9 alimente bogate în colagen

9 alimente bogate în colagen

Sorina Corneanu

Factori precum stresul, stilul de viață nesănătos și dezorganizat, odihna insuficientă, consumul de alimente procesate, excesul de cofeină, poluarea și lipsa exercițiilor fizice accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde strălucirea și fermitatea. Colagenul este o proteină fibroasă naturală, esențială pentru menținerea sănătătii țesutului conjunctiv. Colagenul se găseste în aproape toate organele corpului, inclusiv în oase, piele, ligamente și cartilaje, funcționând ideal împreună cu elastina, o proteină structurală, pentru a menține elasticitatea țesutului conjunctiv. Foarte multe persoane caută să obțină cantitatea necesară de colagen din alimente, pentru a profita din plin și cu ușurință de beneficiile acestuia. 

Vezi cele mai importante beneficii ale colagenului!

Beneficiile colagenului asupra sănătății

Corpul  este capabil să producă colagen din aminoacizii prezenți în alimente. Cu toate acestea, pe măsura  înaintării în vârstă, corpul nu mai poate produce doza necesară de colagen și, astfel, în jurul vârstei de 30 de ani, producția de colagen începe să scadă cu aproximativ 1% până la 2% anual. De aceea, grija pentru o alimentație sănătoasă, bogată în colagen, este importantă în menținerea unui organism puternic.

Iată câteva dintre beneficiile colagenului pentru organism:

- luptă cu primele semne ale îmbătrânirii;

- întărește articulațiile;

- reduce ridurile;

- stimulează metabolismul;

- susține sănătatea mintală;

- reduce și previne apariția celulitei;

- întărește unghiile și firul de păr.

Factori de mediu precum radicalii liberi și soarele pot să descompună colagenul. „O dietă sănătoasă care include alimente bogate în colagen te ajută să păstrezi vitalitatea țesuturilor și să amâni vizita la medic. Nu încurajez oamenii să își ia colagenul din suplimente alimentare”, susține Ashley Barrient, dietetician la Spitalul Memorial Northwestern. „Va fi o risipă de bani, deoarece corpul nu folosește efectiv acest colagen suplimentar. În schimb, o dietă sănătoasă - echilibrată, bogată în proteine, grăsimi sănătoase, fructe și legume - ajută la sinteza colagenului”, adaugă aceasta.

Alimente bogate în colagen

Pește

Peștele este un aliment care nu ar trebui să îți lipsească din dietă, mai ales pentru că acesta te ajută să creezi celule puternice, iar ele sunt capabile să susțină structura pielii și a ligamentelor. Potrivit nutriționistului Brook Alpert, somonul și tonul reprezintă surse excelente de acizi grași Omega 3. Consumă pește de cel puțin două ori pe săptămână; în felul acesta îți vei proteja țesuturile și vei evita afecțiunile grave.

Legume verzi

Legumele verzi, în special spanacul, ar putea contribui la creșterea producției de colagen în organism. „Bogate în vitamina C, legumele verzi au proprietăți antioxidante care stabilizează enzimele ce distrug în mod normal colagenul”, susține medicul dermatolog Dimitry Palceski.

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți care sporesc producția de colagen în organism și contribuie la crearea de noi celule sănătoase.

fructe de padure

Soia

Fie că alegi să consumi lapte de soia, brânză sau tofu, aceste alimente conțin genisteină, un hormon cu rol antioxidant care crește producția de colagen și ajută la blocarea producției de enzime responsabile de îmbătrânirea pielii. Adaugă soia în dieta ta, fie ca supliment, fie ca înlocuitor al cărnii, și contribuie conștient la producția de colagen în organismul tău!

Ceai alb

Conform cercetărilor efectuate de specialiștii de la Kingston University și Neal's Yard Remedies, ceaiul alb protejează proteinele structurale ale pielii, în special colagenul, și împiedică activitatea enzimelor care descompun colagen și conduc la apariția ridurilor și a liniilor fine. Poți începe ziua cu o cană de ceai alb, pentru un start deopotrivă energic și detoxificant!

Vezi beneficiile surprinzătoare ale ceaiului alb pentru sănătate!

Ouă

Pe lângă doza necesară de proteine, ouăle, în special albușurile, oferă un nivel ridicat de lizină și prolină – care ar putea ajuta la susținerea producției naturale de colagen. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în sulf,  mineral necesar producției naturale de colagen. Sulful susține curățarea ficatului de enzimele care se descompun și interferează cu producția de colagen.Dacă ești vegetariană și cauți un înlocuitor sănătos pentru ouă, încearcă nucile. Acestea sunt la fel de bogate în lizină!

ou ochi

Avocado

Un alt aliment cu puternic efect antioxidant, care contribuie la producția de colagen a organismului, este avocado. Bogat în vitamina E, acesta previne descompunerea colagenului și a grăsimilor sănătoase care susțin sănătatea celulelor pielii.

Varză

O dietă optimă pentru menținerea elasticității pielii ar trebui să includă varză! Această legumă conține agenți producători de colagen, antioxidanți și fitonutrienți meniți să stimuleze hidratarea și elasticitatea pielii. În plus, varza este o sursă de fibre, vitamina B6, mangan, fier, magneziu, fosfor, calciu și potasiu. Bogată și în vitamina K, varza ajută la prevenirea bolii Alzheimer.

Vezi 10 semne timpurii ale bolii Alzheimer!

Morcovi

Morcovii sunt bogați în vitamina A, care ajută la creșterea producției de colagen și încetinește descompunerea colagenului și a elastinei care provoacă îmbătrânirea pielii. În plus, aceasta repară structura celulelor pielii și oferă protecție împotriva razelor ultraviolete. Dacă ai tenul gras, consumul de morcovi te poate ajuta să reduci sebumul și să tratezi acneea. 

Pentru a te bucura de o piele mai tânără, mai fermă și mai strălucitoare, include în dieta ta zilnică alimente bogate în colagen!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Ce carte de joc te reprezinta?
Incepe quiz
Ce carte de joc te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.