Candidoza recurentă. Metoda ayurvedică de vindecare în 5 pași

Candidoza recurentă. Metoda ayurvedică de vindecare în 5 pași

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

 În corpul omenesc trăiesc în mod natural mai multe tipuri de ciuperci. Unul din aceste tipuri este candida, un patogen denumit oportunist. În mod normal, se găseşte în diverse locuri din organism, precum gură şi intestine ori pe piele, fără să cauzeze, însă, nicio problemă întrucât este  tinut sub control de bacteriile producătoare de acid care se află în aceleaşi zone ale corpului cu ciupercile candida. Cu toate acestea, într-un mediu propice, ciuperca se poate înmulţi şi dezvolta dincolo de orice control, astfel provocând infecţii vaginale neplăcute. Candida se poate dezvolta şi în interiorul cavităţii bucale, în zonele de sub scutecul bebeluşilor sau în alte zone ale corpului.

Infecţia cu ciuperca candida poartă numele de candidoză. În general, ciuperca Candida Albicans, care apare că urmare a unui dezechilibru al florei din organism combinat cu un sistem imunitar deficitar, este cea care provoacă candidoză. În cazul în care infecţia nu este tratată organismul se poate confruntă cu probleme cronice de sănătate.

Cele mai frecvente tipuri de candidoză sunt infecţiile vaginale.

Perspectiva ayurvedică

 Abordarea convenţională alopată împotriva candida presupune eradicarea infecţiei prin folosirea unor medicamente chimice, eliminându-se astfel simptomele asociate. De cele mai multe ori însă, această abordare nu este doar însoţită de multiple efecte secundare dar este şi ineficientă.

În Ayurveda, candida albicans, că şi organism în sine, nu este considerată ca fiind cauza bolii şi a simptomelor clasice.

Cauza care iniţiază simptomele asociate este multifactoriala şi începe de cele mai multe ori cu o predispoziţie care se numeşte mandagni, sau foc digestiv scăzut. Focul digestiv scăzut conduce la o digestie incompletă şi deficitară (ajeerna). 

Digestia incompletă cauzează producţia de ama (un tip de toxine) – un reziduu produs în urmă digestiei deficitare. Ama poate fi complexată cu una sau cu mai multe din cele trei doshas sau poate exista independentă. Aceste toxine pot penetră sistemul vascular şi sunt redistribuite sub formă de depuneri pe suprafaţa mucoaselor (tractul intestinal, vagin, cavitatea bucală etc.). În intestine va fermenta şi va putrezi, inhibând astfel dezvoltarea florei sănătoase iar în alte zone va afecta ţesutul imunitar ce va permite dezvoltarea puternică a ciupercii.

Dacă dezvoltarea nu este oprită, sistemul imunitar, vitalitatea şi alte funcţii normale vor avea de suferit ceea ce va conduce la afecţiunea denumită generic candidoză. Alte probleme asociate ce se  pot instala sunt oboseala cronică, depresia, artrită reumatoidă, boli cardiovasculare, fibromialgia şi altele. 

Tratament general ayurvedic

 Ayurveda promovează o abordare naturală, sigură pentru restabilirea echilibrului organismului. Următoarele cinci părţi ale tratamentului ayurvedic au demonstrat de-a lungul a mii de ani eficienţă împotriva candidozei. Excluderea unei singure părţi poate conduce la rezultate nesatisfăcătoare. Ţinem cont de faptul că afecţiunea denumită Candidoză este în Ayurveda o kruchchhasadhya, adică o condiţie ce se tratează cu dificultate.

  1. Restabilirea unui foc digestiv puternic (agni) și a unei digestii normale;

 Această se realizează pe baza unei diete anti-candida ce presupune folosirea unor anumite plante şi condimente. Cele mai eficiente sunt ghimbirul, piperul, frunzele de coriandru, seminţele de muştar, scorţişoară şi chimenul – printre altele. Plantele care trebuie folosite sunt Triphala sau Trikatu, printre altele. De asemenea, ceaiurile digestive cu ghimbir si condimente pot fi o soluție eficientă pentru restabilirea unui agni optim.

 Referitor la dietă, sunt multe discuţii cu privire la ce se poate şi nu se poate mânca în timpul infecţiilor cu candida. Informaţia prezentată în acest articol nu se doreşte a fi exhaustivă însă câteva idei pot ajută în mod esenţial. În primul rând trebuie să înţelegem faptul ca ciuperca de candida albicans este un organism anaerob facultativ, această însemnând că atunci când oxigenul nu este disponibil, ciuperca foloseşte zahărul prin fermentare alcoolică pentru a produce energie. Aşadar toate formele de zahăr trebuie evitate. Aceasta include şi fructele! În general este recomandată o dietă fără gluten întrucât alimentele care conţin drojdie, fermentează şi pot produce alcool, care hrăneşte candida. Trebuie evitate brânzeturile, ciupercile şi produsele pe bază de făină de grâu.

Ce alimente se recomandă în infecția cu candida?

 Carnea în cantităţi mici, peştele şi fructele de mare conţin puţin zahăr şi pot fi acceptate în dietă. Legumele sunt indicate însă mai puţin cele care conţin amidon foarte mult (eg. cartofii) şi cele care conţin zahăr (eg. morcovii). Toate legumele care conţin frunze verzi sunt indicate, de asemenea şi nucile însă nu este indicat consumul de arahide şi fistic. Untul şi uleiul de măsline este indicat, de asemenea şi laptele de orez sau migdale. De asemenea, o dietă bogată în fibre alimentare este foarte recomandată. Un aliment care conţine natural fibre alimentare solubile şi insolubile este Psyllium. Recomandarea este să fie consumat Psyllium de calitate, certificat organic, cu un conţinut de fibre de peste 85%.

Asigurati un timp corespunzător pentru digestie între mese.

  1. Ojas - Energia vitală și imunitatea

 Ojas este energia vitală care ne protejează împotriva bolilor fizice şi psihice. Principiile de conservare a energiei vitale este de a consuma o dietă curată şi echilibrată care conţine cât mai puţine alimente procesate. O altă cale pentru îmbunătăţirea energiei vitale este prin exerciţii de respiraţie denumite pranayama, care se învaţă în cadrul cursurilor de yoga. De asemenea, ojas pot fi îmbunătăţite prin intermediul plantelor medicinale sau a unor preparate specifice. Plantele precum Ashwagandha sau Shatavari sunt de asemenea extrem de benefice pentru creșterea energiei vitale.

  1. Suplimente din plante medicinale

 Există o serie de plante cu efect anti-fungic natural demonstrat pentru a reduce populaţiile de candida, fiind important să realizăm că această ciupercă dezvoltă rezistenţă rapidă la antibiotice chimice sau naturale, aşadar rotaţia suplimentelor sau a medicaţiei este extrem de importantă. Extractul de frunze de măsline este eficient, de asemenea şi suplimentele care conţin Neem dar şi cele care conţin extract din seminţe de grapefruit.

Este important ca suplimentele să fie certificate organic, adică să nu conţină substanţe chimice, pesticide sau erbicide care pot dăuna sănătăţii sau pot fi ineficiente.

  1. Detoxifierea

 După ce ciupercile de Candida albicans sunt distruse, acestea pot elibera toxine în organism care crează simptome neplăcute atât la nivel fizic cât şi psihic. Dermatologistul german Dr. Karl Herxheimer a descris pentru prima dată aceste reacţii fizice şi psihice la eliberarea de endotoxine prin moartea organismelor dăunătoare din organism. Cele mai importante organe care trebuie sprijinite în acest proces sunt ficatul şi rinichii. Plante care pot ajuta în acest demers sunt Bhumyamalaki, Katuki şi Punarnava.

  1. Normalizarea florei intestinale

 Este esenţial ca după eradicarea infecţiei cu candida, să fie restabilită flora sănătoasă în special la nivelul intestinelor. În acest sens, suplimentele probiotice sunt esenţiale. Lactobacillus acidophilus şi  Bifidobacteria bifidum sunt două soluţii eficiente. De asemenea şi Bacillus laterosporus and Lactobacillis bulgaricus. În cazul probioticelor, este recomandat să se înceapă cu o doză mai mică pentru evaluarea toleranţei, care să fie apoi crescută pe parcurs.

Ayurveda este cel mai vechi sistem medical al lumii. Are o abordare holistică a sănătăţii şi a bolii care se concentrează pe menţinerea sănătăţii prin prevenţie şi practici de stil de viaţă sănătos.

Toate produsele ORGANIC INDIA, suplimente alimentare, pudre şi ceaiuri Tulsi, au în compoziţia lor cele mai renumite şi eficiente plante medicinale indiene utilizate de mii de ani şi în Ayurveda, 100% certificate organic în Europa, SUA şi India. Nu sunt folosite în niciun stadiu al producţiei pesticide sintetice, erbicide, îngrăşăminte sau alte tratamente chimice şi produsele nu conţin organisme modificate genetic (Certificare Non-GMO), iar metodele unice de cultivare, recoltare şi procesare le protejează integritatea nutriţională.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale şi a celor dragi ţie şi vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în propria viaţă, cât şi în jurul tău!

Surse:

www.ayurveda.md

www.organicindia.ro

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Testul norocului: ce metoda iti asigura succesul?
Incepe quiz
Testul norocului: ce metoda iti asigura succesul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.