swipe

7 tipuri de cancer afectează tot mai des tinerii. Ce trebuie să știi

Cancer de rinichi

Incidența cancerului de rinichi a crescut în ultimii ani în rândul tinerilor, lucru care îngrijorează peste măsură, mai ales că acesta apare de regulă la persoanele de peste 40 de ani. În plus, un studiu din 2018 a descoperit că excesul de grăsime provoacă 33% dintre cazurile de cancer de rinichi. 

Vestea bună este că majoritatea cazurilor de cancer renal sunt depistate în faze incipiente, când tumorile sunt mici și limitate la rinichi, iar tratamentul are astfel o rată mai mare de succes.

Principalele simptome ale acestei afecțiuni sunt: prezența sângelui în urină, durerea persistentă de spate, oboseala, pierderea inexplicabilă în greutate, scăderea poftei de mâncare și febra.

Nu se cunoaște cauza exactă a apariției cancerului de rinichi, însă au fost descoperiți anumiți factori de risc, precum: fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, dializa și antecedentele familale de afecțiuni renale. 

7 tipuri de cancer afectează tot mai des tinerii. Ce trebuie să știi

Mielom multiplu

Mielomul multiplu este un tip agresiv de cancer al sângelui, care determină acumularea de celule canceroase în măduva spinării. 

Simptomele mielomului multiplu pot fi inexistente în stadiile incipiente, iar pe măsură ce boala înaintează acestea pot varia: durere osoasă, în special la nivelul coloanei vertebrale sau în piept, greață, constipație, pierderea poftei de mâncare, confuzie, oboseală, infecții frecvente, pierderea în greutate, slăbiciune sau amorțeală în picioare și sete excesivă. 

Cauzele apariției acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, însă au fost descoperiți câțiva factori de risc, precum: vârsta peste 50 de ani, antecedentele familiale, obezitatea și expunerea la radiații.

7 tipuri de cancer afectează tot mai des tinerii. Ce trebuie să știi

Cancer gastrointestinal

Cancerul gastrointestinal afectează tot mai mulți oameni, în 2018 înregistrându-se 783.000 de decese provocate de această afecțiune. Astfel, este foarte important să acordăm o atenție sporită și celor mai banale simptome pe care organismul ni le transmite, deoarece pot ascunde afecțiuni grave. 

Simptomele acestei afecțiuni pot include: dureri abdominale, sânge în scaun, balonare, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, greață, vărsături și oboseală.

Factorii de risc sunt: fumatul, consumul excesiv de alcool, obezitatea și dietă bogată în grăsimi animale. 

7 tipuri de cancer afectează tot mai des tinerii. Ce trebuie să știi

Leucemie

Leucemia este o formă de cancer al sângelui, în care măduva osoasă nu mai produce celule albe care să lupte cu microbii, ci celule anormale, incapabile să funcționeze corect. 

Simptomele acestei boli sunt adesea vagi, putând fi adesea trecute cu vederea sau asemănatoare gripei și altor afecțiuni comune. Cele mai comune simptome ale leucemiei sunt: febra sau frisoanele, oboseala, infecțiile frecvente, pierderea în greutate, ficatul mărit, vănâtăile, sângerările nazale, transpirația excesivă în timpul nopții și durerile osoase.

Cauzele leucemiei nu sunt cunoscute, dar au fost identificați câțiva factori de risc, precum: antecedentele familiale, fumatul, tulburările genetice (de exemplu, sindromul Down), chimioterapia sau radioterapia, expunerea la substanțe chimice precum benzenul. 

7 tipuri de cancer afectează tot mai des tinerii. Ce trebuie să știi

Cancer endometrial

Acest tip de cancer se dezvoltă în uter, mai precis în stratul de celule care formează endometrul. Cancerul endometrial sau uterin este deseori detectat în faza incipientă, deoarece provoacă sângerări vaginale anormale, ceea ce le determină pe femei să se prezinte la medic. Dacă este descoperit la timp, cancerul endometrial se poate vindeca prin intermediul unei intervenții chirurgicale.

Semnele și simptomele acestei boli sunt: sângerare vaginală după instalarea menopauzei, sângerări în afara menstruației și durerile pelvine. 

Factorii de risc ai acestei maladii sunt: vârsta înaintată, obezitatea, absența sarcinii, terapia hormonală pentru cancerul mamar, prima menstruație apărută la vârste fragede și dezechilibrele hormonale. 

7 tipuri de cancer afectează tot mai des tinerii. Ce trebuie să știi

Cancer al vezicii biliare

Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, situat în partea dreaptă a abdomenului, sub ficat, care stochează bila, un lichid digestiv produs de ficat. Cancerul vezicii biliare este rar întâlnit și greu de diagnosticat, deoarece nu prezintă simptome clinice, motiv pentru care acesta este depistat doar în stadii tardive.

Principalele simptome ale acestei maladii sunt: durerile abdominale, în special în partea dreaptă, balonarea, greața, febra, icterul (îngălbenirea pielii și a albului ochilor), pierderea nejustificată în greutate. 

La momentul actual nu este clar ce anume cauzează cancerul vezicii biliare, însă se cunosc factorii de risc, respectiv: sexul feminin, vârsta înaintată, pietrele la nivelul vezicii biliare, infecțiile cronice și obezitatea.

7 tipuri de cancer afectează tot mai des tinerii. Ce trebuie să știi

Cancer pancreatic

Pancreasul este situat în cavitatea abdominală, între stomac și coloana vertebrală. Acesta are o funcție endocrină, care produce hormoni, și una exocrină, care eliberează sucuri digestive. 

Cancerul pancreatic prezintă câteva simptome vagi, care adeseori pot fi confundate cu probleme digestive, fapt pentru care acesta este descoperit în majoritatea cazurilor în stadii tardive, fiind dificil de tratat. 

Principalele simptome sunt: durerea abdominală care radiază spre spate, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, cheagurile de sânge, oboseala și icterul.

Factorii de risc implicați în apariția cancerului pancreatic sunt: inflamația cronică a pancreasului, diabetul, antecedentele familiale, fumatul, obezitatea și vârsta peste 65 de ani.

‹ Vezi si