Ce este Ayurveda, ştiinţa vieţii

Ce este Ayurveda, ştiinţa vieţii

Redactor Andreea Baluteanu

Avantajul sistemelor de medicină antice este acela că, spre deosebire de tehnicile moderne, și-au dovedit cu prisosință efectele pozitive și lipsa consecințelor negative. Dintre aceste practici milenare, Ayurveda, considerată „știința vieții”, se numără nu numai printre cele mai vechi, dar și printre cele mai apreciate sisteme de vindecare.

Ayurveda este știința care studiază și folosește energia Doșelor, bazându-se pe o anumită dietă și pe cultivarea Prana, Tejas și Ojas pentru o sănătate desăvârșită a trupului, minții și spiritului. Află tot ce trebuie să știi despre Ayurveda din rândurile de mai jos, pentru o viață îndelungată și plină de bucurie!

Ce sunt Doșele?

Datând de peste 5000 de ani, Ayurveda reprezintă unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare. Este originară din India, iar principiile sale pot fi cel mai bine înțelese pornind de la semantică. Cu majoritatea scrierilor în sanscrită, Ayurveda a fost compusă de la cuvintele „Ayurs”, care se traduce prin „viață”, și „Veda”, însemnând „știință”, de aici și apelativul de „știința vieții”.

Principiul de bază al Ayurveda este acela că toate elementele care compun viața trebuie descompuse și reduse apoi la calitățile lor de bază. Astfel, putem afirma că Ayurveda este mai degrabă un sistem de înțelegere a lumii.

La temelia acestei practici se află cele trei tipologii, Doșele, simbolizate de următoarele denumiri occidentale: ectomorf (Vata), mezomorf (Pitta) și endomorf (Kapha). Doșele pot fi definite drept elementele predominante întâlnite la o persoană.

De exemplu, Vata e alcătuită din două elemente: Aerul și Eterul. În general, persoanele Vata au o greutate mică, dat fiind faptul că Aerul și Eterul sunt cele mai ușoare elemente. Acești oameni au o natură uscată, rece și mobilă, suferă de piele crăpată, prezintă o temperatură redusă a corpului, au o personalitate expansivă și vorbesc adesea incoerent.

Mai departe, Pitta include elementele Foc și o mică parte de Apă. Persoanele reprezentate de această Doșa trăiesc mereu intens, degustă viața cu toate plăcerile ei, adoră competiția și se enervează repede. Principalele trăsături ale tipologiei sunt fierbinte, ascuțit, uleios și luminos. Oamenii reprezentativi se bucură de un metabolism excelent care nu le permite să se îngrașe, oricât de mult ar mânca.

Nu în ultimul rând, Kapha înglobează Pământul și Apa, fiind umedă, rece și grea. În general, acești oameni sunt mai greoi, fiind reprezentați de cele mai consistente elemente, vorbesc lent și au idei fixe.

Vrei să afli ce fel de Doșa ești? Deși mediul online abundă în tot felul de teste gata să îți dezvăluie apartenența ta, e mai bine să consulți un specialist Ayurveda. De ce? Acesta va putea urmări personalitatea ta în ansamblu, descoperind însușiri altfel ascunse, și va oferi cel mai corect și mai precis rezultat.

Ce să mai spunem despre faptul că niciun om nu este descris de o singură Doșa pentru tot restul vieții sale? Specialiștii consideră că suntem definiți de elemente în mod diferit nu numai de la o etapă a existenței la alta, dar și la diferite ore. De exemplu: începutul vieții este Kapha, etapa greoaie de construcție și de creștere, iar la jumătatea existenței trecem în general prin perioada Pitta, marcată de intensitate și pasiune, cu un ritm energic și alert. În ultima parte a vieții ne bucurăm de tihna Vata, când trupurile ne devin mai ușoare și ne pregătim de următoarea etapă, cea a neființei.

Anotimpurile sunt reprezentative pentru cele trei Doșe. Primăvara este Kapha, cu toată reînvierea sa, o perioadă când ne simțim obosiți și letargici după iarna lungă. Vara este, firește, Pitta, cu focul său, cu soarele intens și vibrant, iar toamna devine Vata, cu vânturi intense, aer rece și mobil.

Dar și în timpul unei zile vei regăsi diverse momente Doșa. Dimineața și seara sunt Kapha, între orele 6 și 10 AM și PM, iar Pitta se suprapune ceasurilor 10 AM–2 PM. Acum crește și senzația de foamne, în ton cu focul care ne macină corpul. După-masa și noaptea aparțin Vata, între 2 și 6 AM și PM, momente când ne simțim expansivi și liberi.

Ce trebuie să mănânci în funcție de Doșe

În principal, este recomandat ca alimentația ta să se bazeze pe mâncăruri cu rol de a echilibra Doșa ta principală. În acest sens, sunt luate în considerare gusturile, care sunt caracterizate la rândul lor de combinații între elemente. Astfel, alimentele sunt folosite în scop terapeutic, iar tranziția de la alimentație la medicină va oferi armonie și liniște.

Iată cum putem caracteriza cele 6 gusturi: Dulce (Pământ + Apă), Acru (Focul + Pământul), Sărat (Apă + Foc), Picant (Foc + Aer), Amar (Aer + Eter) și Astringent (Pământul + Aerul).

Astfel, alimentele dulci sunt cele care hrănesc și construiesc și includ cerealele, lactatele, carnea, nucile și uleiurile. Alimentele acre și cele fermentate stimulează metabolismul, același lucru putând fi spus și despre cele sărate. Alimentele picante (ardeii iuți, ghimbirul, hreanul) includ cele mai fierbinți gustări. De partea cealaltă, alimentele amare sunt în general reci, fiind reprezentate mai ales de legumele cu frunze verzi. Încheiem cu alimentele astringente, care elimină apa din corp și care sunt reprezentate de boabe, cereale uscate și merișoare.

Cum folosești alimentația în funcție de Doșe? Cum am spus, trebuie să consumi acele elemente care echilibrează prin opoziție elementul tău dominant. Astfel, dacă ești Vata (domină Aerul) ai nevoie de alimente dulci, sărate și acre. Acestea vor stimula metabolismul tău și vor tonifia corpul.

Persoanele Pitta (element dominant Focul) vor fi satisfăcute de gusturile dulce, amar și astringent. Cele mai reci dintre gustări vor tempera caracterul tău aprins și te vor revitaliza.

Dacă ești Kapha, deci ești dominată de apă și de pământ, vei savura gusturile picant, amar și astringent. Acestea vor purifica și vor ușura natura ta greoaie.

Dacă vrei să ai însă o alimentație tipică pentru Ayurveda, încearcă să combini la o masă toate cele 6 gusturi și pur și simplu privilegiază-le pe cele care te echilibrează.

O altă discuție care trebuie dusă aici este cea legată de modul cum mâncăm, un aspect la care multe dintre noi nu ne pricepem deloc. Societatea contemporană a alterat ritualul hrănirii, ceea ce duce la multe probleme de sănătate. De ce trebuie să scapi în primul rând? De mâncatul pe fugă. Ne îndopăm cu alimente mai mult sau mai puțin corespunzătoare, grăbindu-ne către job, în trafic, la birou sau când ne uităm la TV. Organismul este astfel în starea de „luptă sau fugi” și nu mai beneficiază așa cum trebuie de alimentație. Ce ar trebui să faci în schimb? Respiră adânc înainte de a lua masa, pentru a intra în starea simpatică și a digera hrana ca atare și mănâncă cu înghițituri mici, mestecând conștient și bucurându-te de gusturile care îți gâdilă papilele.

Hrana ar trebui să fie caldă și, pentru a-ți stimula metabolismul, condimentată. Ceea ce nu înseamnă că e musai să mănânci picant, deoarece sunt și condimente blânde, precum feniculul, coriandrul, cuminul, care ajută metabolismul fără a suprastimula Pitta.

Ține cont de asemenea că nu e indicat să mănânci până nu mai poți, oricât de mult ți-ar plăcea ceea ce ai în farfurie. Dimpotrivă, specialiştii Ayurveda te încurajează să te ridici de la masă când ești sătulă în proporție de 75% și astfel te vei simți ușoară și fericită.

Ce mai e de adăugat? Încearcă să iei mesele la distanță de 3 ore una de alta!

Prana, Tejas și Ojas: ce înseamnă și cum le aplici

Doșele nu sunt doar corporale, ele guvernează și teritoriul de necuprins al minții. Considerate Doșe subtile (umori), ele sunt reprezentate de Prana, Tejas sau Ojas, legate direct de Vata, Pitta sau Kapha. Poate ai auzit de ele, dar azi îți explicăm și ce înseamnă fiecare.

Prana este considerată forța vieții și e guvernată de Vata, fiind legată de aer sau de respirație. Prana facilitează curgerea energiei existenței prin corp, dar o Prana superactivă poate duce la prea multe gânduri, la insomnie sau la anxietate.

Tejas este focul mental, fiind legat de Pitta. Un Tejas puternic ne va ajuta să funcționăm mai bine pe plan cognitiv și să asimilăm mai ușor informația.

În cele din urmă, Ojas reprezintă vitalitatea și protecția noastră, fiind o formă subtilă a Kaphei.

În corpul uman sunt prezente toate cele trei umori, iar Ojas este întruchiparea Tejas și a Prana. O persoană puternică, ce nu se îmbolnăvește, conține în echilibru cele trei Doșe subtile.

Ce faci în momentul în care apar dezechilibre? Identifici umoarea care a fost afectată și o crești. Cum poți realiza acest lucru? Prin anumite gesturi. Astfel, Prana este stimulată prin practica Pranayama, respectiv prin exerciții sau tipare de respirație.

Îți lipsește Tejas? Te va ajuta Trataka, practica de privire a unei flăcări. Dar poți acționa și la nivel mental, dând dovadă de umilință față de cunoaștere, dat fiind faptul că Tejas este legat de aspectul cognitiv.

Mai departe, Ojas poate fi intensificat prin cultivarea armoniei. Petrece timp în natură sau gustă ceva dulce!

Specialiștii Ayurveda te sfătuiesc să acorzi importanță fiecărei umori, preocupându-te să fie la niveluri egale, dar, în caz de dezechilibre, să acorzi cea mai mare atenție către Ojas.

În concluzie? Ayurveda sau știința vieții ne învață cum să ducem o existență cât mai frumoasă. Studiază energia Doșelor tale, adoptă o dietă potrivită, cultivă Prana, Tejas și Ojas, și astfel vei obține nu numai sănătate, dar și echilibru și armonie!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.