8 moduri în care poți testa ovulația acasă

8 moduri în care poți testa ovulația acasă

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Atunci când îți dorești un copil, cuvântul „test” face parte din vocabularul tău zilnic. Dacă nu faci mereu teste de sarcină, atunci cu siguranță faci teste de ovulație, care îți încearcă emoțiile la maximum. Dar ce este ovulația și de ce este atât de importantă? Ovulația indică acea perioadă a lunii în care ești fertilă și în care ai șanse mari să rămâi însărcinată.

Astfel, în perioada ovulației toate sertarele tale se umplu cu kituri de sarcină, tot felul de bețișoare și alte aparate care oferă răspunsuri la speranțele tale pentru viitor. Nu le lăsa să te copleșească! Învață cum și când să folosești aceste teste de ovulație acasă, astfel încât să afli care este perioada în care ești fertilă și poți concepe un copil.

parinti care tin in mana incaltaminte de bebelus

Iată care sunt cele 8 teste de ovulație pe care le poți face acasă!

Metoda calendarului

Femeile cu ciclu regulat ovulează după aproximativ 14 zile de la menstruație. Însă acest lucru nu este valabil pentru toate persoanele. Ciclul menstrual normal de 28 de zile (care începe în prima zi de menstruație și ține până în prima zi a ciclului următor) poate varia între 23 și 35 de zile, în funcție de lună, de nivelul de stres, de rutina zilnică și alți factori. Totuși, cum poți folosi metoda calendarului atunci când menstruația ta este neregulată?

Pentru a determina care este cea mai fertilă parte a lunii, trebuie să:

- îți urmărești menstruația pentru cel puțin 6 luni;

- scazi 18 zile de la cel mai scurt ciclu menstrual;

- scazi 11 zile de la cel mai lung ciclu menstrual.

Rezultatul dintre acestea trebuie să îți indice perioada în care ești cel mai fertilă.

Măsurarea temperaturii corpului

termometru pe masa

Temperatura corpului tău crește atunci când vrei să „încingi” lucrurile în dormitor. Aceasta este mai ridicată după ce ovulezi (aproximativ 3 zile). Am spus după ovulație, deoarece ești mai fertilă cu 2-3 zile înainte! Adevărul este că această metodă nu este eficientă. Perioada fertilă este deja pe sfârșite. Cel mai bun moment este înainte de ovulație, pentru ca sperma să fie încă activă. Conceperea poate începe în acest caz în fiecare zi până la ovulație, începând cu a 10-a zi a ciclului menstrual. Pentru cele mai bune rezultate, verifică temperatura dimineața. Iată ce trebuie să faci pentru acest test de ovulație:

- folosește un termometru special, care să îți ofere cu exactitate temperatura corpului;

- ia-ți temperatura înainte de a te ridica din pat, înainte de a bea ceva sau de a te spăla pe dinți.

Urmărește-ți ciclul în acest mod timp de câteva luni. Amintește-ți că temperatura crește imediat după ovulație. Atunci când vei începe să înveți ritmul corpului tău, vei putea să prezici mai bine când va avea loc ovulația.

Metoda mucusului cervical

Atenție! Această metodă este doar pentru femeile care se simt bine în corpul lor. Dacă nu ai sesizat deja acest lucru, află că secrețiile vaginului tău variază în timpul ciclului menstrual. Astfel, vaginul tău poate fi uscat imediat după menstruație. Totuși, la câteva săptămâni, mucusul poate să fie produs în cantități mari și poate fi lipicios. Înainte și după ovulație, secrețiile vaginale vor deveni mai transparente, „ude” și alunecoase, având culoarea și consistența unui albuș de ou crud.

Conform acog.org, ultimele zile în care ai astfel de secreții indică faptul că ești la ovulație. După ovulație, secrețiile se îngroașă sau dispar. Ești fertilă după 4 zile de când apare acest tip de secreție, însă șansele cele mai mari sunt după o zi sau două de la apariția acesteia. Monitorizează-ți secrețiile mai multe luni, până vei învăța care este bioritmul corpului tău.

Metoda simpto-termală

femeie intinsa in pat

Unele femei folosesc o combinație a mai multor tehnici (calendar, temperatură și mucus cervical) pentru a face teste de ovulație. Aceasta este numită metoda simpto-termală. Cu această metodă, femeile devin mult mai conștiente de schimbările care au loc în corpul lor și încep să acorde atenție micilor schimbări care de obicei trec neobservate.

Cele care folosesc metoda simpto-termală notează durerile de burtă (crampele), apariția mucusului cervical din timpul ovulației, sensibilitatea sânilor sau acea parte a lunii în care sunt active în dormitor. Alte femei mai sesizează și o catifelare neobișnuită a pielii, buze mai pline sau simțuri ascuțite.

Metoda standard a zilelor

Metoda similară calendarului poate fi folosită de femeile care au un ciclu ce poate varia între 26 și 32 de zile. De asemenea, există multe aplicații care îți pot indica perioada fertilă, precum Cycle Beads. Aceasta îți spune exact care sunt cele mai indicate zile de concepere, situate de obicei între ziua 8 și ziua 19 a ciclului menstrual.

Ovulația la microscop

Cine ar fi crezut că saliva și plantele pot avea ceva în comun? Sună ciudat, dar este adevărat. Nivelul de estrogen crește în timpul ovulației și poate fi sesizat în saliva uscată prin formarea unor „cristale”, similare cu gheața sau sticla. Cum poți observa aceste cristale? La microscop, prin analizarea unei mostre de salivă. Acest test poate fi făcut înainte cu două zile de ovulație și la două zile după.

Instrumente pentru testarea ovulației

Dacă numerele și simptomele îți dau bătăi de cap, atunci poți folosi aceste instrumente speciale, care detectează anumiți hormoni specifici ovulației, așa cum sunt LH-ul și estrogenul. LH-ul crește, de obicei, cu o zi - o zi și jumătate înainte de ovulație. Cum funcționează aceste teste de ovulație? Detectează LH-ul și un anumit tip de estrogen pentru a-ți spune când vei fi la ovulație. Au o marjă de eroare de 1 din 10 cazuri, asta dacă instrucțiunile de pe ambalaj sunt urmate întocmai.

Monitorizarea fertilității

Dispozitivul de testare a fertilității îți monitorizează ciclul în fiecare lună. Acesta conține teste de urină pentru detectarea hormonilor reproductivi, dar și senzori pentru temperatură, analize vaginale etc. De asemenea, mai există și dispozitive care măsoară electroliții din salivă ce ar putea influența schimbările hormonale sau cloridul din transpirație, care ar putea varia în timpul ciclului menstrual.

Indiferent care sunt testele de ovulație pe care le alegi pentru a-ți monitoriza zilele fertile, asigură-te că folosești cel puțin o astfel de metodă, mai ales dacă ciclul tău este neregulat.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?
Incepe quiz
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.