Află ce tratament există pentru vitiligo!

Află ce tratament există pentru vitiligo!

Redactor Divahair.ro

Vitiligo este o boală a pielii care afectează aproximativ 0,5-2% din populație. Apare, de obicei, înaintea vârstei de 40 de ani, iar cauzele afecţiunii sunt încă necunoscute. Vezi ce tratamente există pentru vitiligo! 

Vitiligo este o boală în care melanocitele, celulele pigmentare ale pielii, sunt distruse în anumite zone ale corpului. Apar, astfel, pete albe, de câţiva centrimetri, în special pe față, gât și organele genitale. Sunt afectate persoane de orice culoare și de ambele sexe, iar simptomele pot apărea de la vârste fragede. Tratamentul pentru vitiligo este de lungă durată și rezultatele nu sunt întotdeauna satisfăcătoare.

Care sunt cauzele vitiligo

Nu se cunosc cauzele exacte care duc la apariţia vitiligo, dar unii specialişti sunt de părere că afecţiunea poate fi declanşată de o reacţie autoimună. Bolile autoimune apar când sistemul imunitar îți atacă din greșeală organismul, iar adepţii acestei teorii susţin că în vitiligo sunt distruse melanocitele din piele. Boala nu este contagioasă, nici ereditară, însă este posibil ca una sau mai multe gene să facă o persoană mai predispusă la această problemă dermatologică.

Unii cercetători cred că melanocitele se autodistrug, în timp ce alţii sunt de părere că arsurile solare sau chiar un șoc emoțional puternic pot provoca vitiligo. Însă pentru niciuna dintre aceste teorii nu există încă dovezi clare.

Cele mai eficiente tratamente pentru vitiligo

Dacă suferi de vitiligo, trebuie să eviți, în primul rând, expunerea neprotejată la soare, iar apoi să te hotărăşti dacă preferi să apelezi la medicamente sau la chirurgie pentru a scăpa de simptomele bolii. Tratamentul pentru vitiligo are adeseori ca scop repigmentarea petelor albe de pe piele. 

Înainte de a alege un tratament pentru vitiligo, trebuie să ții cont de numărul de pete albe și de cât de extinse sunt acestea pe piele. Unele tratamente nu sunt potrivite pentru toată lumea. Mai mult, pot avea efecte secundare nedorite. Tratamentul se poate întinde pe o perioadă lungă și uneori e posibil chiar să nu funcționeze.

Când suferi de vitiligo, depigmentarea pielii nu poate fi stopată de niciun medicament.

Însă există anumite pastile care, folosite individual sau împreună cu terapia cu lumină, te pot ajuta să îmbunătățești aspectul pielii tale.

Poţi alege şi creme pe bază de corticosterozi topici, pentru că pot controla inflamația și-ți pot ajuta pielea să se repigmenteze. Când foloseşti acest tratament pentru vitiligo, s-ar putea să nu vezi o schimbare a culorii pielii timp de mai multe luni. Crema pe bază de corticosteroizi este eficientă și ușor de utilizat, dar poate provoca reacții adverse, cum ar fi subțierea pielii sau apariția unor dungi ori linii pe suprafaţa ei.

Pentru vindecare, mai poți folosi o cremă pe bază de vitamina D calcipotriena topică, împreună cu costicosteroizi și lumină ultravioletă. Printre efectele secundare ale acestui tratament pentru vitiligo se numără pielea uscată, erupțiile cutanate și mâncărimea.

Terapia cu laser s-a dovedit eficientă în repigmentarea suprafețelor mici de piele și este adesea folosită în combinație cu un medicament aplicat pe piele. Reacțiile adverse pot include înroșirea și apariția de blistere.

Dacă vitiligo este larg răspândit pe piele și niciun alt tratament nu a funcționat, poți alege să urmezi terapia de depigmentare a pielii, care constă în aplicarea unui unguent pe bază de monobenzylether pe zonele sănătoase de piele. Treptat, acesta va deschide la culoare suprafețele de piele pe care este aplicat. 

În timp, nu se va mai observa nicio diferență între petele cauzate de vitiligo și restul pielii. Terapia se face de două ori pe zi, timp de nouă luni sau mai mult. Va trebui să eviți contactul direct cu pielea altor persoane cel puțin două ore de la aplicare. Procesul este permanent și ireversibil.

În situația în care tratamentul medicamentos și cel cu terapie prin laser nu au dat roade, poți apela la o intervenție chirurgicală.

Prin grefele de piele, medicul îndepărtează secțiuni foarte mici ale pielii neafectate și le atașează în zonele depigmentate. Această procedură este folosită dacă vitiligo este extins pe suprafețe mici de piele. Riscurile posibile includ infecții, cicatrici și un aspect neplăcut al pielii.

O altă tehnică medicală presupune tatuarea sau micropigmentarea pielii afectate. Medicul va folosi un instrument chirurgical special pentru implantul de pigment în piele. Acest procedeu este eficient în jurul buzelor, în special în cazul persoanelor cu pielea închisă la culoare. Cu toate acestea, tendința tatuajelor de a se estompa și dificultatea de a le potrivi la culorea naturală a pielii fac ca această metodă să nu aibă rezultate eficiente.

Dacă suferi de vitiligo, există variante de tratament care pot diminua efectele bolii asupra corpului tău. Încearcă tratamentul pentru vitiligo care ți se potrivește. În timp, îți poți recăpăta pielea complet pigmentată și cu un aspect sănătos !

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.