Ai nasul înfundat? 22 de cauze posibile

Ai nasul înfundat? 22 de cauze posibile

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Nasul înfundat îți dă bătai de cap și nu te lasă să îți desfășori activitățile zilnice? Congestia nazală este un simptom destul de neplăcut, dar care nu trebuie neglijat, deoarece poate ascunde anumite afecțiuni ce trebuie tratate corespunzător, mai ales dacă ai și alte manifestări, precum febră, dureri de cap sau tuse persistentă. 

Potrivit healthline.com, există 22 de cauze posibile pentru care ai nasul înfundat. Vezi mai jos care sunt acestea!

Nas înfundat? Vezi ce boli poate ascunde acest simptom!

1. Rinita nonalergică

Rinita reprezintă inflamarea căilor nazale și poate fi alergică sau nonalergică, dar și de natură infecțioasă. Rinita nonalergică nu este declanșată de un alergen specific și te poate afecta pentru perioade scurte sau mai lungi.

Simptomele includ:

- nas înfundat;
- rinoree (nas care curge);
- senzație de mâncărime la nivelul nasului; 
- strănut;
- tuse;
- durere de gât;
- mâncărimi în zona ochilor;
- dureri de cap;
- pierderea mirosului, gustului sau auzului.

Rinita nonalergică se poate declanșa din cauza poluării, a infecțiilor din organism sau a alimentelor picante, dar și a medicamentelor antiinflamatorii. De asemenea, dacă ești expusă în mod regulat la factori iritanți, cum ar fi fumatul pasiv, ai un risc mai crescut de a face rinită.

Mergi cât mai curând la medic pentru un diagnostic precis și tratament corespunzător!

2. Răceala

Răceala poate fi contactată în orice anotimp și are simptome specifice. Printre acestea se numără:

- nas care curge și este înfundat;
- strănut;
- dureri musculare generalizate;
- stare de oboseală.

De regulă, simptomele gripei sunt mai severe decât ale răcelii și includ febra și tusea. În cazul în care te-ai pricopsit cu o răceală, bea multe lichide (inclusiv supe și ceaiuri) și odihnește-te. În momentul în care îți sufli nasul, aruncă imediat șervețelele folosite și spală-te pe mâini, pentru a scăpa de microbi.

femeie racita care sta in pat

3. Polipi nazali

Polipii se dezvoltă în țesutul inflamat din interiorul mucoasei nazale, un strad umed care purifică aerul pe care îl inspirăm. Dacă suntem răciți sau gripați, această mucoasă se inflamează și începe să producă un lichid care se scurge. Astfel, se formează un polip care poate înfunda nasul.

Cauze ale polipilor nazali:

- infecții ale sinusurilor;
- astm;
- fibroză chistică;
- sindromul Churg-Strauss;
- sensibilitate la anumite medicamente.

Simptome ale polipilor nazali:

- nas înfundat;
- pierderea mirosului; 
- senzație de presiune la nivelul frunții;
- apnee;
- sforăit.

Medicamentele antiinflamatoare pot ajuta la reducerea dimensiunii polipului și la ameliorarea simptomelor de congestie. De asemenea, spray-urile nazale pe bază de steroizi pot reduce senzația de blocaj prin micșorarea polipului. În cazuri grave, polipii pot fi înlăturați prin intervenție chirurgicală.

4. Gripa

Gripa este o infecție respiratorie care se transmite printr-un virus și apare, în general, în lunile de iarnă. Gripa este mult mai severă decât răceala și se tratează în circa 7 zile.

Simptome ale gripei:

- febră; 
- dureri de cap;
- stare de oboseală generală;
- nas înfundat;
- tuse acută.

În cazul în care simptomele gripei nu se ameliorează în urma tratamentului medicamentos obișnuit, consultă de urgență medicul specialist. Bea multe lichide, deoarece te vei deshidrata mult mai repede. Nu neglija nici alimentația! Optează pentru alimente fără sare și zahăr.

femeie cu gripa care ia medicamente

5. Rinita alergică

Rinita alergică este o reacție a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer, care poate apărea din cauza alergenilor din mediul înconjurător. De obicei, aceste substanțe sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor, dar dacă ești alergică la acestea, corpul tău răspunde ca și cum ar fi dăunători. Sistemul imunitar reacționează la alergen prin eliberarea unei substanțe chimice cunoscută sub numele de histamină și astfel apar simptomele rinitei. Rinita alergică este declanșată de sporii de mucegai (fungi) din aer sau de polen.

Simptome ale rinitei alergice:

- strănut;
- nas înfundat;
- lăcrimare și mâncărime în zona ochilor;
- tuse;
- stare de oboseală.

Consulă medicul pentru cel mai eficient tratament! Cel mai bun mod de a trata rinita alergică este să eviți alergenul care îți cauzează probleme. Încearcă să stai cât mai mult cu ferestra închisă și să instalezi un filtru în aparatul de aer condiționat.

6. Deviația septului

Septul este cartilajul din nas care separă nările. În mod normal, acesta se află în centru și împarte nările uniform, dar mulți oameni au un sept neuniform, iar o nară este mai mare decât cealaltă. Această afecțiune este cunoscută și sub numele de deviație de sept și poate provoca diverse complicații, cum ar fi dificultățile la respirație. 

Un sept deviat poate fi congenital, deci moștenit, dar poate apărea și ca urmare a unei leziuni la nivelul nasului. De asemenea, septul deviat se poate agrava odată cu vârsta.

Simptome ale deviației septului:

- dificultate la respirație;
- sângerări ale nasului;
- nas înfundat;
- sforăit.

În cazul deviației de sept, operația este cea mai bună soluție.

7. Infecții ale sinusurilor (sinuzita)

Sinusurile sunt buzunare mici de aer situate în spatele frunții, nasului, pomeților și ochilor. Sinusurile produc mucus, care este un lichid asemănător cu o gelatină, ce protejează organismul împotriva microbilor. Uneori, bacteriile sau alergenii pot cauza prea mult mucus, ceea ce blochează deschiderile sinusurilor.

Excesul de mucus se produce atunci când ești răcit sau gripat. Această acumulare de mucus poate încuraja bacteriile și germenii să se dezvolte în cavitatea sinusală, ducând la o infecție bacteriană sau virală.

Simptomele sinuzitei sunt similare cu cele ale unei răceli obișnuite și includ:

- diminuarea mirosului;
- febră;
- nas înfundat;
- cefalee;
- oboseală;
- durere în gât;
- tuse.

Tratamentul pentru sinuzită constă în curățarea sinusurilor cu apă călduță de câteva ori pe zi. De asemenea, la sfatul medicului, pot fi administrate și antibiotice. În cazuri grave, sinuzita se poate trata și prin intervenție chirurgicală.

femeie cu nasul infundat

8. Adenoidita (inflamația adenoizilor)

Adenoizii sunt țesuturi situate în partea din spate a gâtului. Acestea sunt similare cu amigdalele și situate chiar deasupra lor. Amigdalele pot fi văzute dacă te uiți la partea din spate a gâtului, dar adenoizii nu sunt direct vizibili. Aceștia fac parte din sistemul imunitar și ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor din organism. Adenoidita (creșterea în volum a adenoizilor) este o afecțiune care apare în general în rândul copiilor.

Adenoizii pot provoca probleme dacă se extind. Din fericire, aceștia nu sunt o parte esențială a sistemului imunitar și, în general, pot fi tratați prin eliminarea acestora.

Simptome ale adenoiditei:

- nas înfundat;
- auz diminuat;
- insomnie;
- sforăit;
- buze crăpate;
- senzație de uscăciune la nivelul gurii.

Tratamentul depinde de cât de gravă este starea pacientului. Dacă adenoizii măriți nu sunt infectați, medicul nu intervine chirugical, ci așteaptă să vadă dacă adenoizii se micșorează de la sine. În alte cazuri, medicul poate recomanda medicamente, cum ar fi spray-urile nazale cu steroizi.

9. Alergii

O alergie este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină care nu este de obicei dăunătoare corpului. Aceste substanțe străine sunt numite alergeni și pot include anumite alimente, polen sau blana animalelor de companie. 

Simptome ale alergiilor:

- mâncărime în zona ochilor;
- lăcrimare;
- nas înfundat;
- tuse.

Cel mai bun mod de a preveni astfel de simptome constă în evitarea factorilor ce pot declanșa o reacție. Dacă acest lucru nu este posibil, există opțiuni de tratament disponibile.

Tratamentul alergiei include adesea medicamente precum antihistaminice pentru controlul simptomelor, care sunt eliberate pe bază de prescripție medicală.

10. Sângerări nazale

Sângerările nazale sunt adesea înfricoșătoare, dar rareori indică o problemă medicală gravă. 

femeie cu sangerare nazala

Cauze ale sângerărilor nazale:

- obiecte blocate în interiorul nasului;
- iritanți chimici;
- reacții alergice;
- răni;
- contactul cu aerul rece;
- supradoză de aspirină.

Sângerările nazale trec de la sine, nefiind necesar tratament de specialitate. Stai așezată pe scaun și aplică o compresă rece pe nas timp de 10 minute. Nu te așeza în poziție orizontală, deoarece te poți îneca.

11. Sinuzită frontală acută

Sinusurile frontale sunt o pereche de cavități mici, pline cu aer, situate chiar în spatele ochilor, în zona frunții. Excesul de mucus sau inflamarea sinusurilor frontale poate împiedica acest mucus să se dreneze în mod corespunzător, ducând la o afecțiune numită sinuzită frontală acută.

Simptome ale sinuzitei frontale acute:

- nas înfundat;
- pierderea mirosului;
- tuse productivă;
- respirație neplăcută;
- durere de cap.

Tratamentul depinde de cauza sinuzitei (bacterii, polipi nazali etc.). Deoarece majoritatea cazurilor de sinuzită frontală acută sunt cauzate de o infecție virală, medicul poate recomanda un spray nazal sau un decongestionant pentru reducerea inflamației, drenajul mucusului și eliberarea presiunii din sinusurile frontale.

12. Astm alergic

Astmul alergic este provocat de o reacţie alergică a organismului la factori ce provin din mediul înconjurător şi din alimentaţie. 

Simptome ale astmului alergic:

- respirație șuierătoare;
- tuse;
- durere în piept;
- nas înfundat.

Pentru tratamentul astmului alergic, doctorul poate prescrie medicamente antiinflamatoare inhalatorii sau comprimate care ajută la ameliorarea simptomelor.

femeie cu alergii care isi sufla nasul

13. Virusul sincițial respirator

Virusul sincițial respirator sau RSV poate afecta indivizii de toate vârstele, dar este mai frecvent la copii și sugari. RSV produce simptome similare cu cele ale unei răceli, dar sunt situații când poate duce la complicații grave ale plămânilor.

Simptome ale infecției cu virusul sincițial respirator:

- febră;
- nas înfundat;
- respirație șuierătoare;
- piele de culoare vineție;
- tuse acută.

Infecția cu RSV nu se tratează cu antibiotice! Aceasta trece de obicei de la sine, fără tratament. Odihna corespunzătoare și consumul de lichide pot grăbi procesul de vindecare.  

14. Gripa porcină

Gripa porcină, cunoscută și sub numele de virusul H1N1, produce simptome similare cu gripa obișnuită. Asemănător oamenilor, și porcii se pot îmbolnăvi de gripă, dar virusul care declanșează gripa porcină nu are aceleași caracteristici ca virusul gripal. 

Simptome ale gripei porcine:

- frisoane;
- nas înfundat;
- tuse;
- mâncărimi pe corp;
- oboseală;
- diaree.

Tratamentul gripei porcine constă în administrarea de antivirale, repaus la domiciliu, evitarea contactului cu alte persoane (pentru a nu transmite mai departe virusul), hidratare și alimentație sănătoasă. Dacă simptomele se agravează, este indicat să te adresezi medicului. 

15. Alergii alimentare

Atunci când sistemul imunitar reacționează anormal la un anumit ingredient din alimente sau băuturi, are loc o reacție alergică. 

Simptomele alergiilor alimentare:

- strănut;
- lăcrimare;
- nas înfundat;
- iritații pe corp;
- crampe stomacale;
- diaree;
- respirație cu dificultate.

Ca și în cazul altor tipuri de alergii, evitarea alimentelor sau băuturilor respective este adesea cel mai bun tratament. Prin urmare, dacă știi că ai o reacție alergică la un aliment, citește cu atenție eticheta produselor, pentru a te asigura că nu există urme de alergeni.

femeie cu alergii la mancare isi sufla nasul

16. Sarcoidoză

Sarcoidoza este o boală inflamatorie care constă în apariția de granuloame sau aglomerări de celule în diferite organe, care se inflamează. Boala poate fi declanșată de propriul sistem imunitar, care reacționează anormal în prezența virusurilor, bacteriilor sau substanțelor chimice.

Simptome ale sarcoidozei:

- oboseală;
- scădere în greutate;
- nas înfundat;
- sângerări nazale;
- abdomen umflat;
- tuse seacă;
- respirație șuierătoare.

Din păcate, nu există un tratament cre să vindece sarcoidoza, dar poți lua medicamente, la recomandarea medicului, care reduc inflamația, cum ar fi cele cu corticosteroizi sau imunosupresivele.

17. Boala obrajilor pălmuiți

„Boala obrajilor pălmuiți” sau „A cincea boală” este o afecțiune virală care duce adesea la apariția unei erupții roșii pe brațe, picioare și obraji. Este des întâlnită în rândul copiilor, dar poate apărea și la femeile însărcinate sau la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.

Simptome ale bolii obrajilor pălmuiți:

- dureri de cap;
- nas înfundat;
- febră;
- greață;
- senzație de uscăciune în gât.

De obicei, boala nu necesită tratament și se vindecă de la sine, în 1-3 săptămâni, dar pot fi administrate medicamente cu acetaminofen, dacă te dor articulațiile, ai febră sau te doare capul. 

18. Absența gamaglobulinei în sânge

Gamaglobulina este una dintre proteinele care au rolul de a întări imunitatea. Unele persoane se nasc însă fără această proteină, astfel că sistemul imunitar nu poate produce suficienți anticorpi pentru a lupta cu infecțiile.

Simptome ale absenței gamaglobulinei:

- infecții gastrice;
- infecții nazale;
- nas înfundat;
- inflamarea pielii și a mușchilor;
- încetinirea procesului de creștere în înălțime;
- afecțiuni ale articulațiilor.

Tratamentul acestei afecțiuni depinde de o serie de factori, care includ vârsta, starea generală de sănătate și istoricul medical al pacientului. Acesta constă adesea în înlocuirea anticorpilor care lipsesc cu anticorpi injectaţi regulat, numiți imunoglobuline, care ajută la prevenirea infecțiilor.

19. Encefalita

Encefalita reprezintă inflamația țesutului cerebral și este cauzată adesea de infecțiile virale. În cazuri rare, aceasta poate fi cauzată de bacterii sau ciuperci. Dacă nu este tratată corespunzător, encefalita îți poate pune viața în pericol!

Simptomele encefalitei:

- febră peste 39 de grade;
- nas înfundat;
- vomă;
- letargie;
- dureri de cap;
- sensibilitate la lumină;
- halucinații;
- pierderea cunoștinței.

Encefalita cauzată de infecții virale se tratează cu medicamente antivirale, dar acestea nu sunt eficiente în tratarea altor forme de encefalită.

În schimb, tratamentul se concentrează adesea pe ameliorarea simptomelor. Astfel de tratamente pot include:

- odihnă;
- medicamente pentru durere;
- corticosteroizi;
- sedative;
- administrarea de lichide.

20. Dureri de cap severe

Nasul înfundat poate fi și o consecință a durerilor de cap puternice. Acestea pot fi resimțite zilnic sau doar în anumite momente. Cele mai puternice dureri sunt cele de tip „cluster”, care radiază în zona tâmplelor, a ochilor sau a cefei.

Simptome ale durerilor de cap severe:

- pupile dilatate;
- ochi roșii;
- umflarea ochilor;
- nas înfundat;
- înroșirea feței;
- greață;
- stare de agitație.

Tratamentul presupune administrarea de analgezice, care ameliorează semnificativ simptomele. În cazuri rare, când tratamentul medicamentos nu funcționează, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. Aceasta constă în blocarea nervului trigemen, dar pot apărea reacții adverse grave, cum ar fi amorțirea permanentă a feței. 

durere de cap si nas infundat

21. Disreflexie autonomă

Disreflexia autonomă este un sindrom care apare frecvent la pacienții care prezintă leziuni ale măduvei spinării, deasupra vertebrei T7, și constă în creșterea bruscă a tensiunii arteriale. Astfel, riscul de producere a unui accident vascular cerebral sau infarct este semnificativ mai mare. 

Simptomele disreflexiei autonome:

- anxietate;
- bătăi neregulate ale inimii;
- nas înfundat;
- amețeală;
- confuzie;
- pupile dilatate.

Scopul tratamentului constă în scăderea tensiunii arteriale și eliminarea stimulilor care declanșează reacția. Măsurile de urgență pot include:

- așezarea pacientului în poziția șezut, pentru a favoriza circulația sangvină către membrele inferioare; 

- îndepărtarea hainelor și a șosetelor;

- administrarea de medicamente antihipertensive. 

22. Leishmanioză

Leishmanioza este o boală parazitară cauzată de infecția cu paraziți Leishmania, care sunt răspândiți prin mușcătura de muscă de nisip infectată. 

Simptomele leishmaniozei:

- scădere în greutate;
- febră;
- ficat mărit;
- splină mărită;
- nas înfundat;
- sângerări;
- infecții.

În funcție de tipul de leishmanioză, tratamentul presupune administrarea de medicamente antiparazitare, injecții cu agenți activi sau criochirugie. 

Așadar, nasul înfundat poate avea diverse cauze. Dacă remediile naturale nu te scapă de acest simptom, este important să mergi la medic, pentru ca acesta să stabilească un diagnostic corect și să îți recomande cel mai bun tratament!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.