Află care sunt cele mai frecvente 10 boli la femei și vezi cum să le previi

Află care sunt cele mai frecvente 10 boli la femei și vezi cum să le previi

Redactor Divahair.ro

Ai auzit mai mult ca sigur de Seneca, celebrul filozof roman care s-a aflat în serviciul lui Nero... Una dintre cele mai cunoscute idei care ne-a rămas peste timp de la el se referă la sănătate și sună așa: „Să îți dorești să fii sănătos este o parte din sănătate”. Așa că, dacă vrei să fii sănătoasă, trebuie să cunoști bine care sunt cele mai mari riscuri pentru sănătatea ta. Le găsești în continuare, iar cunoscându-le bine, vei putea să te ferești de ele și să iei măsurile de prevenție și chiar tratament, acolo unde este cazul.

1) Cancerul de sân – este una dintre cele mai frecvente boli care afectează femeile și este responsabil de cele mai numeroase decese la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani. Printre cauzele sale se numără înaintarea în vârstă, apariția târzie a menopauzei (după 55 ani), apariția precoce a menstruației (sub 12 ani), lipsa nașterilor, obezitatea sau consumul de alcool. O simplă ecografie anuală te poate proteja de această suferință și implicațiile sale majore.

2) Cancerul de col uterin – este al doilea tip de cancer ca frecvență la femeile din întreaga lume. Aproximativ 90% dintre cazuri sunt înregistrate în țările cu nivel de trai scăzut spre mediu, unde femeile nu au acces la servicii medicale. Afecțiunea apare mai frecvent la femeile de peste 30 de ani și care sunt active sexual.

3) Osteoporoza – este o boală care afectează una din trei femei cu vârsta de peste 55 de ani, iar la nivel mondial este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Osteoporoza reprezintă pierderea masei osoase, care se accentuează după menopauză și este asimptomatică până la prima fractură.

4) Scleroza multiplă – care este o boală a sistemului nervos central afectează, în special, femeile, deși peste două milioane de oameni de diferite vârste din întreaga lume suferă, în prezent, de această afecțiune. Celulele imunitare atacă propriul sistem nervos al acestor bolnavi, cu urmări precum pierderea vederii, amorţeli, dureri etc.

5) Bolile respiratorii cronice – dintre care se distinge bronhopneumopatia obstructivă cronică - sunt responsabile de aproximativ 9% dintre decesele înregistrate în rândul femeilor. Principalii factori de risc ai bolilor respiratorii cronice sunt fumatul și expunerea la fumul degajat de încălzire sau de prepararea hranei.

6) Astmul – se află și el pe lista bolilor specific feminine, pentru că de trei ori mai multe femei decât bărbați suferă de această boală. Afecțiunea apare la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani și se datorează expunerii ridicate la alergeni și la factori poluanți. Tratamentul clasic cu corticosteroizi trebuie făcut cu mare grijă, mai ales în perioada sarcinii, dar și pentru că sporește riscul apariției osteoporozei.

7) Bolile cardiovasculare – reprezintă peste 45% dintre cauzele deceselor la femei din întreaga lume, iar aproximativ 30% dintre persoanele care mor din cauza bolilor de inimă sunt femei. Fumatul, sedentarismul și alimentația dezechilibrată sunt factori de risc, iar durerile în piept, respirația grea sau senzația de greață se numără printre simptomele cele mai comune.

8) Incontinența urinară – este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați și pentru că poate apărea în timpul sarcinii sau în urma unor complicații la naștere. De asemenea, problemele neurologice, atacul cerebral, scleroza multiplă sau problemele fizice asociate îmbătrânirii pot fi și ele cauze de îmbolnăvire.

9) Candidoza – în special cea vaginală este o boală pe care orice femeie o întâmpină la un moment dat în viață. Cauzele sunt multiple, precum boli care dezechilibrează organismul, sarcinile sau igiena locală necorespunzătoare și presupun tratamente medicamentoase de diferite tipuri. Netratată, această afecțiune poate afecta atât viața reproductivă cât și pe cea de cuplu.

10) Infecțiile cu transmitere sexuală – sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbați pentru simplu motiv că mucoasa vaginului este mult mai delicată decât pielea penisului. Acest aspect favorizează înmulțirea bacteriilor și a virusurilor, iar astfel femeile sunt mult mai predispuse la aceste îmbolnăviri decât bărbații.

La nivel mondial, deși speranța de viață a crescut cu aproximativ 30 de ani, în mod paradoxal, virusurile, bacteriile și maladiile sunt tot mai puternice, atât la vârste fragede, cât mai ales la maturitate. În aceste condiții, măsurile de prevenție trebuie să devină neapărat una dintre prioritățile tale.

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?
Incepe quiz
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.