțe la mare!

Mituri despre celulită: 7 informații false care le demontăm

La cât de comună este celulita, e bizar să realizezi că de fapt cunoaștem atât de puține despre ea. Deși afecțiunea e prezentă, conform estimărilor specialiștilor, la circa 90% dintre femei, continuăm să credem mituri, fie prin prisma dezinformării, fie în urma strategiilor de marketing ale unor producători. Mai jos, noi spulberăm aceste informații false!

femeie cu celulita
Sursa foto: iStock.com

Celulita este provocată de toxinele din organism

Deși este adevărat că nu strică să faci o detoxifiere din când în când, nu toxinele din organism sunt cele care provoacă celulita. În realitate, specialiștii explică proveniența acestui fenomen pe seama presiunii exercitate de depozitele de grăsime subcutanate asupra țesutului conjunctiv sau a fibrelor de colagen. Atunci când, în cele din urmă, aceste secțiuni de grăsime trec „mai departe”, ele vor deveni vizibile sub forma „gropițelor” nedorite de nimeni. În ceea ce privește fragilizarea țesutului conjunctiv, cauzele sunt dezechilibrele hormonale, sedentarismul, pierderea tonusului muscular sau circulația deficitară, în niciun caz toxinele.

Bronzul face celulita să dispară

Nici pe departe! Ba, mai mult, efectul este advers. Expunerea la radiații deteriorează fibrele de colagen și de elastină, prilejuind de fapt apariția celulitei, nu invers. Ceea ce te poate determina să crezi că bronzul distruge celulita e de fapt un efect optic. Pielea închisă la culoare descurajează observarea aspectului de coajă de portocală. Cu toate acestea, celulita nu pleacă nicăieri, și va fi tot acolo când pielea își va recăpăta nuanța.

Exercițiile cardio sunt cea mai bună armă împotriva celulitei

Să ne înțelegem: nu afirmăm, nici pe departe, că exercițiile de tip cardio nu sunt benefice pentru sănătate, per ansamblu. Pur și simplu, ele nu fac minuni în cazul celulitei. Experții au ajuns la concluzia că formele de mișcare care pun accent pe lucrul cu propria greutate (antrenamentele de forță sau cu greutăți, dar și yoga) îmbunătățesc tonusul muscular și pot reduce celulita.

Liposucția te scapă de celulită

Din păcate, nu. Deși această procedură chirurgicală îndepărtează grăsimea (de unde a reieșit și acest reprezentant de mituri despre celulită), nu este vorba despre cea subcutanată. Există însă câteva tratamente noninvazive sau minim-invazive care pot diminua aspectul de coajă de portocală. Astfel, vacuum-ul endermologic sau procedurile cu laser se situează triumfătoare pe această listă. 

Numai un medic te poate scăpa de celulită

Celulita nu e o boală, prin urmare, nu ai nevoie de un medic pentru a te lupta cu ea. Speciliaștii din saloane sau din spa-uri pot realiza tratamente cu vaccum, așa că îți vor fi de folos chiar și fără a fi absolvit medicina. Asigură-te că au însă licență de practică și interesează-te de reputația lor.

Sunt haine care reduc celulita

Crede-ne, noi suntem cele mai triste să te anunțăm că atât de popularizații colanți anticelulitici nu au, în concepția cercetătorilor, niciun efect. Deși aceste articole vestimentare îmbunătățesc aspectul fizic, efectul e același ca în cazul pielii bronzate: doar de fațadă. De partea cealaltă, să porți haine mult prea strâmte poate înrăutăți circulația, determinând astfel producerea celulitei. Suntem devastate că e vorba doar despre unul dintre multele mituri despre celulită.

Bărbații nu fac celulită

Ți-am explicat mai sus procesul de formare al celulitei: grăsimea subcutanată împinge straturile de țesut conjunctiv și de colagen. Ți se pare că vreun factor din cei de mai sus este propriu feminin? Ce este adevărat însă e faptul că celulita ne favorizează. Conform specialiștilor, circa 10% dintre tipi sunt afectați de pielea cu aspect de coajă de portocală, în timp ce procentul de femei e mult mai mare. Explicația constă în faptul că femeile au mai puțin țesut conjunctiv.

Mituri despre celulită care au (doar) un strop de adevăr

Dacă afirmațiile de mai sus sunt complet false, există și câteva mituri despre celulită care au un sâmbure de realitate în ele. Cu toate acestea, per ansamblu, informația continuă să fie majoritar neadevărată.

femeie pe bicicleta
Sursa foto iStock.com

Numai oamenii bătrâni fac celulită

Deși este adevărat că pielea cu aspect de coajă de portocală ocolește copiii, cum începem să fim afectați de schimbările hormonale, cum apare și celulita. Există și adolescente ce se confruntă cu această situație, așa că putem conchide că celulita nu are vârstă. Ce este totuși adevărat în acest mit despre celulită? Odată cu înaintarea în vârstă, depozitele de colagen sunt diminuate, pielea își pierde elasticitatea, și astfel „gropițele” sunt mai vizibile.

Celulita afectează doar femeile care nu fac sport și nu se alimentează corect

Poate părea tragic și totodată liniștitor, dar și fotomodelele Victoria’s Secret au celulită. Explicația este că grăsimea subcutanată există indiferent de numărul de kilograme, de dietă sau de exercițiile pe care le faci. Singura remarcă? Sportul poate îmbunătăți tonusul muscular, ceea ce îmbunătățește per ansamblu aspectul pielii, dar nu dizolvă celulita.

Doar femeile cu kilograme în plus fac celulită

Iată două mituri despre celulită „gemene”: că numai femeile „nelucrate” la sală sau cu exces de kilograme au piele cu aspect de coajă de portocală. În fapt, grăsimea subcutanată nu este aceeași cu cea ce te îngrijorează pe tine, ci este de fapt esențială supraviețuirii. Ce este însă adevărat? Dacă ai exces de grăsimea per total, și în straturile profunde, nu numai sub piele, este evident că efectul de presiune asupra țesuturilor va fi cu atât mai ridicat.

Cremele anticelulitice diminuează aspectul de piele „coajă de portocală”

Nicio cremă, fie că include cafeină pentru detoxifiere sau ceai verde pentru potențial antioxidant, nu te va scăpa de celulită. Însă aceste produse hidratează și îmbunătățesc per total aspectul pielii, care e mai fermă și mai elastică, de aici rezultând și un oarecare efect anti-celulită.

Există anumite exerciții special concepute pentru a spune „adio” celulitei

Cât ne-am fi dorit ca și acest protagonist de mituri despre celulită să fie adevărat. Dar, fiindcă are legătură cu grăsimea de sub piele și cu țesutul conjunctiv, celulita nu poate fi distrusă de anumite exerciții. Ce poți face, însă? Să îmbunătățești tonusul muscular, așa cum am spus mai sus.

Celulita te îmbolnăvește

Celulita nu e boală! Nu trebuie să mergi la doctor pentru a găsi un leac, ci e recomandat să îți schimbi mai degrabă stilul de viață. Dar există și un sâmbure de adevăr în acest mit. Degradarea țesutului conjunctiv și acumularea depozitelor de grăsime poate duce la probleme cardiace sau la diabet. Cu toate acestea, nu celulita le provoacă, ci pur și simplu împarte cu aceste afecțiuni cauze comune.

Istoria miturilor despre combaterea celulitei și cum te pot împiedica să obții rezultatele dorite

Dacă iei de bune aceste mituri despre celulită, îți poți face o mare defavoare. Ele te vor împiedica să obții rezultatele dorite deoarece îți pot crea așteptări nerealiste și te pot determina să investești bani inutili în tratamente și produse costisitoare care îți vor oferi doar îmbunătățiri temporare sau chiar deloc.

În realitate, trebuie să știi că celulita este o problemă comună a pielii și, deși nu există o soluție magică pentru a o elimina complet, poți face câteva lucruri pentru a îmbunătăți aspectul pielii tale. Citește în continuare pentru a afla ce funcționează cu adevărat împotriva celulitei.

Tratamente naturale vs. intervenții chirurgicale - care sunt opțiunile reale în lupta împotriva celulitei?

În general, atunci când ești pusă în situația de a alege cel mai bun tratament pentru celulită, trebuie să ții cont de mai mulți factori, inclusiv de severitatea celulitei, preferințele personale și riscurile implicate. Specialiștii spun că cea mai bună soluțuție este o combinație între proceduri chirurgicale și tratamente naturale. Există o serie de proceduri care pot da rezultate temporare, însă acestea trebuie completate cu o îngrijire personală care include activități fizice regulate, dietă sănătoasă, creme și masaj anticelulitice.

Fii în pas cu cercetările științifice recente și află ce funcționează cu adevărat în combaterea celulitei

Conform studiilor, cele mai eficiente metode de a reduce celulita pot fi:

Terapia cu unde acustice. Această tehnică constă în aplicarea unui gel pe pielea afectată și trecerea unui mic dispozitiv de mână (transductor) peste acea zonă. Transductorul trimite unde sonore în corpul tău, distrugând celulita. Pentru a observa o îmbunătățirea a pielii prin această metodă, cel mai probabil vei avea nevoie de mai multe ședințe.

Tratament cu laser
Sursa foto: Pexels.com

Tratamente cu laser și radiofrecvență. În tratamentul cu laser, o fibră laser minusculă este introdusă sub piele pentru a furniza căldură care distruge benzile fibroase care leagă grăsimea. Această abordare a demonstrat că reduce aspectul celulitei timp de 6 luni -1 an.

Există, de asemenea, un dispozitiv care utilizează căldură (radiofrecvență) pentru tratamentul nonablativ care îmbunătățește aspectul pielii. Tratamentele nonablative trebuie de obicei repetate mai des decât tratamentele ablative (cu laser).

Îndepărtarea țesutului prin  vacuum (vid) asistat. Această procedură folosește un dispozitiv care conține lame mici pentru a tăia benzile dure. După ce benzile sunt tăiate, țesutul se mișcă în sus pentru a umple și elimina pielea cu coajă de portocală. Acest tratament te poate ajuta să reduci aspectul celulitei timp de până la 3 ani, însă sunt necesare mai multe studii.

Subcizie. Această procedură medicală implică introducerea unui ac sub piele pentru a rupe benzile dure. Studiile au arătat eficiență în 99% de cazuri, iar vestea bună este că rezultatele pot dura 2 ani și chiar mai mult.

Carboxiterapia. În timpul acestei proceduri,  este injectat dioxid de carbon direct sub piele pentru a rupe benzile dure. Efectele secundare posibile ale carboxiterapiei includ disconfort în timpul tratamentului și vânătăi temporare, dar unele studii au arătat că tratamentul este eficient.

Endermologie. Aceasta este o tehnică noninvazivă de remodelare corporală care implică un masaj profund combinat cu vacuum. Pentru rezultate optime, sunt necesare mai multe ședințe, iar efectul este temporar. Celulita tinde să reapară la 1 lună după încetarea tratamentului.

După ce ai văzut ce funcționează împotriva celulitei, este bine să știi și ce tratamente NU recomandă medicii ca tratament pentru această condiție:

Criolipoliza - deși poate fi foarte eficientă pentru a scăpa de buzunarele mici de grăsime nedorită, în prezent nu te poate scăpa de celulită.

Mezoterapie - În timpul acestei proceduri, primești o serie de injecții în zona cu celulită. Infecțiile conțin diferite substanțe, inclusiv cofeină, hormoni, enzime și extracte din plante. Nu există multe studii care să arate că procedura chiar funcționează. În plus, te poți alege cu diverse efecte secundare, care includ roșeață și umflare, infecții, reacții alergice și modificări ale pielii.

Suplimente - Unele persoane susțin că administrarea de suplimente care conțin ingrediente precum cafeina, extractul din semințe de struguri sau gingko biloba pot reduce celulita.Totuși, nu există dovezi științifice care să confirme acest lucru.

Combate celulita și îmbunătățește aspectul pielii prin strategii testate și recomandate de experți

Așadar, este important să nu crezi toate miturile despre celulită și să te bazezi pe studii științifice, strategii testate și recomandate de experți. Pe lângă procedurile menționate mai sus, studiile au arătat că pot fi de folos și unele creme și loțiuni.

Femeie care se dă cu cremă
Sursa foto: Pexels.com

Este vorba în special de crema cu retinol 0,3% . Specialiștii spun că retinolul ajută la îngroșarea pielii, ceea ce reduce aspectul de coajă de portocală. Astfel de produse se aplică 1-2 ori pe zi, iar efectele se vor observa peste cel puțin 6 luni.

În ceea ce privește cremele anticelulitice promovate de industria de frumusețe, trebuie să știi că efectul aplicării acestor creme pe pielea afectată este probabil indirect și de scurtă durată. Dacă vrei, totuși, să încerci astfel de creme, caută produse care includ cafeină, retinol și alfa hidroxiacizi și aminofilină.

Cu riscul de a ne repeta prea mult, îți mai reamintim odată că, indiferent de tratamentele pe care le folosești, trebuie să mai faci și sport și să ai o alimentație sănătoasă.

Mituri despre celulită și alimentație: descoperă ce alimente te pot ajuta să reduci aspectul neplăcut al pielii

Miturile despre celulită îți vor spune că ai nevoie de un regim de detoxifiere pentru a scăpa de aspectul neplăcut de coajă de portocală. Adevărul este că nu ai nevoie de o detoxifiere drastică, ci de adoptarea unei diete sănătoase. Aceasta presupune consumul redus de alcool, cofeină, alimente rafinate, carbohidrați și grăsimi saturate, evitarea fumatului, pastilelor de slăbit, somnifere, laxative și diuretice.

În plus, trebuie să incluzi în meniul tău zilnic legume și fructe proaspete, multă apă, alimente din cereale integrale, alimente bogate în fibre și nutrienți esențiali și acizi grași.

Bineînțeles, nu te aștepta ca această dietă singură să te vindece de celulită, dar fii sigură că te poate ajuta.

Exerciții anti-celulită - ce funcționează cu adevărat și ce trebuie să eviți când vine vorba de antrenamentele fizice

Femeie care face yoga
Sursa foto: Pexels.com

Activitățile fizice care tonifică mușchii pot ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii cu celulită. De asemenea, acestea ajută la îmbunătățirea circulației și drenajul limfatic. Cele mai bune exerciții sunt: yoga, Pilates, înotul, mersul pe jos, ciclismul, urcatul scărilor și dansul.

Așa cum spuneam într-unul din miturile despre celulită, exercițiile cardio nu sunt neapărat recomandate pentru celulită. Dar ele sunt bune pentru sănătatea ta generală.

Provocările emoționale și cum poți recăpăta încrederea în tine în lupta împotriva acestei afecțiuni comune

Celulita îți poate scade încrederea în sine și te poate împiedica să te bucuri de activități care necesită expunerea pielii. De asemenea, lupta neîncetată împotriva celulitei poate fi frustrantă, mai ales atunci când observi că rezultatele întârzie să apară sau nu sunt la nivelul așteptărilor tale. Acest lucru îți poate afecta starea ta de bine și relațiile cu cei din jur.

De asemenea, te poate face dependentă de orice procedură și tratament miraculos care mai apare împotriva celulitei. Vei ajunge să-ți cheltui ultimii bani pe tot felul de produse care nu funcționează întotdeauna.

Ca să nu cazi în aceste capcane, este important să te gândești că celulita este comună și nu definește valoarea ta ca persoană. Lucrează la îmbunătățirea încrederii în sine, nu te mai concentra doar pe aspectul fizic. Caută să-ți setezi obiective bazate pe sănătate și bunăstare. Fă exerciții fizice regulate și adoptă o dietă echilibrată, nu numai pentru a combate celulita, ci și pentru a-ți menține starea de sănătate generală.

De asemenea, practică tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația sau yoga, pentru a-ți menține echilibrul emoțional. Nu te mai compara cu alții sau cu standarde de frumusețe nerealiste. Amintește-ți că multe vedete își retușează pozele, pentru că nici ele nu sunt perfecte.

În general, este esențial să-ți dezvolți o percepție sănătoasă a frumuseții, bazată pe caracteristicile tale unice și individualitatea ta. Nu mai crede toate miturile despre celulită și standarde de frumusețe, în schimb acceptă-te și iubește-te așa cum ești!

Vezi și cum să porți fusta scurtă ca să îți ascunzi celulita!

Surse foto: iStock, Pexels.com

Surse articol: Mayoclinic.orgAad.org

Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.