Află cum poate influența stresul menstruația

Află cum poate influența stresul menstruația

Redactor Alexa Galgau

Multe femei se confruntă cu o menstruație neregulată sau cu diverse alte simptome neplăcute legate de aceasta, iar factorul declanșator este dificil de identificat, deoarece foarte multe lucruri ne afectează corpul, de la alimentație la poluare. Există inclusiv o legătură între stres și problemele legate de menstruație, un teren încă insuficient explorat, dar necesar pentru a înțelege disfuncțiile menstruale.

Află, așadar, cum sunt legate stresul și menstruația!

Stresul și menstruația

Stresul poate fi numit boala secolului, deși suntem atât de obișnuiți cu el, încât nu ni se pare deloc că ar fi într-adevăr o problemă foarte mare. Suntem învățați să trăim în stres continuu și să ne producem singuri motive de stres sau îngrijorare, intrând astfel într-un cerc vicios pentru care plătim scump mai târziu.

Anxietatea și stresul îți afectează semnificativ corpul și influențează inclusiv menstruația. Deși puțin stres este necesar și chiar benefic, pentru că ne permite să ne adaptăm mediului înconjurător, prea mult stres duce la o sănătate tot mai slabă. Corpul este foarte sensibil la activitatea mentală, iar atunci când ne îngrijorăm foarte mult sau ne facem numai scenarii sumbre, el intră automat într-un mod de „supraviețuire”, reducând anumite funcții și amplificându-le pe altele. Acesta este un răspuns instinctual la o amenințare din mediul înconjurător și ar ajuta foarte mult dacă am fi atacați de un animal sălbatic, de pildă, dar este foarte periculos pe termen lung, atunci când amenințarea nu este fizică și, mai rău, este creată de noi, în mintea noastră.

Cel mai afectat de stres este sistemul digestiv, însă nici cel reproducător nu este scutit de probleme. Foarte multe femei care trăiesc în stres se confruntă cu problema menstruației neregulate. În cazurile grave, stresul extrem poate să ducă la încetarea menstruației pe o perioadă de luni bune, o afecțiune care se numește amenoree secundară.

Atunci când mergi la medic cu amenoree, de obicei ți se vor face teste hormonale și alte analize, pentru că sunt foarte multe posibile cauze ale întârzierii ciclului în afară de stres.

Cum afectează stresul menstruația

Încă nu se știe exact legătura dintre stres și menstruație, însă e bine cunoscut faptul că stresul suprimă funcția hipotalamusului, care reglează funcția glandei pituitare. Mai departe, aceasta controlează funcția tiroidei, a glandelor adrenale și a ovarelor. Toate aceste glande lucrează împreună pentru a gestiona hormonii din organism.

Disfuncția ovariană este legată de problemele cu producția de estrogen, cu ovulația sau cu alte procese ale aparatului reproducător. Dacă ovarele sunt afectate de stres, atunci unul dintre principalele semne ale disfuncției lor este întârzierea menstruației sau absența acesteia.

Stresul mai poate să cauzeze și spotting, însă acest lucru se întâmplă doar în cazurile extreme, tot din cauza dereglărilor hormonale.

Dacă te confrunți cu un stres foarte mare zi de zi și ai observat că menstruația nu mai este regulată sau că au apărut alte schimbări ale menstruației, este foarte posibil ca aceasta să fie cauza. Principala metodă de a preveni sau trata această problemă este să încerci să reduci nivelul de stres cât mai mult, prin metodele proprii sau cu ajutorul unui medic psiholog.

Descoperă cele mai eficiente metode de relaxare!

Așadar, stresul și menstruația sunt legate între ele, iar atunci când primul crește, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere, inclusiv din punct de vedere hormonal.

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?
Incepe quiz
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.