8 cauze ale scurgerilor vaginale anormale

8 cauze ale scurgerilor vaginale anormale

Paula Rotaru

Ești obosită tot timpul, te doare burta, ai febră, urinezi frecvent și ai secreții vaginale nu tocmai normale? Fuguța la medicul ginecolog! Scurgerile vaginale abundente, cu miros neplăcut, nu trec de la sine și nu trebuie ignorate!

Cantitatea secrețiilor este mai crescută când faci mișcare, ești la ovulație, iei anticoncepționale, faci sex sau ești stresată, organismul apelând la acest mecanism pentru a menține vaginul curat și protejat de bacterii. Însă scurgerile vaginale anormale, cu miros urât, însoțite de simptome precum cele menționate mai sus, pot ascunde infecții sau afecțiuni ginecologice grave, care trebuie tratate fără întârziere!

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale scurgerilor vaginale anormale!

Ce probleme pot ascunde scurgerile vaginale neobișnuite

Vaginoza bacteriană – este o infecție bacteriană care ar putea fi transmisă pe cale sexuală. Peste 50% dintre femeile care se confruntă cu această afecțiune intimă prezintă simptome precum mâncărimi vaginale intense, senzație de usturime sau durere la urinare și secreții vaginale anormale, abundente, cu miros de pește. Femeile care au mulți parteneri sexuali și fac sex neprotejat sunt mai expuse riscului de a contracta această infecție.

Trichomoniaza – este o boală cu transmitere sexuală, dar poate fi căpătată și în urma folosirii în comun a prosoapelor sau a pieselor de lenjerie intimă. Această infecție este caracterizată de secreții vaginale gălbui, gri sau cu nuanțe verzui, cu miros de pește alterat, durere, inflamații ale vulvei și mâncărimi în zona intimă. Trichomoniaza se tratează cu antibiotice, dar numai la recomandarea medicului ginecolog!

Chlamydia și gonoreea – sunt considerate cele mai frecvente infecții bacteriene cu transmitere sexuală, care se manifestă prin usturimi la urinare, sângerări între menstre și secreții vaginale anormale, gălbui, verzui sau cu tente de roz.

Candidoza infecția cu Candida afectează peste 75% dintre femei și se remarcă prin secreții vaginale albicioase, groase, cu textură bânzoasă, mâncărimi și usturime. Stresul, diabetul, sarcina, anticoncepționalele și antibioticele luate pe termen lung pot crește riscul de candidoză.

Boala inflamatorie pelvină – este o complicație a infecțiilor bacteriente transmisibile pe cale sexuală, care se manifestă prin febră, dureri abdominale joase, leucoree (secreții vaginale urât mirositoare), menstruație dureroasă, durere în timpul actului sexual, usturime la urinare și ciclu menstrual neregulat.

Cancer endometrial – este cauzat, în principal, de nivelurile crescute de estrogen, iar printre simptomele frecvente ale acestui tip de cancer se numără secrețiile vaginale limpezi, sângerările între menstre sau după instalarea menopauzei, menstruația abundentă și dureroasă până la vârsta de 40 de ani. În majoritatea cazurilor, cancerul endomentrial este diagnosticat la femeile cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani.

Cancerul de col uterin – apare din cauza infecției cu virusul Human Papilloma (HPV), care poate fi dobândit pe cale sexuală, dar și prin mâini infectate, prosoape folosite în comun sau purtarea hainelor persoanelor infectate. Statisticile arată că peste 80% din persoanele active sexual dobândesc acest virus, însă riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin este mai crescut în rândul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.

Acest tip de cancer poate da simptome precum secreții vaginale apoase, abundente, maronii sau cu urme de sânge, cu miros neplăcut, sângerări vaginale după actul sexual, între menstre sau după instalarea menopauzei, durere în timpul actului sexual și crampe în zona inferioară a abdomenului. Vaccinarea împotriva virusului HPV, consultul gineologic și testul Babeș Papanicolau efectuat anual pot preveni și depista în stadii timpurii cancerul de col uterin.

Cum pot fi prevenite secrețiile vaginale anormale

Igiena exemplară a zonei intime și purtarea pieselor de lenjerie din bumbac, deci nu sintetice, sunt principalele metode pentru prevenirea infecțiilor bacteriene.

Folosirea prezervativului, evitarea antibioticelor, pe cât posibil, și consumul de alimente bogate în probiotice sunt, de asemenea, măsuri pe care le poți lua pentru a ține la distanță bolile cu transmitere sexuală și infecția cu Candida.

Pentru a-ți menține zona intimă curată și pentru a preveni disconfortul vaginal (iritații, mâncărimi, inflamații), Vavian Pharma recomandă Multi-Gyn FemiWash, spumă concentrată bio pentru igiena zilnică. Nu conține săpun, parfum și conservanți și este recomandată inclusiv pentru persoanele cu pielea uscată și foarte sensibilă. Preț 33,11 lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.