Ai scaun cu sânge? Află ce boală poți să ai!

Ai scaun cu sânge? Află ce boală poți să ai!

Redactor Divahair.ro

Scaunul cu sânge reprezintă un motiv de îngrijorare pentru toată lumea. Uneori poate ascunde o problema gravă de sănătate, alteori nu este cazul să intri în panică, însă vizita la medic este obligatorie în ambele cazuri.

Scaunul cu sânge poate indica hemoragii sau alte leziuni în tractul gastrointestinal. Sângele poate fi roșu deschis sau închis, uneori chiar negru. De altfel, gravitatea bolii nu depinde de cantitatea de sânge pierdută, ci mai degrabă de culoarea sa. Astfel de sângerări pot fi cauzate de hemoroizi, polipi pe colon sau cancer. 

femeie pe care o doare burta

Ce tipuri de sângerare rectală există

De cele mai multe ori, pacientul observă câteva picături de sânge roșu-aprins pe hârtia de la toaletă. Când sângele are această culoare, înseamnă că problema este în apropierea anusului, sub formă de hemoroizi sau fisură anală, potrivit specialiștilor de la nhs.uk. Chiar dacă este hemoroizii nu reprezintă o urgență medicală, este obligatoriu să mergi la un specialist, pentru a exclude afecțiunile grave.

Când sângele este roșu închis, leziunea este situată în intestinul subțire sau la începutul colonului. Sângele negru poate fi observat atunci când apare o hemorgie la nivelul sistemului digestiv. Scaunul este acoperit de melenă și pare lipicios, apar confuzia, amețeala și chiar leșinul, iar consultul medical de urgență este obligatoriu.

Cauzele scaunului cu sânge

Scaunul cu sânge indică, de obicei, existența unei hemoragii la nivelul tractului digestiv. Uneori, cantitatea de sânge este atât de mică, încât poate fi observată doar microscopic, iar semnele că ceva nu este în regulă apar în altă parte. Sunt, însă, și alte cauze care duc la apariția acestui simptom.

Diverticulita

Această afecțiune apare în urma inflamării unor mici saci de pe colon, numiți diverticuli. Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției acestei boli, dar o dietă săracă în fibre se află printre factorii de risc. Fără fibre, colonul trebuie să lucreze intens pentru a elimina scaunul, iar această presiune poate duce la inflamarea săculeților. Uneori, și un dezechilibru al florei intestinale poate cauza apariția bolii diverticulare. Durerea abdominală în partea stângă a abdomenului, care se înrăutățește la mișcare, este cel mai comun simptom al diverticulitei. În alte cazuri, pot apărea și febră sau frisoane, gaze și balonare, diaree, constipație, greață, vomă sau lipsa poftei de mâncare.

Fisura anală

O tăietură cât de mică pe membrana anusului poate duce la apriția sângelui în scaun. Durerea în timpul defecării sunt cel mai comun simptom al fisurilor anale, dar uneori poți observa și câteva picături de sânge roșu deschis pe hârtie. Dacă te confrunți cu această problemă, este indicat să bei mai multă apă și să crești consumul de alimente bogate în fibre.

Colita

Colita este o inflamare a membranei colonului. Sunt numeroase cauze care duc la apariția acestei afecțiuni, dar sindromul colonului iritabil, boala crohn sau reacțiile alergice sunt cele mai comune. Simptomele bolii includ dureri abdominale severe, crampe, diaree cu sau fără sânge, dureri articulare, oboseală, deshidratare.

femeie care sta pe toaleta

Angiodispazia

Angiodispalzia este o malformație vasculară ce apare la nivelul intestinelor. De cele mai multe ori, afecțiunea nu este însoțită de simptome, însă alteori se manifestă prin prezența sângelui în scaun.

Ulcerul peptic

Ulcerul peptic reprezintă apariția unei leziuni în membrana stomacului sau în duoden, potrivit specialiștilor de la webmd.com. Cele mai multe cazuri de ulcer peptic apar din cauza infecției cu bacteria Helicobacter pylori, dar și tratamentele prelungite cu antiinflamatoare pot duce la formarea leziunii.

Hemoroizii

Hemoroizii sunt vase de sânge inflamate în anus, ce pot provoca durere, mâncărimi și mici hemoragii. De altfel, scaunul cu sânge, fără alte simptome, este cel mai comun simptom care anunță hemoroizii.

Polipii ori cancerul colorectal

Polipii sunt tumori benigne care pot crește, cu timpul, și pot deveni canceroase. Cancerul colorectal este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer și poate prooca sângerări ce nu pot fi observate cu ochiul liber.

Problemele esofagiene

Varicele esofagiene ce apar în bolile hepatice se pot rupe și pot provoca hemoragii severe.

Simptomele scaunului cu sânge

Simptomele scaunului cu sânge sunt influențate de cauza inițială. Uneori poate fi singurul semn de îngrijorare, dar alteori pot apărea confuzie, anemie, leșin, dureri abdominale intense, respirații rapide, durere anală intensă, greață.

Teste necesare în caz de scaun cu sânge

Cei mai mulți oameni care se confruntă cu sângerări rectale se gândesc la cancer. Înainte să tragi concluzii pripite, mergi la medic și discută cu el simptomele și factorii de risc. Persoanele peste 40 de ani, care suferă de anemie sau au un caz de cancer în familie sunt mai expuse acestei boli.

Primul pas pe care trebuie să îl faci când ai scaun cu sânge este să mergi la medic. Acesta te va întreba ce simptome ai și îți va cere detalii despre sângerări - când au început, ce culoare au. Când este vorba de o urgență, specialistul trebuie să facă și un examen fizic - asta înseamnă că va introduce un deget în anus, pentru a verifica dacă nu cumva există tumori sau alte anomalii.

Uneori, scaunul cu sânge duce la efectuarea unei colonoscopii. Această procedură presupune introducerea unei camere mici în anus, pentru a vizualiza colonl. Dacă specialistul găsește o formațiune suspectă în timpul procedurii, va lua o bucată de țesut pentru analiză. Poți vedea în filmulețul de mai jos cum decurge această analiză.

Endoscopia digestivă este un alt test care trebuie făcut atunci când apare scaunul cu sânge. Procedura presupune introducerea unui endoscop în gură, prin esofag, până în stomac și duoden. Medicul caută, astfel, sursa hemoragiei. În timpul endoscopiei poate fi colectată o bucată mică de țesut pentru analiza microscopică.

Tratamentul indicat în caz de scaun cu sânge

Tratamentul care se impune când apare sângele în scaun diferă în funcție de cauza principală. Uneori, schimbarea dietei este de ajuns pentru a opri evoluția bolii. Alteori, însă, poate fi necesară o operație pentru îndepărtarea unui polip sau a unei tumori.

Apariția sângelui în scaun nu este un simptom de neglijat, deoarece poate indica îmbolnăvirea tractului gastrointestinal! Consultă imediat un medic și fă-ți toate investigațiile necesare, pentru a depista la timp dacă suferi de o afecțiune gravă!

Remedii naturiste pentru scaun cu sânge

Scaunul cu sânge este un simptom care ar trebui să te trimită la medic, dar până ajungi la o consultație, poți încerca câteva remedii naturiste. În primul rând, este important să scapi de constipație. Consumă mai multe fibre și lichide și fă cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Fructele și legumele sunt, de asemenea, necesare pentru un colon sănătos. Legumele cu frunze verzi, prunele, fasolea și smochinele sunt alimentele potrivite pentru această problemă, iar mâncărurile grase, lactatele pasteurizate, alcoolul și produsele bogate în carbohidrați rafinați ar trebui evitate.

Dacă ai scaun cu sânge din cauza hemoroizilor, pe lângă schimbările din dietă, poți face și câteva modificări ale stilului de viață. Nu sta jos prea mult, evită hainele mulate și spală-te bine după ce mergi la toaletă. În fazele dureroase, poți calma disconfortul cu băi călduțe de șezut.

Dacă vrei o stare generală de sănătate bună, este important să reduci stresul și să te relaxezi. Există dovezi care au stabilit o legătură între inflamația din organism și nivelul de stres.

Scaun cu sânge când ești constipat: motive de îngrijirare

De cele mai multe ori, scaunul cu sânge care apare în constipație are o cauză benignă. Fisurile anale care apar în timpul defecării sunt principalele cauze ale acestui simptom.

Un alt motiv pentru care s-ar putea să vezi sânge roșu pe hârtie ar putea fi hemoroizii, capilare care se umflă și se inflamează în anus, mai ales atunci când ești constipat. Aceștia pot fi interni, astfel că nu îi observi și nu te dor, iar alteori pot fi externi și dureroși. Efortul pe care îl faci atunci când ești constipat pune presiune pe colon și poate duce la apariția hemoroizilor și a sângelui în scaun.

Deși nu există o legătură directă între constipație și cancer de colon, o tumoare poate duce atât la dificultăți în defecare, cât și la sângerări. Atunci când constipația apare brusc și nu trece în ciuda schimbărilor alimentare, este momentul să mergi la medic.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (103)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.