9 obiceiuri ale persoanelor anxioase

9 obiceiuri ale persoanelor anxioase

Sorina Corneanu

Anxietatea este un termen general care descrie o serie de tulburări ce provoacă nervozitate, teamă, reținere și îngrijorare. Aceste tulburări afectează modul în care o persoană se comportă şi se simte, iar adesea poate produce inclusiv simptome fizice deranjante. 

Află mai jos care sunt principalele obiceiuri ale unei persoane care suferă de anxietate!

Ce este anxietatea

Asociaţia Americană de Psihologie defineşte anxietatea ca fiind o emoţie caracterizată prin sentimente de tensiune, gânduri negative, îngrijorare şi simptome fizice precum creşterea tensiunii arteriale. Dacă anxietatea ușoară este vagă și adesea firească în situaţii de criză, anxietatea severă poate afecta serios viața de zi cu zi şi poate conduce la probleme de sănătate grave.

Potrivit medicalnewstoday.com, tulburările de anxietate afectează 40 de milioane de persoane în Statele Unite, fiind cele mai comune tipuri de boli mintale. Cu toate acestea, numai 36,9% dintre persoanele cu anxietate solicită şi primesc tratament pentru această afecțiune.

Obiceiuri ale persoanelor anxioase

Unele persoane sunt deschise în legătură cu faptul că suferă de anxietate și se simt confortabil să discute cu alții. Însă cei mai mulți oameni nu numai că nu doresc să împărtășească detaliile sănătății lor mintale, dar îşi neagă problema şi refuză orice formă de tratament. Persoanele care se confruntă cu anxietate sunt adesea îngrijorate de faptul că ar putea fi judecate de ceilalţi, spune Kelsey Torgerson, specialist în asistență socială și anxietate.

Există o serie de semne care indică faptul că o persoană suferă de anxietate, iar acestea sunt de mare ajutor celor apropiaţi, care doresc să îi ajute pe cei în suferință. Iată care sunt aceste semne!

persoana stresata

Reacţii exagerate

O persoană pe care ai fi tentat să o cataloghezi ca exagerată, pentru că face o scenă dramatică din nimic, ar putea suferi, de fapt, de anxietate. Oamenii anxioți pot avea adesea reacţii exagerate la orice eşec sau critică.

Teama de a încerca lucruri noi

Deoarece eșecurile pot fi atât de demotivante pentru o persoană anxioasă, aceasta va evita să îşi asume riscuri sau să se implice în activităţi în care nu e sigură că ar putea face faţă cu succes. Această preocupare interioară are legătură cu teama de a nu dezamăgi şi de a nu experimenta jenă, frustrare, tristeţe sau eşec, spune psihologul Joan Rosenberg.

Apatia

Dacă o persoană are dificultăţi în a urma un program exact, a se concentra sau a duce sarcinile la bun sfârşit, acesta poate fi un semn de anxietate. Dacă observi aceste semne la o persoană apropiată, încearcă să discuţi cu aceasta şi propune-i o vizită la psiholog. Anxietatea se vindecă!

Sistemul imunitar slăbit

Stresul constant are un efect teribil asupra sistemului imunitar. Persoanele cu anxietate pot suferi de mai multe boli, deoarece sistemul lor imunitar este compromis şi distrus de stres şi de încordarea constantă, spune Kelsey Torgerson. În plus, ascunderea bolii de ceilalți poate provoca și mai mult stres!

Tendinţa de a-i critica pe ceilalţi

Tendinţa de a-i critica pe ceilalţi  vine de multe ori din partea celor care sunt foarte critici față de ei înșiși, mai ales atunci când această critică de sine se naşte din anxietate ascunsă, spune Torgerson. Când cineva cu anxietate ascunsă pretinde celorlalţi standarde ridicate, cel mai probabil că are standarde şi mai înalte pentru el însuși, iar autocritica este şi mai dură!

Limbajul corpului

O persoană care suferă de anxietate va fi o persoană ezitantă, cu o poziţie corporală închisă, umeri plecaţi şi tendinţa de a se agita necontrolat, dezvoltând o serie de ticuri nervoase.

Incapacitatea de a fi punctuale

S-ar putea să observi că anumite persoane întârzie mereu sau sunt tot timpul pe fugă. Acesta poate fi un semn al depresiei, dar poate fi și un simptom al anxietăţii. O persoană care se simte foarte neliniștită poate fi copleşită de ideea de a face faţă sarcinilor pe care le are de îndeplinit, iar aceasta o poate determina să întârzie, adesea voit, simţindu-se mai în siguranţă dacă evită contactul cu anumite situaţii şi persoane decât dacă le înfruntă.

femeie obosita la birou

Sunt exagerat de ordonate

O persoană care insistă asupra ordinii şi îşi doreşte ca toate lucrurile să fie la locul ar putea suferi de anxietate, potrivit lui Joan Rosenberg, psiholog. Ordinea exterioară le ajută pe persoanele anxioase să îşi ofere un sentiment de calm interior.

Îşi fac greu prieteni noi

Persoanele care suferă de anxietate pot întâmpina dificultăți sau pot fi reticente în a-și face noi prieteni. Provocarea este adesea legată de faptul că acestea nu sunt dispuse să îşi arate vulnerabilitatea, să fie dezamăgite, criticate sau judecate de aceia pe care îi primesc în viaţa lor.

Durata sau severitatea sentimentului de anxietate este strâns legată de declanșatorul inițial sau de nivelul de stres. Simptomele fizice, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și greață, pot, de asemenea, să devină evidente, moment în care anxietatea uşoară, trecătoare, se transformă într-o afecţiune cronică: tulburarea de anxietate.

Când apar tulburările de anxietate

Nu toată lumea care se îngrijorează exagerat suferă și de anxietate. E posibil ca îngrijorarea extremă să fie cauzată de un program prea încărcat, de lipsa de mișcare sau de somn, de presiunea de la locul de muncă ori de neînțelegerile în cuplu, dar şi de lipsa de magneziu. Principalele simptomele neurologice determinate de valorile scăzute ale magneziului sunt anxietatea şi depresia.

Pentru a preveni şi a combate anxietatea, încearcă Ultra Magneziu tablete, Ultra Magneziu tablete, supliment ce ajută la buna funcţionare a peste 300 enzime din organism. Ultra Magneziu tablete este un produs disponibil pe www.vavianpharma.ro

tablete magneziu

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.