Afecțiunea orală care te îmbolnăvește de tensiune arterială

Afecțiunea orală care te îmbolnăvește de tensiune arterială

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Hipertensiunea arterială trece uneori neobservată, alteori se manifestă prin dureri de cap, modificări ale stării de conștiință, amețeală, tahicardie, palpitații, stări de amorțeală, anxietate, hemoragii nazale. În cazuri grave, când tensiunea depășește anumite valori, poate fi extrem de periculoasă, pentru că există riscul să provoace atac de cord sau accident vascular cerebral.

Valorile ideale ale tensiunii arteriale sunt între 90/60 mmHg și 120/80 mmHg. Se consideră că hipertensiunea arterială începe de la 140/90mmHg în sus. Printre cauzele obișnuite de hipertensiune, se numără stresul, alimentația incorectă ce duce la hipercolesterolemie, diabetul, alcoolismul, ateroscleroza, tulburările endocrine sau bolile renale. 

la medic


Dar chiar și o banală afecțiune orală poate duce la hipertensiune arterială și are un potențial crescut de a pune în pericol sănătatea inimii, conform ultimelor studii medicale.

Afecțiunile gingivale pot determina hipertensiune arterială

Persoanele cu boli gingivale sunt în risc mai crescut să dezvolte hipertensiune arterială, potrivit unui nou studiu.
Hipertensiunea arterială afectează până la 45% dintre adulți și este principala cauză globală de deces prematur, în timp ce principala boală gingivală, respectiv parodontita, afectează mai mult de jumătate din populația lumii.

Cercetările au demonstrat că parodontita poate determina un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral. Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în revista Cardiovascular Research și arată că persoanele cu această boală gingivală au o probabilitate mai mare de a dezvolta tensiune arterială ridicată.

Cum conduce parodontita la tensiune arterială crescută

Proiectantul principal al studiului, profesorul Francesco D'Aiuto de la Eastman Dental Institute, University College London, a declarat: „Am observat o corelație liniară - cu cât parodontita este mai severă, cu atât este mai mare probabilitatea hipertensiunii arteriale.”
Concluziile sugerează că pacienții cu afecțiuni gingivale ar trebui să fie informați cu privire la riscurile lor și să li se dea sfaturi pentru a-și schimba stilul de viață și a preveni tensiunea arterială ridicată.” Exercițiile fizice și o dietă sănătoasă sunt importante, dar și menținerea unei bune igiene orale este esențială.
Profesorul a mai explicat: „Hipertensiunea arterială poate fi motorul atacului de cord și accidentului vascular cerebral la pacienții cu parodontită. Cercetările anterioare sugerează o legătură între parodontită și hipertensiunea arteriala, iar tratamentul dentar ar putea diminua riscul de tensiunea arteriala crescută”.

„O creștere medie a tensiunii arteriale de 5 mmHg determină creșterea cu 25% a riscului de deces prin atac de cord sau accident vascular cerebral”, subliniază și Dr. Eva Munoz Aguilera, conducătoarea studiului.

În ceea ce privește potențialele motive care conectează parodontita cu hipertensiunea arterială, se pare că bacteriile ce provoacă boala gingivală duc la inflamații în întregul corp, ceea ce afectează funcția vaselor de sânge.

Profesorul D'Aiuto a spus: „În multe țări din întreaga lume, sănătatea orală nu este controlată riguros, iar bolile gingivale rămân netratate mulți ani.” Factorii de risc existenți deja, precum obezitatea, fumatul, colesterolul crescut sau stresul se pot asocia cu afecțiunea gingivală, conducând la o inflamație sistemică.

Parodontita moderată poate determina o creștere cu circa 22% a riscului de hipertensiune arterială, în timp ce parodontita severă poate crește riscul de hipertensiune cu 49%. La pacienții cu parodontită, tensiunea arterială medie a fost cu circa 4,5 mmHg mai mare decât la cei fără afecțiuni gingivale.

la stomatolog

Studiile care conectează afecțiunea gingivală de hipertensiune nu sunt finalizate

Doar cinci din 12 studii de au arătat o reducere a tensiunii arteriale în urma tratamentului afecțiunilor gingivale. Rezultatele nu sunt considerate suficient de concludente, și sunt necesare teste randomizate suplimentare, pentru a determina impactul terapiei parodontale asupra tensiunii arteriale.
Profesorul D'Aiuto a mai menționat că studiile au investigat impactul parodontitei ca factor de risc pentru hipertensiune arterială, dar reversul ar putea fi, de asemenea, adevărat. Cu alte cuvinte, este posibil ca pacienții cu hipertensiune arterială să prezinte o probabilitate mai crescută de apariție a bolilor gingivale.

Surse foto: IStock, Pixabay

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Cum este iubirea ta?
Incepe quiz
Cum este iubirea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.