Alergia la frig: cauze, simptome, tratament

Alergia la frig: cauze, simptome, tratament

Redactor Alexa Galgau

Suntem obisnuiti sa vedem alergiile in toi odata cu venirea primaverii, dar exista si un segment al populatiei care se pregateste sa faca fata provocarii anotimpului rece: alergia la frig. Aceasta se manifesta prin roseata, urticarie si inflamare a pielii, iar in formele foarte grave poate cauza lesin, soc termic si chiar deces.

Alergia la frig poate aparea la orice varsta, indiferent de sex. Totusi, sunt mai predispusi copiii si tinerii adulti, care dezvolta urticaria primara la rece, cea mai comuna forma a acestei alergii. Exista si o a doua forma a acestei afectiuni, numita urticarie secundara dobandita, care apare din cauza unor boli precum hepatita sau cancerul. Din aceasta cauza sunt recomandate investigatii complexe, care sa determine cauza initiala a alergiei la frig.

Simptomele alergiei la frig

Simptomele alergiei la frig incep sa apara imediat ce corpul intra in contact cu un mediu rece (aer sau apa), mai ales daca pielea este descoperita la temperaturi mai joase de 4 grade. Mai mult, simptomele se vor inrautati dupa incalzirea pielii. Semnele alergiei la frig includ:

- urticarie rosiatica si mancarime la nivelul zonei expuse la mediu rece

- umflarea zonelor care intra in contact cu obiecte reci (angioedem)

- umflarea buzelor la consumul de alimente reci si, in cazuri rare, umflarea limbii si a gatului.

Formele severe de alergie la frig pot provoca reactii la nivelul intregului corp, mai ales prin expunerea completa a pielii (de exemplu, inotul in apa rece). O eliberare masiva de histamine provoaca o scadere brusca a tensiunii, rezultand in lesin, soc termic sau, in cazuri foarte rare, deces. 

 

Diagnosticare si tratament pentru alergia la frig

In afara testelor metabolice si de sange, mai exista o metoda simpla de a detecta alergia la frig: se pune un cub de gheata pe pielea antebratului pentru aproximativ 5 minute. Dupa cateva minute de la contactul cu suprafata rece ar trebui sa apara o pata rosie, usor inflamata. Cu cat aceasta apare mai repede, cu atat forma alergiei este mai grava.

Totusi, acest test nu este 100% sigur, existand forme ale alergiei care nu pot fi diagnosticate cu ajutorul lui. Uneori urticaria poate sa apara cu intarziere de 12 pana la 48 de ore dupa expunerea la frig. Testul este ineficient si in cazul dermografismului dependent de temperaturi scazute, ale carui simptome apar doar dupa frecare sau presiune asupra pielii expuse la rece.

In cazul urticariei se recomanda o vizita la medic, cel care va testa sangele pentru proteine numite crioglobuline, activate o data cu expunerea la rece. Daca acestea sunt prezente, se vor face analize pentru a afla daca exista o cauza preliminara, precum hepatita C sau diferite boli sistemice. Alte masuri de precautie includ acoperirea corpului pe cat de mult posibil si administrarea de antihistaminice inainte de intra in contact cu un mediu rece.

Agioedemul, similar urticariei, reprezinta inflamarea tesutului subcutanat si este o reactie alergica mai grava, deoarece poate grabi scaderea tensiunii arteriale. Spre deosebire de urticarie, manifestata prin mancarime, angioedemul cauzeaza senzatii de arsuri si durere. Solutia, ca si in cazul urticariei, este administrarea de antihistaminice inainte de a iesi din casa.

In anumite cazuri expunerea la frig a mainilor si a picioarelor poate determina o ingustare puternica a vaselor de sange, reactie cunoscuta sub numele de Fenomenul Raynaud. Prin urmare, zonele respective primesc mai putin oxigen, isi pierd culoarea si devin dureroase. Daca apar aceste simptome, este nevoie de analize pentru a exclude afectiuni precum boala Raynaud.

Indiferent de simptomele manifestate, persoanele cu alergie la frig trebuie sa isi ia anumite masuri preventive pe tot parcursul vietii. Trebuie evitate sporturile de iarna, cele acvatice si consumul de alimente si bauturi reci.

Chiar daca se face tratament cu antihistaminice, acesta nu vindeca alergia la frig, ci doar amelioreaza simptomele. Este posibil sa existe alte probleme de sanatate care sa determine aparitia acestei alergii, de aceea este recomandata vizita la medic daca pielea reactioneaza intr-un mod aparte la temperaturi scazute.

 

 

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.