Pielea frumoasă poartă atingerea naturii: planta sacră pentru ten de vis

Pielea frumoasă poartă atingerea naturii: planta sacră pentru ten de vis

Redactor Andreea Baluteanu

Te provocăm la un mic test: ce ai alege între un chip machiat intens și o față proaspătă și luminoasă, cu ten strălucitor și plin de vitalitate? Suntem sigure că orice femeie ar miza pe a doua variantă, mai ales că pielea catifelată și netedă primește cu atât de multă bunăvoință orice tip de machiaj.

Știi deja că noi suntem de părere că îngrijirea cea mai prețioasă pentru piele este cea care dă binețe Mamei Naturi și se folosește de darurile acesteia. Așa că azi cochetăm cu Ayurveda și îți facem cunoștință cu cea mai recomandată plantă sacră pentru frumusețea tenului tău.

Este vorba despre Tulsi sau Busuiocul Sfânt. Află care sunt proprietățile sale și cum anume poți profita de pe urma lor, pentru un ten care poartă amprenta divinului din natură!

De ce este Tulsi planta-minune pentru tenul tău

Din întreaga Ayurveda răzbate dragostea fierbinte pentru Tulsi! Busuiocul Sfânt, cum mai este numit, e considerat sacru în ritualurile religioase și culturale din India. Astfel, în folclorul indian, Tulsi era apreciat inclusiv de zeul Krishna și de adepții săi, care îl considerau sfânt. Mai mult, unele secte hinduse binecuvântează Tulsi cu pământ negru, creând imaginea zeiței Shiva și subliniind astfel și mai tare sacralitatea plantei.

femeie superba

Acest proces este pus în evidență inclusiv de Frederick J. Simoons, autor al lucrării „Life, Plants of Death”, care exprima atât de poetic virtuțile Tulsi, afirmând că și vântul care suflă și împrăștie aroma Tulsi poartă o aromă de puritate. Mai mult, pentru scriitor, orice casă care deținea o plantă Tulsi merita să fie loc de pelerinaj. Iar concluziile sale erau perfect rezumate prin următoarea afirmație: „Salvarea este a aceluia care udă și îngrijește planta zi de zi”.

De asemenea, Tulsi era cultivată și în preajma templelor indiene, mai ales alături de cele dedicate lui Vishnu. Busuiocul Sfânt creștea și în apropierea râului sfânt Gange, loc de pelerinaj pentru hinduși, budiști și Jaini.

Prin urmare, nu e de mirare că în Ayurveda grija și cultivarea Tulsi este considerată o practică religioasă. Până la urmă, Tulsi este perceput în Vaishanavism drept „manifestarea divinității în lumea vegetalului”.

Firește că nu vei aplica Tulsi pe față doar pentru că planta este considerată sfântă. Dimpotrivă, noi percepem sacralitatea sa și pornind de la uluitoarea versatilitate a plantei. Tulsi are proprietăți adaptogene, antifungice, antibacteriene și imunostimulatoare. Nu în ultimul rând, este una dintre puținele plante care se adresează trupului, minții și spiritului.

Importanța proprietăților antibacteriene ale Tulsi pentru piele

Bacteriile nu cauzează doar boli, ele sunt și una dintre „sursele” acneei, punctelor negre, porilor inflamați, iritațiilor sau afecțiunilor dermatologice. În aceste condiții, proprietățile antibacteriene ale Busuiocului Sfânt sunt cu atât mai apreciate.

Acestea au fost remarcate în Journal of Ayurveda Integrative Medicine, acolo unde Marc Cohen stipula că proprietățile medicinale ale Tulsi nu sunt doar legende, ci demonstrate prin teste in vitro pe oameni și pe animale. Mai departe, omul de știință afirma și că Tulsi are „proprietăți antimicrobiene cu spectru larg, ceea ce include efectele sale asupra anumitor agenți patogeni de la om sau de la animale, sugerând faptul că poate fi folosit pe post de dezinfectant pentru mâini, de soluție pentru clătirea gurii sau ca agent care purifică apa”.

Tulsi este folosit de asemenea și pentru contracararea agenților patogeni responsabili pentru iritații ale pielii sau ale țesuturilor moi, așa cum sunt stafilococul auriu, P. aeruginosa și E. Coli. Din nou, aceste proprietăți au fost dovedite științific. Remarcabili sunt în acest sens cei peste 50 de compuși cu potențial antibacterian și antipatogen din Tulsi, printre care se remarcă eucaliptolul, camforul și eugenolul. În loc să apelezi la soluții din comerț, mai bine dezinfectează pielea cu această plantă sacră: diferențele se vor vedea.

Tulsi

9 rețete cu Tulsi pentru piele curată și luminoasă

Tulsi este folosit în ritualurile de frumusețe din cele mai vechi timpuri. Discutând despre utilizările plantelor tradiționale indiene, farmacistul Debjit Bhowmik sublinia faptul că Tulsi accentua frumusețea naturală și era inclus în ritualul de îngrijire zilnică al femeilor din timpuri străvechi. Astfel, acestea foloseau pudra de Tulsi pentru luminarea tenului și îndepărtarea ridurilor și a petelor pigmentare. De efect era și o pastă concepută din Busuiocul Sfânt, folositoare pentru leucodermă, o afecțiune dermatologică având cauze necunoscute, ce provoca depigmentarea pielii.

Iată care sunt principalele utilizări topice pentru Tulsi!

Baie de aburi pentru împrospătarea pielii

Iată cum suna sfatul lui Bhowmik pentru o piele cu aspect fresh și tineresc: „Fierbe apă cu frunze sau cu pudră de Tulsi și cu zeamă de lămâie. Acoperă-ți capul cu un prosop și împrospătează-ți tenul cu ajutorul aburilor”.

Ceai contra încărunțirii

Fierbe câteva frunze de Tulsi în apă și aplică ceaiul pe scalp, clătind și lungimea firului de păr.

Pudră de curățare

Amestecă pudra de Tulsi cu făină de năut sau cu argilă și adaugă apă. Curăță fața cu amestecul rezultat și apoi hidratează.

Scrub

Pentru exfolierea în profunzime a pielii, mixează pudră de Tulsi cu suc de aloe vera, cu lapte sau cu smântână. Masează pe fața umedă și apoi clătește cu apă caldă.

Loțiune de hidratare

Amestecă ulei de susan sau de avocado cu Tulsi și masează pe ten, pentru o hidratare naturală și de efect.

Mască pentru ten luminos

Rețeta următoare îi aparține editorului de la rubricile de frumusețe și fashion de pe india.com, Priya Prakashan. Ca să iluminezi tenul și să scapi de petele rezultate în urma expunerii la soare, amestecă în părți egale Tulsi măcinat sau uscat cu lapte. Aplică pasta rezultată pe față și pe gât și lasă să acționeze timp de 20 de minute. Masează apoi blând pentru a realiza o exfoliere delicată și bucură-te de o piele divină, ce poartă atingerea naturii.

Mască împotriva acneei

Tot Priya Prakashan ne învață cum să realizăm o mască antiacnee care profită de proprietățile antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare ale Tulsi. Mai mult, planta sacră este minunată pentru coșuri și puncte negre și stimulează sistemul imunitar să lupte contra infecției.

Mixează o mână de Tulsi cu frunze uscate sau pudră de Neem până ce obții o pastă uniformă. Adaugă câteva picături de suc de lămâie și aplică doar pe regiunile care sunt afectate de acnee. După ce pasta se va usca, clătește cu apă caldă și hidratează tenul cu un produs dedicat problemelor cu care te confrunți.

Loțiune tonică

Renunță la produsele cu alcool de pe piață și prepară acasă o rețetă homemade, care purifică pielea, curăță în profunzime, revigorează, netezește și închide porii. Prepară mai întâi un ceai din Tulsi, lasă-l la răcit și strecoară-l. Mixează apoi cu o parte egală de apă de trandafiri și include loțiunea tonică într-un recipient tip spray. Pune la frigider și pulverizează pe față după ce te-ai demachiat și înainte să hidratezi tenul.

Loțiune contra înțepăturilor de insecte

O altă utilizarea topică extraordinară a Tulsi este legată de accelerarea vindecării și dezinfectarea eczemelor provocate de înțepăturile de insecte. Proprietățile antiseptice și antiinflamatoare ale Busuiocului Sfânt au fost astfel remarcate de Agenția de Reglementare a Produselor Medicale și de Îngrijire a Sănătății din Marea Britanie în proiectul „Cultura plantelor”.

De asemenea, conform site-ului Botanical.com, Tulsi este benefic și în cazul mușcăturilor de șarpe, atât prin ingerarea unor părți din plantă, dar și prin amestecarea cu alte extracte de plante în paste de aplicat pe zona afectată.

Cum mai este utilizat Tulsi? Localnicii din Asia adaugă planta sacră în vasele cu apă din exteriorul locuințelor sau în cadă. Astfel se protejează de insectele despre care știm că sunt atât de periculoase în aceste regiuni.

Ce îți mai recomandăm? Să pornești în propria „aventură”! Descoperă singură superbeneficiile Tulsi! Spune-ne cum ai folosit Busuiocul Sfânt în rețete pentru piele frumoasă: să dăm naștere împreună unui univers mai bun în care tenul strălucește din dragoste pentru natură!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.