8 cauze ale durerilor de stern

8 cauze ale durerilor de stern

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Există multe motive pentru care oamenii suferă de dureri ale sternului. Sternul, cunoscut și ca osul toracic, este situat în partea centrală a pieptului, chiar sub claviculă. Adesea, oamenii asociază durerea toracică cu cea cardiacă sau cu angina pectorală, însă durerea sternului poate proveni mai degrabă din osul toracic decât de la o neregulă a sistemului circulator.

Durerea de stern poate fi acută sau cronică, în funcție de individ și de cauză. Uneori, persoanele care suferă de durere pot simți pocnituri la nivelul osului toracic. Cauzele durerii sternului sunt multe și variate. Prin urmare, trebuie să consulți medicul specialist pentru un diagnostic exact.

 Persoana care sufera de dureri la nivelul sternului

Cauze ale durerilor de stern

Arsuri gastrice

Multă lume poate avea arsuri la stomac, care pot determina apariția de dureri iradiante în sternul inferior. Simptomele arsurilor la stomac pot include o senzație de arsură în timpul nopții sau după masă. Durerea se poate agrava atunci când te apleci și poate fi confundată cu unul dintre simptomele atacului de cord. Cu toate acestea, atunci când durerea este poziționată doar la nivelul pieptului și nu se răspândește către brațe, nu trebuie să îți faci prea multe griji.

Fracturi ale sternului, o alta cauză a durerilor de stern

Fracturile sternului pot fi cauzate de faptul că pieptul lovește forțat volanul în timpul unui accident rutier. Centura de siguranță sau bordul pot fi, de asemenea, vinovați. Sportivii care fac exerciții regulate și grele pot suferi leziuni ale sternului dacă își răsucesc torsul în mod constant.

Persoanele care suferă de anumite boli ce cauzează degradarea sistemului osos pot suferi, de asemenea, de fracturi ale sternului. Alte simptome ale sternului fracturat pot include umflături, vânătăi și sensibilitate în zona afectată. Este posibil să existe și o deformare toracică observabilă. Fracturile sternului pot dura câteva săptămâni pentru a se vindeca, în funcție de severitate.

Traume ale claviculei

Persoanele care au suferit traume la nivelul claviculei pot acuza dureri de stern. Clavicula este situată între omoplat și stern. O fractură a claviculei se poate produce dacă ai căzut pe acea parte a corpului întinsă sau în urma unei lovituri directe în zona claviculei.

Acest tip de traumă este obișnuită și se întâmplă cel mai adesea ca urmare a unui accident sau a unei căderi. Persoanele cu risc de traumă a claviculei sunt cele care au un aport scăzut de vitamina D și calciu. Unele simptome includ dureri în partea din față a pieptului superior, umflare, greață sau durere bruscă atunci când se execută o mișcare.

Tulburări respiratorii

Printre bolile respiratorii care pot provoca durere la nivelul sternului se numără și pleurezia. Pleurezia poate fi cauzată de diverse afecțiuni ale cutiei toracice și plămânilor, dar și de inflamația pereților interiori ai toracelui. Pleurezia se manifestă atunci când cele două straturi de țesut devin inflamate sau iritate. În timpul procesului de respirație, cele două straturi inflamate se freacă și astfel apar dureri.

Durerea legată de pleurezie este agravată prin respirația profundă, strănut sau tuse. Alte simptome ale afecțiunilor respiratorii includ pierderea apetitului, frisoane, tuse uscată, dificultăți de respirație sau dureri în piept. De asemenea, alte tulburări respiratorii care pot provoca dureri de stern pot include astmul, pneumonia și bronșita.

Persoana care sufera de mobilitate scazuta

Dureri ale articulațiilor

Atunci când articulațiile de la umăr și brațe suferă o leziune, pot apărea durerile de stern. Dacă un ligament este supus durerii acute, acesta se poate rupe sau se poate întinde complet sau parțial. Severitatea durerii depinde însă de gravitatea leziunii. Cu toate acestea, în cazul în care articulațiile sunt dislocate, pe partea anterioară sau posterioară, se pot produce dureri grave la nivelul sternului.

Inflamarea în zona pieptului

Aceasta este o afecțiune comună care provoacă dureri de stern. Se caracterizează prin inflamația cartilajului de la coastele superioare. Suprasolicitarea ligamentelor și a mușchilor poate contuziona zona, provocând astfel disconfort.

Această inflamare poate apărea și după efortul fizic, din cauza mușchilor tensionați. Durerea poate afecta mai multe coaste și se poate agrava de fiecare dată când respiri adânc, tușești sau faci exerciții fizice solicitante. Durerea din zona coastelor poate crește în intensitate cu fiecare respirație sau mișcare. Această durere poate fi confundată destul de ușor cu cea provocată de un atac de cord. Dacă suferi de astfel de episoade dureroase, este important să faci cât mai puțină mișcare pentru ca durerea să se diminueze.

Durerea în stern poate apărea şi din cauza atacurile de panică

Persoanele care suferă de atacuri de panică pot avea și dureri de stern. Durerea poate apărea din cauza senzației de teamă sau stres.

Operații

După o procedură chirurgicală efectuată în zona pieptului, își pot face apariția și durerile de stern. Durerea poate persista mai mulți ani după operație, dacă procesul de vindecare nu merge bine. În timp, durerea poate scădea în intensitate, dacă se urmează un tratament adecvat.

Întinderea corpului din partea superioară sau aplicarea presiunii asupra pieptului poate duce la agravarea durerii sternului. Trebuie neapărat să consulți un doctor atunci când durerea este severă și este însoțită de dificultăți de respirație, de maxilar, dureri ale brațelor, dificultăți la înghițire sau arsuri la stomac fecvente.

Împreună cu medicul, vei stabili cel mai bun plan de tratament care poate ajuta la ameliorarea durerii, în funcție de cauză. Unele tratamente recomandate de medic pot include medicamente pentru arsuri la stomac sau antiinflamatoare.

Simptome ale durerilor de stern

Durerea la nivelul sternului variază în funcție de bolile care o declanșează. Astfel, dacă durerea survine în urma unei infecții, apare febra, iar în cazul în care există afecțiuni la nivelul organelor sau țesutului din cavitatea toracică, durerea persistă mai multe zile.

Mai mult, durerea poate iradia de la nivelul gâtului, spatelui sau din zona abdominală către torace, iar în acest caz poate fi vorba despre o afecțiune la nivelul tractului digestiv. Anumite simptome ale durerii de stern pot fi evidențiate doar cu ajutorul anumitor analize, spre exemplu determinarea nivelului de oxigen sau a dioxidului de carbon în sânge. Alte simptome ale durerii în piept pot include tusea, dilatarea nărilor sau respirația șuierătoare.

Durere la nivelul sternului

Simptome ce indică o afecțiune gravă, ce necesită consultarea de urgență a medicului specialist

  • respirație greoaie și senzație de sufocare;
  • transpirații reci;
  • leșinul sau senzația de dezorientare permanentă;
  • piele, buze și unghii de culoare albăstruie;
  • palpitații;
  • febră mai mare de 38,5 grade;
  • durere toracită ce iradiază la nivelul brațului stâng, maxilarului sau al spatelui;
  • crampe și senzație de presiune la nivel abdominal.

Consultă medicul dacă durerile persistă mai mult de 5 zile, apare febra sau tusea productivă cu flegmă de culoare galben-verzuie.

Durerea in piept si oboseala

Durerea in piept poate fi asociata si cu oboseala. Acest lucru se poate intampla si daca persoana sufera de probleme respiratorii. 

Starea de oboseala si durerea in piept mai apar si ca simptome asociate miocarditei. Aceasta inflamatie a muschiului inimii poate cauza febra si oboseala, precum si probleme cu respiratia.

Durere toracica ce iradiaza in piept/spate

O durere toracica poate avea mai multe forme de manifestare, de la durerea acuta, intensa, pana la cea surda sau ca un junghi toracic. Aceste dureri pot fi insotite si de febra, tuse sau palpitatii. 

Sursa durerii este, de cele mai multe ori, dificil de reperat de catre pacienti. Doar in urma unui control medical se poate stabili daca este vorba de o afectiune a toracelui, a inimii, ori a esofagului sau chiar a plamanilor.

Tratament pentru durerile de stern

Tratarea durerilor de stern este bine sa se realizeze exclusiv de catre un medic. In functie de natura acestor dureri, precum si de celalalte posibile afectiuni pe care le mai aveti, doctorul poate prescrie un medicament. Tratarea acestor dureri se pot face cu anumite substante medicamentoase, precum si cu nitroglicerina. 

In cazul in care afectiunea este una mai ampla, medicul poate recomanda si o interventie chirurgicala. Va recomandam sa apelati la medic, daca durerile de stern nu inceteaza in 2-3 zile.

Cum poți preveni durerile de stern

Analizele care pot fi efectuate pentru stabilirea unui diagnostic sunt: testele de sânge, EKG, tomografie la plămâni, radiografie pulmonară și cateterism cardiac.

Astfel, există modalități prin care poți preveni apariția durerilor la nivelul sternului. Ai grijă să îți menții o greutate corporală normală, mergi la analize frecvent pentru a monitoriza atent valorile colesterolului, tensiunea arterială și glicemia. Evită fumatul și urmează o dietă bogată în grăsimi saturate, fructe și legume. De asemenea, fă-ți un program strict de exerciții fizice de intensitate moderată, pe care să îl urmezi zilnic.

Surse foto: Pixabay, IStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?
Incepe quiz
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (74)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.