Cum ai grijă de ficatul și rinichii tăi: sfaturi ayurvedice pentru o stare de sănătate excelentă

Cum ai grijă de ficatul și rinichii tăi: sfaturi ayurvedice pentru o stare de sănătate excelentă

Redactor Andreea Baluteanu

Una dintre cele mai mari realizări ale Ayurveda este aceea că ne-a arătat că mintea, corpul și spiritul, dar și întreg Universul sunt legate între ele în moduri în care nu ne-am fi putut imagina și funcționează laolaltă pentru a oferi sănătate și vitalitate întregii creații.

Două dintre cele mai importante organe, îndeplinind sute de funcții în organism, rinichii și ficatul sunt conectate între ele, atât din punct de vedere fizic, cât și funcțional. Nu poți să iei în considerare starea de bine a unuia dintre aceste organe fără a-l lua în calcul și pe celălalt, așa că azi îți vom spune care este legătura dintre ficat și rinichi, dar și modalitățile ayurvedice prin care să îmbunătățești funcționarea lor.

Unde se află ficatul și rinichii?

Cum te-ai înțeles cu anatomia la școală? Indiferent de notele tale la această materie, îți amintim că ficatul și rinichii sunt localizate în apropiere. Ficatul e așezat în partea dreaptă a abdomenului inferior, sub diafragmă și deasupra stomacului. De partea cealaltă, rinichii sunt localizați de o parte și de cealaltă a coloanei vertebrale, imediat sub coaste.

fata imbracata in halat care bea un pahar ccu apa

De partea cealaltă, dacă ficatul e cea mai mare glandă a corpului, cât jumătate dintr-o minge de fotbal american, rinichii au formă de boabe, având dimensiunea aproximativă a unui pumn.

Care sunt funcțiile ficatului și rinichilor?

Continuăm cu lecția de anatomie și îți povestim despre rolul în organism al ficatului și rinichilor. Desigur, nu vom enumera toate funcțiile celor două organe, deoarece sunt de domeniul sutelor: numai ficatul îndeplinește nu mai puțin de 500 de funcții vitale.

Dacă tot am început cu el, îți spunem că ficatul se ocupă de conversia nutrienților în energie, cu detoxifierea, producerea bilei și consolidarea depozitelor de carbohidrați. Tot ficatul are drept rol filtrarea excesului de zahăr din sânge.

În ceea ce privește rinichii, aceste organe au drept scop curățarea sângelui de deșeurile solubile în apă și de toxine, reglarea pH-ului sângelui, precum și controlul mineralelor din acest flux vital. Specialiștii estimează că rinichii filtrează aproximativ 200 de litri de fluid pe zi.

Legătura dintre ficat și rinichi, explicată

Există o legătură între toate organele corpului, care conlucrează pentru ca tu să îți menții sănătatea, dar aceasta e cu atât mai puternică între ficat și rinichi. Cum partea de sus a rinichiului drept se află exact în spatele ficatului, corelația e cu atât mai evidentă. Oamenii de știință au definit reacțiile ce conectează rinichii de ficat drept ciclul ureei sau ciclul ornitinei.

Iată cum se desfășoară acesta:

  • Ficatul transformă deșeurile cu nitrogen în uree, mai puțin toxică;
  • Ureea e apoi eliberată în fluxul sanguin și va fi transportată către rinichi;
  • Aici, ureea este filtrată, iar toxinele rezultate sunt eliminate prin urinare.

Însă rinichii și ficatul mai colaborează cu o deosebită eficiență și în alte modalități, nu numai în ciclul ureei. Astfel, împreună reglează nivelul de sodiu și conduc la absorbția calciului.

În primul caz, rinichii și ficatul vor avea și aportul glandelor suprarenale. Nivelurile ridicate de sare, ce pot afecta circulația, au parte de intervenția rinichilor. Aceștia secretă enzima numită renină, trimisă apoi la ficat, unde este produsă o altă substanță ce va ajunge la glandele suprarenale, unde este creat aldosteronul, transportat din nou la rinichi, cărora le comandă să depoziteze sarea și apa.

Absorbția calciului e un proces mai simplu. În urma expunerii la soare este produsă vitamina D cu concurența ficatului; nutrientul este convertit apoi în calcitriol la nivelul rinichilor, un hormon ce sprijină intestinele să asimileze calciul din hrană.

De ce trebuie să susții sănătatea ficatului și a rinichilor?

E evident că fiecare organ din trup trebuie să fie sănătos pentru buna funcționare a întregului, dar rinichii și ficatul sunt prioritari pentru piele, circulație, ochi, metabolismul energiei, absorbția și depozitarea vitaminelor și detoxifiere. Susținând sănătatea ficatului și a rinichilor, practic susții starea de bine a întregului organism.

Cum îți dai seama că funcționarea acestor organe a fost perturbată? Există semnale alarmante. Dacă ficatul nu mai dă randament cum trebuie va apăra fenomenul de îngălbenire a ochilor și a tegumentului, inflamația picioarelor, mâncărimi de piele, grețuri sau dureri abdominale.

Rinichii vor semnala că nu sunt în regulă printr-o stare perpetuă de oboseală, dificultăți de concentrare, umflarea gleznelor, apariția pungilor sub ochi sau crampe musculare.

Cum să ai grijă de sănătatea rinichilor și a ficatului: ce spune Ayurveda

Sunt câteva metode simple prin care să ai grijă de sănătatea ficatului și a rinichilor.

Bea multă apă! Apa purifică organismul, sprijinind funcționarea ficatului și a rinichilor și contribuind la detoxificare.

Evită excesul de zahăr și alcool! Atât zahărul, cât și alcoolul pot provoca inflamație și acumularea de grăsime, perturbând funcționarea ficatului care e nevoit să suplimenteze detoxificarea, lucrând la turație maximă. Curând apar și problemele cu rinichii.

Consumă suplimente alimentare din plante! Există remedii naturale ayurvedice folosite din cele mai vechi timpuri pentru sănătatea ficatului și a rinichilor. Bhumyamyalaki și Katuki susțin ficatul, în timp ce Punarnava e aliata rinichilor.

Însă suplimentul Ficat&Rinichi, Detoxifiere&Revitalizare de la ORGANIC INDIA le aduce laolată pe toate! Mixul celor trei plante deține proprietăți diuretice și susține detoxificarea, iar produsul are de asemenea acțiune hepatoprotectoare, reglează metabolismul, echilibrează nivelul grăsimilor din sânge și apără corpul de radicalii liberi. Administrează 1-2 capsule, de două ori pe zi, în timpul meselor, cel puțin o lună, pentru cele mai bune efecte.

Ficat&Rinichi, Detoxifiere&Revitalizare de la ORGANIC INDIA

Mănâncă echilibrat!

Consumă în mod frecvent legume și fructe proaspete, proteine, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Un aport extraordinar în organism îl au însă și alimentele care susțin în mod direct ficatul și rinichii: merișoare, afine, legume crucifere, verdețuri și usturoiul.

Sănătatea ficatului nu e posibilă fără rinichi funcționali. Având grijă de conexiunea dintre ele, știi că ambele organe vor lucra eficient, detoxificând organismul, sprijinind circulația sangvină și asigurând absorbția de nutrienți. Bea apă, susține un stil de viață activ, cu mișcare și sport, pune preț pe o alimentație echilibrată, iar ficatul și rinichii îți vor mulțumi!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Articol preluat și adaptat de pe ORGANIC INDIA.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.