Ce spun studiile moderne despre turmeric, un tonic vegetal străvechi

Ce spun studiile moderne despre turmeric, un tonic vegetal străvechi

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă există o plantă care să fi impresionat atât înțelepții antici, dar și oamenii de știință moderni, aceasta este turmericul. Cu o istorie ce se întinde pe mai bine de 4000 de ani, turmericul a fost pentru prima dată menționat în Orient și de aici a ajuns și în Occident.

Află de mai jos ce trebuie să știi despre turmeric și utilizările sale, dar și despre istoricul acestei plante și despre ce spun studiile moderne cu privire la acest tonic vegetal străvechi atât de apreciat!

Istoricul turmericului: cum a ajuns în Occident

Turmericul a fost utilizat pentru prima dată în culturile indiene vedice, pe post de condiment culinar, dar și ca artefact în practicile religioase. Acesta apare încă din tratatele medicale sanscrite, care îl descriu drept o plantă vindecătoare, un ingredient esențial în tratarea indigestiilor, cum este specificat în  Compendiul Ayurvedic Susruta (250 i.en.).

turmeric

200 de ani mai târziu, turmericul ajunge în China, iar peste încă o sută de ani în Africa de Est. Abia în 1280 este cunoscut și de occidentali, Marco Polo comparându-l cu șofranul. În anii 1700, turmericul este regăsit și în Lumea Nouă, pe Insula Jamaica.

În zilele noastre, știința modernă încă mai este fascinată de turmeric, descoperindu-i proprietățile nutritive și vindecătoare și fiind fascinată de ele.

De ce este turmericul „comoara ayurvedică”?

Încă din cele mai vechi timpuri, turmericul a fost considerat un erou în lumea plantelor, aclamat, binecuvântat și lăudat. Îl vei regăsi cu numeroase denumiri, un lucru normal dată fiind lunga sa istorie: de la latinescul terra merita (trad. „pământ merituos”, grație nuanței de galben-cupru asemănătoare pigmentului minerale) la „curcuma”, tot din latină, ce i-a atras și numele actual de curcumin.

Dar în universul sanscrit, turmericul are nu mai puțin de 53 de nume diferite, printre care se numără: aducător de noroc, îmbelșugat, lung, cel ce produce miros plăcut, cel ce este iubit de zeul Hari (Lord Krishna), grațiosul, cel ce este frumos ca lumina lunii, ucigătorul de otravă și cel care încântă inima.

Cercetătorii moderni nu au dat nume turmericului, dar i-au constatat proprietățile de antiinflamator, ajutor pentru digestie, stimulent pentru imunitate și numeroase alte beneficii. Ca și predecesorii lor ayurvedici, doctorii moderni apreciază faptul că turmericul poate fi folosit atât în afecțiuni minore, dar și severe și chiar cronice. Astfel, e benefic pentru piele, apetit, dezechilibre hormonale, tulburări digestive, dureri sau pentru dezintoxicarea ficatului. Se folosește de asemenea împotriva inflamațiilor, a bacteriilor, virusurilor sau a infecțiilor.

Un mare merit al turmericului este că nu interacționează cu alte medicamente, așa cum au arătat și monografiile germane ale Autorității de Reglementare din Germania, Comisia E.

ingrediente turmeric

În ceea ce privește întrebuințările din Ayurveda, turmericul este folosit pentru a întări energia corpului, împotriva gazelor și a viermilor intestinali, pentru digestie, echilibrarea menstruației, dizolvarea calculilor biliari și ușurarea artritei. Aceste proprietăți preventive și curative ale plantei au fost subliniate de către cercetătorii Sahdeo Prasad și Bharat Aggarwal.

Ce proprietăți active conține turmericul?

Ayurveda și medicina modernă se opun una alteia și în ceea ce privește percepția asupra ansamblului: dacă occidentalii pun accent pe părți, în sistemele vedice vechi este apreciat întregul. Astfel, știința actuală se leagă de reducționism, iar Ayurveda de holism. Pentru această ultimă abordare, importantă nu e doar planta sau părțile sale componente, dar și anotimpurile, dosha pacientului, mediul, relațiile sale, stările mentale și emoționale, dieta, dar și obiceiurile și practicile spirituale. Iată o filozofie mult mai complexă, ce poate da rezultate mai fundamentate.

În cazul turmericului, medicina modernă apreciază mai ales constituentul special numit curcumin. Publicația științifică „Cellular and Molecular Life Sciences” nuanțează astfel că acest ingredient deține „numeroase proprietăți benefice surprinzătoare”, referindu-se la abilitatea de a influența creșterea celulelor, de a îndepărta radicalii liberi, de a proteja celulele de la distrugere și de a facilita numeroase reacții chimice din organism. Cu potențial terapeutic demonstrat prin teste, curcuminul poate soluționa numeroase probleme de sănătate, fiind util aproape pentru fiecare organism, ceea ce Ayurveda a înțeles de mult.

turmeric Organic India

Ce spun noile descoperiri? Ceea ce știința străveche știa de mult

Din păcate, medicina modernă de abia acum a înțeles virtuțile turmericului. Planta a început să fie folosită abia în ultimele decade în medicina naturistă occidentală. Lipsește însă abordarea Ayurveda, care privește planta din perspectiva holismului, considerând că, așa cum un braț sau un picior nu pot funcționa fără a se raporta la întregul corp, nici planta nu poate fi apreciată pe părți.

Planta în ansamblul ei deține secretul curativ și nu părțile sale componente, insistă Ayurveda, iar noi tindem să fim de acord mai mult ca niciodată cu ea.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.