7 curiozitati despre somn

7 curiozitati despre somn

Andreea Gluh, redactor

Cu totii dormim, visam si, uneori, avem insomnii. Cu totii tratam aceste aspecte ca pe ceva care tine de viata cotidiana si dam vina cateodata pe stres pentru problemele pe care le intampinam, iar atunci cand avem parte de un somn odihnitor, nici macar nu mai stam sa cercetam care sunt mecanismele care stau la baza acestui proces amplu. De aceea, ne-am gandit sa iti prezentam 7 curiozitati despre somn.

Ce ar trebui sa stii despre somn

1. Mirosurile familiare pot contribui la formarea amintirilor in timpul somnului, acest fapt ajutandu-te sa retii mai multe informatii, prin diverse asocieri pe care le vei face in mod inconstient.

2. Daca vrei sa tragi un pui de somn, cel mai bine ar fi sa alegi intervalul orar 14-16. Cu toate acestea, se pare ca daca iti faci somnul de frumusete mai devreme, te vei trezi cu noi idei si vei fi mai creativa pe parcursul zilei.

3. Stiai ca unii oameni nu dorm mai mult de 4 ore? Si aceasta nu pentru ca sufera de vreo forma de insomnie, ci pentru ca s-au nascut cu o mutatie genetica ce le permite sa fie odihniti dupa un somn scurt.

4. Se pare ca somnul contribuie la consolidarea memoriei, insa, pe de alta parte, in acest fel se pot manifesta amintirile neplacute ale evenimentelor nefericite de pe timpul zilei.

5. Unii cercetatori au folosit fragmente din activitatea cerebrala a unor pacienti pentru a reconstitui videoclipuri de pe Youtube. Se discuta chiar ca, in viitor, este posibil ca visele sa fie transpuse sub forma unor filme, in acest mod. Suna a scenariu de film SF, nu-i asa?

6. Daca urmeaza o perioada in care nu vei avea prea mult timp pentru somn, este indicat sa adormi mai devreme in zilele premergatoare. In acest fel, iti faci "rezerve" de odihna.

7. Daca timp de 12 nopti vei dormi doar 6 ore in fiecare noapte si apoi iti vei face o serie de analize, vei observa ca rezultatele vor fi aceleasi cu cele ale unei persoane care are alcoolemia de 0.1‰. Asadar, iti vor fi afectate echilibrul, memoria si chiar abilitatea de a vorbi coerent.

Acum ca ai aflat aceste curiozitati despre somn, descopera aici si cate ore de somn sunt necesare, conform studiilor recente!

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.