13 obiceiuri banale care îți pot provoca un infarct

13 obiceiuri banale care îți pot provoca un infarct

Redactor Andreea Baluteanu

Bolile cardiace reprezintă principala cauză medicală de mortalitate a momentului, depășind ca rată de producere chiar și terifiantul cancer. Deși cauzele acestora sunt multiple, în ultima perioadă apar tot mai des situațiile neprevăzute, disperate, în care bolnavii cad răpuși de un infarct, fără a manifesta anterior diverse simptome!

Ca să eviți să devii și tu o victimă infarctului, îți prezentăm în rândurile de mai jos 13 obiceiuri care îl pot provoca, fără ca tu să îți dai măcar seama. Ține cont de sfaturile noastre și evită-le sau dă curs soluțiilor pe care ți le semnalăm!

Infarctul și factorii săi de risc

Infarctul miocardic se produce atunci când circulația sângelui este întreruptă de cheaguri de sânge. Are loc astfel necroza ischemică a mușchiului cardiac (oprirea circulației sangvine), ceea ce poate antrena, în unele cazuri, decesul.

femeie care face infarct

Printre cei mai importanți factori de risc ai infarctului se numără vârsta (peste 45 de ani la bărbați și peste 55 de ani la femei este considerat pragul de la care pericolul devine mai pregnant), fumatul, tensiunea arterială ridicată, nivelul crescut de colesterol (cu precădere trigliceridele, la care e esențial să fii foarte atentă), unele afecțiuni precum diabetul sau moștenirea familială. De asemenea, specialiștii sunt de părere că și unele boli autoimune, precum lupusul sau artrita reumatoidă, pot declanșa, în timp, bolile cardiace.

Sunt însă și cauze ale infarctului pe care le poți controla, care pot determina apariția afecțiunilor cardiace. În cazul în care alimentația ta este compusă predominant din grăsimi și te confrunți chiar cu obezitatea, riscul de a face infarct crește. Lipsa activității sportive și sedentarismul slăbesc rezistența inimii, iar stresul la care te supui te afectează nu doar emoțional, ci și fizic.

Cele 13 obiceiuri de care trebuie să scapi acum

Dacă factorii de mai sus sunt general cunoscuți ca fiind o adevărată amenințare la adresa inimii tale, gesturile nocive de mai jos se pot strecura cu viclenie, părând adesea inofensive sau nu tocmai periculoase. Noi le identificăm și îți oferim și o serie de soluții care îți pot salva viața!

Diminețile. Dacă te-ai gândit mereu că tristețea de a te trezi devreme te va ucide, cercetătorii tind să îți dea dreptate. De vină nu e (doar) stresul de a merge la muncă, cât mai degrabă reacția naturală a corpului, de a intensifica producția de hormoni, care pune presiune pe inimă. La aceasta se adaugă oboseala și lipsa de hidratare: nu e de mirare că cele mai multe infarcturi au loc dimineața. Ce poți face? Dormi mai mult și ține un pahar cu apă lângă tine, pentru un plus de hidratare de la prima oră.

dimineata devreme

Muncești prea mult în frig. Munca e brățară de aur e un proverb cu care suntem de acord, atât timp cât se desfășoară în condiții adecvate. Dacă se petrece într-un frig acerb, cu totul altfel stau lucrurile: arterele se contractă la temperaturi scăzute, iar inima trebuie să pompeze mai tare sânge pentru a menține corpul cald. Dacă mai depui și efort fizic în acest timp (da, poate fi vorba și de o bătaie plăcută cu bulgări), cordul tău va fi suprasolicitat, de unde și riscul ridicat de infarct. Așa cum te așteptai, soluția este să te îmbraci bine!

Emoții prea puternice. Fie vorba de durere sau de extaz, răspunsul inimii la emoțiile intense este să își accelereze bătăile, ceea ce intensifică și presiunea sangvină, creând cadrul perfect pentru un infarct. Desigur, ne este aproape imposibil să evităm să trecem prin situații stresante sau, dimpotrivă, extrem de plăcute, dar avem șansa de a ne monitoriza reacția: respiră adânc și încearcă să obții sprijinul cuiva apropiat, dacă simți că nu mai poți.

Poluarea. Cercetătorii au descoperit că particulele de poluare (provenite cu precădere din combustibilul de la mașină) pot bloca arterele, ceea ce va antrena producerea unui infarct. Una dintre soluțiile actuale este utilizarea energiei „verzi”, din surse naturale, sau folosirea bicicletei ori a transportului în comun. De ajutor îți pot fi și plantele verzi de apartament, care îți asigură nu doar un mediu ospitalier, dar și un aer curat, măcar acasă!

Somnul insuficient. Dacă tot am vorbit despre diminețile pline de epuizare, să luăm în discuție și principala lor cauză, somnul insuficient. Acesta poate reduce speranța de viață, afectând inima, dar și restul organelor. În cazul în care ai probleme cu mersul la culcare, fă-ți ordine în program, ca să ai timp de relaxare seara, practică yoga sau pur și simplu apelează la remediul bunicii, laptele cald cu miere.

O masă bogată. Poate că tu te-ai desfătat cu mâncare aleasă, dar inima ta nu poate spune același lucru. Cantitățile uriașe de alimente ingerate conduc la eliberarea hormonului numit norepinefrină (sau noradrenalină) în sânge, despre care se crede că ar perturba activitatea inimii. Soluția? Mănâncă mai puțin, mai des, mai sănătos: trioul unei vieți armonioase.

Alcoolul. Da, paharul roșu de vin ține ridurile și boala Alzheimer la distanță, dar nu putem afirma același lucru despre consumul său exagerat. Alcoolul în exces crește tensiunea arterială și nivelul de colesterol, dar te și îngrașă, factori de risc asociaţi cu infarctul. Limitează consumul de vin, cel mult de 3-4 ori pe săptămână!

Exerciții fizice intense. Dacă activitatea sportivă te poate ține departe de infarct, exercițiile intense, care te epuizează, practicate atunci când nu ești încă obișnuită cu mișcarea, ți-l pot dărui pe tavă. Nu este exclus ca infarctul să aibă loc în timpul unor jocuri sportive intense sau al sexului, așa că nu îți stabili obiective pe care nu le-ai putea atinge în mod realist.

femeie astm

Astmul. Da, e nedrept, dar o mare parte dintre oamenii care suferă de astm ajung să aibă și un atac de cord. Cele două afecțiuni au cauze comune, fumatul și poluarea, așa că legătură dintre ele este puternică. Renunță la țigări și aplică sfaturile antipoluare de mai sus!

Migrenele puternice. Ne aflăm din nou pe teritoriul injust al cauzelor infarctului: se pare că persoanele care suferă de timpuriu de migrene și prezintăalterări ale vederii și ale auzului în timpul durerilor puternice pot ajunge să se confrunte cu un infarct. Dacă te afli în această categorie, minimizează riscurile apelând la acupunctură, la băi cu uleiuri esențiale și exerciții de stretching care să îți calmeze disconfortul.

Afecțiuni gingivale. Explicația e simplă: inflamația produsă în corp de afecțiunile gingivale eliberează bacterii periculoase în sânge, care consolidează depozite de grăsime și pot cauza, în timp, blocarea arterelor. Oricât de terifiant ar suna, dentistul e soluția! De asemenea, poți încerca și gargara cu sare sau tehnica de oil pulling.

Conservele și semipreparatele. Am evitat cât am putut, dar trebuie să ajungem și la subiectul mâncare nesănătoasă. Nu doar grăsimile, cât mai ales sarea în exces din pizza congelată și conserva de ton cu care te răsfeți sunt responsabile pentru creșterea presiunii sangvine și un potențial infarct. Rezolvarea? Rărește consumul de conserve și semipreparate și limitează prezența sării în meniul tău: este cheia pentru o inimă sănătoasă!

Răcelile. Nu e de ajuns că suferi la pat, mai trebuie să îți fie teamă și de infarct? Da, din păcate! Un sistem imunitar slăbit, obligat să lupte din răsputeri cu virusurile, poate cauza inflamație în corp, care atacă mai departe arterele și inima. Întărește-ți sistemul imunitar consumând fructe (cu precădere citrice) și legume proaspete și ai grijă la ceea ce mănânci când ești răcită: nu doar medicamentele te vindecă, ci și ceaiul cu miere și ghimbir sau supa caldă de pui, plină de proteine.

Dacă nu te-am speriat suficient, îți oferim și un filmuleț care nouă ne-a schimbat perspectiva despre viață: uite cum se produce un infarct în trup!

Ține cont de recomandările noastre și luptă împotriva infarctului, evitând aceste 13 obiceiuri banale, dar extrem de periculoase! Te vrem sănătoasă cât mai mult timp!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.