Ai un copil la grădiniţă? Vezi cum îl poţi feri de bolile luate de acolo

Ai un copil la grădiniţă? Vezi cum îl poţi feri de bolile luate de acolo

Redactor Andreea Baluteanu

Parcă ieri era de-o șchioapă, iar acum pleacă deja mândru la grădiniță. Ai impresia că a crescut peste noapte, dar în realitate e tot prichindelul tău și are la fel de multă nevoie de tine ca întotdeauna.

Grădinița este o perioadă excepțională pentru dezvoltarea unui copil, ajutându-l să lege primele relații departe de oblăduirea mamei, să-și dezvolte independența și să învețe o mulțime de lucruri în timp ce se distrează de minune. Dar grădinița reprezintă, în același timp, și o sursă de virusuri și microbi care se răspândesc într-o veselie, dovedindu-se parcă la fel de voioși și de neabătuți precum bieții micuți. Află cum să îți protejezi prichindeii de ei!

Cel mai sănătos copil de la grădiniță: cum să îl aperi pe cel mic de bolile contagioase

Fie că este vorba despre gripe sau răceli, infecții virale ale căilor respiratorii, gastroenterită sau conjunctivită, grădinița nu e doar un loc plin de veselie, dar și un focar de infecții. În copilărie, atunci când sistemul imunitar e încă în formare, aceste afecțiuni se dovedesc extrem de contagioase. Ca să îți ferești copilul de ele, descoperă în rândurile de mai jos cele mai bune practici pentru un micuț cu o sănătate de fier!

Învață-l pe cel mic regulile de igienă. În continuare, simplul act de a ne spăla pe mâini reprezintă cea mai bună protecție posibilă împotriva virusurilor. Asigură-te că micuțul știe de timpuriu că trebuie să se spele pe mâini înainte de masă, după ce s-a șters la nas și după ce a folosit toaleta. Urmărește-l cu atenție și cercetează dacă se curăță între degete și dacă utilizează suficient săpun: dacă nu o face acasă, sunt șanse extrem de mici să o facă așa cum trebuie la grădiniță. De asemenea, încurajează-l să nu își atingă ochii (aici se răspândesc cel mai repede infecțiile) și să nu împartă paharul sau cana cu ceilalți copii: învață-l să fie generos cu jucăriile sale, dar nu cu obiectele personale, având grijă să îi explici cât de bine poți diferența dintre cele două atitudini.

Ai grijă la alimentația celui mic. Prichindelul are nevoie de legume și fructe proaspete zilnic, chiar mai mult decât un adult. Asigură-te că îi oferi substanțele nutritive necesare la fiecare masă și pune accentul pe micul dejun, cea mai importantă masă a zilei pentru un copil. Mixează proteinele cu vitaminele, carbohidrații și grăsimile bune, pentru că un micuț are nevoie de toate ca să se facă mare. Chiar dacă servește o masă la grădiniță, împachetează-i câteva felii de morcov sau un măr, ca să ronțăie când are chef de ceva bun.

Asigură-te că doarme suficient. Un somn odihnitor e garanția unui organism sănătos, poți fi sigură de acest lucru. De aceea, ai grijă ca micuțul să se culce la ore rezonabile (clar, înainte de ora 22:00) și să doarmă mai mult de 9 ore. Sunt, în general, recomandate circa 10-12 ore de somn pe zi, în care este inclus și cel de la prânz.  

Fii atentă la semnele de anxietate și de stres la copilul tău. Stresul își pune amprenta asupra celor mici și celor mari deopotrivă. Mai ales schimbarea pe care o reprezintă mersul la grădiniță se poate dovedi îngrijorătoare la copii. Timpul petrecut departe de tine, comunicarea cu ceilalți copii și, mai târziu, presiunea de a lua note mari și de a învăța bine pot avea un impact negativ asupra copiilor. Explică-i mereu că vei fi alături de el în orice circumstanțe, creează ritualuri care să îl liniștească (precum cititul poveștii înainte de a merge la somn sau discuțiile la cină) și mergi la un terapeut dacă ai impresia că situația se agravează.

Ține-l pe cel mic acasă când e bolnav. Știi cum se spune: tratează-i pe cei din jur așa cum ți-ar plăcea să fii și tu tratată. Nici ție nu ți-ar conveni ca un micuț bolnav să se prezinte la grădiniță și să împrăștie virusuri la ceilalți prichindei, așa că nu îi supune nici tu pe ceilalți la risc. Chiar dacă micuțul tău pare să se simtă mai bine, nu îl înapoia educatoarei decât după ce ești complet sigură că e sănătos.

Monitorizează atent nivelurile de vitamina D. Vorbește cu medicul tău pediatru și asigură-te că cel mic nu duce lipsă de vitamina D. Această substanță nutritivă este prioritară în primii ani de viață, iar carența sa va slăbi sistemul imunitar și va favoriza astfel răspândirea virusurilor și a infecțiilor.

E vital ca cel mic să se joace în aer liber, dar asigură-te totuși că nu îl lași afară, mai ales după grădiniță, când soarele e puternic, fără o doză bună de SPF. Vitamina D poate fi perfect absorbită prin intermediul suplimentelor.

 

Vitoral D Spray Oral pentru copii este recomandarea pentru cea mai bună mămică din lume. Cu gust de căpșuni și xylitol, suplimentul alimentar conține vitamina D3, ce susține absorbția normală a calciului, dezvoltarea echilibrată și sănătoasă a sistemului osos și a dinților. Vitoral D Spray Oral pentru copii nu conține coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.