Adevărul despre spălatul pe dinți: cum trebuie să-ți faci corect igiena orală

Adevărul despre spălatul pe dinți: cum trebuie să-ți faci corect igiena orală

Redactor Alexa Galgau

Când vine vorba despre spălatul pe dinți, fiecare are impresia că știe exact ce face și că nu mai are nimic de învățat. Însă, dacă ne-am documenta mai amănunțit, am afla cu surprindere că, de fapt, nu prea știm mare lucru despre igiena orală și că facem multe greșeli în acest ritual zilnic. De curând, am fost dați peste cap de o veste care ne-a surprins: oamenii de știință au declarat că ața dentară nu este chiar atât de utilă pe cât am crezut noi până acum.

Până la urmă, care este adevărul despre spălatul pe dinți? Află din rândurile următoare cum ar trebui să cureți în mod corect dantura!

Spălatul pe dinți: ce să faci și ce să nu faci

Igiena dentară este importantă pentru sănătatea noastră per ansamblu, nu doar pentru a avea o dantură sănătoasă și frumoasă. Bolile dinților și gingiilor au fost asociate cu inflamația și infecția la nivelul mai multor organe importante din organism. Riscurile la care ne supunem dacă nu avem grijă de dinții noștri sunt destul de mari, însă, din păcate, există o confuzie destul de mare referitoare la spălatul pe dinți, pentru că de multe ori primim informații contradictorii în acest sens.

Adevărul despre ața dentară

Principalul scop al aței dentare este de a îndepărta tartrul și de a scoate dintre dinți resturile alimentare care se pot degrada, favorizând dezvoltarea bacteriilor și apariția cariilor. Din nefericire, veștile nu sunt tocmai bune pentru cei care și-au format acest obicei: se pare că nu există dovezi clare cum că ața dentară ar avea într-adevăr beneficiile care i se atribuie.

Însă mulți specialiști afirmă că lipsa dovezilor științifice nu exclude beneficiile utilizării aței dentare. Spălatul pe dinți curăță doar circa 3/5 din suprafața dinților, nu și zona dintre dinți. De aceea, părerile dentiștilor sunt împărțite și cei mai mulți tind totuși să creadă în continuare că folosirea aței dentare este utilă. În orice caz, este o variantă mult mai bună decât folosirea scobitorilor după masă!

Spălatul cu ulei de cocos: mit sau adevăr?

Poate ai auzit și tu până acum de această metodă ayurvedică de spălare a dinților, mult lăudată de toate persoanele care caută soluții naturiste pentru orice problemă. Se spune despre uleiul de cocos că ar reduce enorm numărul de bacterii din gură și că ar duce la dispariția cariilor, însă este adevărată această informație?

Dentiștii sunt foarte sceptici în privința eficacității uleiului de cocos din acest punct de vedere. După un experiment realizat timp de patru săptămâni de către un grup de dentiști, persoanele care se spălaseră cu ulei de cocos aveau gingiile roșii și inflamate (făcuseră gingivită) pentru că nu se spălaseră pe dinți. Așadar, uleiul de cocos nu trebuie folosit pentru a înlocui clasica pastă de dinți.

Când să te speli: înainte sau după masă?

Seara, este clar că trebuie să ne spălăm pe dinți după ce mâncăm, însă cum rămâne cu micul dejun și cu prânzul?

Se pare că nu este sănătos să te speli imediat după micul dejun, pentru că alimentele duc la formarea acizilor care sensibilizează stratul de smalț. Cel mai mult rău și-l fac oamenii care își încep ziua cu apă caldă cu lămâie, iar apoi se spală pe dinți: aceștia își distrug efectiv smalțul.

Dentiștii recomandă să te speli pe dinți imediat ce te trezești dimineața, iar când termini de spălat, să nu clătești gura, ci doar să scuipi excesul de pastă. Astfel, lași fluorul din pastă să acționeze și să îți protejeze dintii. Foarte important este să nu folosești apa de gură imediat după ce te speli pe dinți, pentru că aceasta clătește pasta.

Deși cei mai mulți oameni au auzit că este bine să te speli după fiecare masă, adevărul este că nu trebuie neapărat să faci acest lucru, mai ales după masa de prânz. Dacă ții neapărat să o faci, să nu te speli în prima oră după ce ai mâncat, pentru a te asigura că smalțul s-a întărit la loc. În schimb, dentiștii sunt de părere că este mai eficient și mai sigur să mesteci gumă fără zahăr după masa de prânz și să lași spălatul pe dinți pentru dimineața și seara.

Alte sfaturi prețioase pentru spălatul corect pe dinți

  • periuța de dinți trebuie schimbată o dată la trei luni. Ea nu trebuie ținută lângă chiuvetă, pentru că poate fi contaminată cu bacterii de pe mâinile celor care se spală
    .
  • cei mai mulți oameni nu au nevoie de apă de gură, ea fiind necesară celor care au risc crescut de a face carii sau de a avea probleme cu gingiile;

  • nu folosi pastă de dinți pentru albirea dinților, pentru că multe produse de acest gen conțin substanțe care afectează suprafața dinților;

  • periuțele de dinți electrice sunt mai eficiente decât cele obișnuite.

Se pare că spălatul pe dinți este o adevărată artă, iar mulți dintre noi nu avem habar cum să ne menținem igiena orală. Ține cont de sfaturile de mai sus și nu vei mai avea probleme cu dantura!

Articolul urmator
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Cum să spălăm corect fructele și legumele ca să nu ne îmbolnăvim
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.