Abcesul perianal: cauze, simptome, tratament

Abcesul perianal: cauze, simptome, tratament

Redactor Andreea Baluteanu

Există afecțiuni pe care, din păcate, multe dintre noi le neglijăm din cauza sentimentelor de disconfort și de rușine. Printre acestea se numără și abcesul perianal, care poate fi confundat de multe ori din cauza patologiei cu hemoroizii.

Fie că este de natură infecțioasă sau noninfecțioasă, e vital ca abcesul perianal să fie tratat de un specialist. În cazul în care ignori boala, te supui chiar riscului de deces prin septicemie. Vezi mai jos tot ce trebuie să știi despre abcesul perianal: cauze, complicații și cele mai bune metode de prevenție.

Abcesul perianal: ce este și care sunt cauzele sale

Abcesul perianal este definit drept o colecție de puroi care se dezvoltă în țesuturile perianale (din jurul orificiului anal). În general, afecțiunea este ușor de tratat, dar, dacă este neglijată, poate conduce și la complicații care îți afectează viața.

durere in zona anusului

Boala apare de obicei după vârsta de 40 de ani și afectează într-un procent mai ridicat bărbații decât femeile. În ceea ce privește cauzele, acestea sunt de natură infecțioasă sau noninfecțioasă. Specialiștii sunt de părere că abcesele perianale infecțioase sunt cel mai des întâlnite.

Astfel, cauzele infecțioase au la bază germeni care se regăsesc în flora intestinală, cei mai răspândiți fiind Escherichia coli, stafilococ, bacilul Koch, Pseudomonas, Clostridium perfringens.

De partea cealaltă, cauzele de natură noninfecțioasă pot include:

  • o fisură existentă în zona anală sau hemoroizii;
  • boli cu transmitere sexuală;
  • unele traumatisme suferite în această zonă, inclusiv cele care par minore la prima vedere.

Există și factori de risc, respectiv categorii ale populației care sunt mai predispuse la apariția abcesului perianal. Dacă te regăsești în vreuna dintre situațiile de mai jos, adresează-te de urgență medicului imediat ce experimentezi simptomele abcesului.

Poți dezvolta cu precădere abces perianal dacă suferi de:

  • diabet;
  • tuberculoză;
  • boala Crohn;
  • HIV/SIDA;
  • colită ulcerativă;
  • diverticulită;
  • boala inflamatorie pelvină.

De asemenea, poți risca să dezvolți abcesul perianal și dacă practici des sex anal sau dacă iei medicamente pe bază de prednison (medicament hormonal sistemic).

Simptomele abcesului perianal

Cele mai comune simptome asociate abcesului perianal sunt:

  • durerea sau disconfortul care se acutizează atunci când stai jos. Durerea poate fi pulsatilă, violentă și permanentă.
  • iritația pielii din jurul anusului, care se poate caracteriza prin înroșire, umflare sau sensibilitate accentuată.
  • scurgeri purulente;
  • constipație sau scaun dureros.

Cazurile mai grave de abces perianal pot fi însoțite și de următoarele simptome:

  • febră;
  • frisoane;
  • stare generală de rău;
  • transpirații nocturne.

În majoritatea cazurilor de abcese perianale severe, febra este simptomul care îi determină pe bolnavi să meargă la medic.

Cum se pune diagnosticul de abces perianal

Abcesul perianal va arăta precum o umflătură în zona anală, ce poate fi tumefiată, roșie sau caldă. De cele mai multe ori, diagnosticul este pus în urma examenului clinic (examinare rectală), prin care va fi palpată și observată regiunea anală. Este important să răspunzi cu sinceritate la toate întrebările pe care ți le adresează specialistul: știm că este un subiect intim și delicat și de aceea insistăm asupra acestui fapt.

În cele mai multe cazuri, diagnosticul este stabilit cu ușurință. Pot exista însă situații în care medicul să ceară și o serie de analize ulterioare, precum hemoleucogramă, analiza urinei, radiografie, CT, RMN sau ecografie.

Care este tratamentul abcesului perianal

În majoritatea cazurilor de abces perianal, tratamentul este realizat în cabinetul medicului specialist și constă în incizia și drenarea colecției de puroi. Este de preferat ca aceste proceduri să se desfășoare înainte ca abcesul să se spargă. Tratamentul poate presupune și efectuarea unei anestezii locale, iar în cazurile mai grave operația poate necesita spitalizare și realizarea unei anestezii generale.

Urmează partea de monitorizare și de tratament propriu-zis a afecțiunii. În cele mai multe dintre cazuri, abcesele perianale sunt urmate de o vindecare completă. Medicul poate prescrie fie analgezice, fie antibiotice, dacă ai un sistem imunitar fragilizat. Cazurile în care este solicitată administrarea unui antibiotic sunt următoarele: prezența unor afecțiuni cardiace, a diabetului sau a unor boli sistemice.

De asemenea, tratamentul pentru un abces perianal poate fi realizat și la domiciliu, fiind reprezentat de băi calde care reduc disconfortul și calmează zona afectată.

constipatie

Ce se întâmplă dacă se sparge abcesul perianal

În cazul în care pacientul ignoră simptomele abcesului perianal, este posibil ca acesta să se spargă de la sine. Nu considera sub nicio formă că problema este rezolvată, deoarece nu este cazul.

Atunci când un abces se sparge, din rana rezultată poate apărea o fistulă anală, respectiv o leziune infectată dezvoltată între piele și locul abcesului. Fistula poate apărea și ca urmare a unui drenaj insuficient sau prost executat al abcesului.

Complicații ale abcesului perianal

După cum am văzut în rândurile de mai sus, cea mai frecventă complicație a abcesului perianal este reprezentată de fistulă. De obicei, acestea se dezvoltă la 4-6 săptămâni după ce un abces este drenat, dar sunt cazuri în care fistulele pot apărea și la câteva luni sau câțiva ani după abces. 

Iată care sunt și alte complicații ce pot apărea în urma abcesului perianal:

  • infecții;
  • fisuri anale;
  • recurența abcesului;
  • cicatrice;
  • deces prin septicemie.

Prevenția abcesului perianal

Experții nu au identificat un set de măsuri de prevenire a abceselor perianale, dar, cu cât ai mai multă grijă de tine, cu atât vei fi mai la adăpost. Iată ce poți face pentru a evita dezvoltarea acestei boli!

Folosește prezervativul. Mai ales dacă nu ai o relație stabilă, folosirea prezervativului este obligatorie pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală.

Tratează imediat orice infecție. Dacă suspectezi că suferi de BTS, adresează-te de urgență specialistului.

Acordă importanță igienei anale. E valabil și pentru tine, dar și pentru copii, care sunt mult mai predispuși apariției infecțiilor în această zonă.

După cum ai văzut, abcesul perianal nu este o afecțiune gravă, atât timp cât mergi la medic imediat ce observi simptomele. Dacă neglijezi însă abcesul, te supui multor pericole, așa că ai grijă de sănătatea ta!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.