Alergia la oua: cum se manifesta si ce tratament sa urmezi

Alergia la oua: cum se manifesta si ce tratament sa urmezi

Cristina Tarziu

Alergia la oua este una dintre cele mai comune alergii alimentare in randul copiilor. Se estimeaza, insa, ca aproximativ 70% dintre copii trec peste aceasta problema pana la varsta de 16 ani. Pentru persoanele care continua sa se confrunte cu ea, insa, orice masa poate reprezenta un pericol.



Cauzele alergiei la oua


Alergiile sunt determinate de reactia sistemului imunitar la anumiti compusi sau substante. In cazul alergiei la oua, celulele imunitare identifica anumite proteine din ou ca fiind daunatoare pentru organism si transmit semnale pentru eliberarea de histamine care cauzeaza simptomele alergice specifice. Atat galbenusul, cat si albusul contin proteine care pot cauza alergii, insa cel mai adesea alergia la ou este determinata de consumul de sau chiar doar de contactul cu albus de ou.

Printre factorii de risc de numara dermatita atopica (copiii cu aceasta afectiune dezvolta mai usor alergii alimentare decat ceilalti copii), mostenirea genetica (daca tu sau partenerul tau aveti anumite alergii sau suferiti de astm, sunt sanse mai mari ca cel mic sa dezvolte alergie la ou) si varsta (cel mai adesea alergia la ou apare in randul copiilor).
 
Alergia la oua
 

Simptomele alergiei la oua


La scurt timp dupa consumul de oua poti avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

- inflamatii la nivelul pielii, roseata, urticarie;
- congestie nazala, rinoree, stranut;
- crampe abdominale, greata, voma, diaree;
- probleme respiratorii, tuse;
- puls accelerat;
- in cazuri mai rare poate aparea anafilaxia care necesita asistenta medicala de urgenta.

Ce tratament sa urmezi daca ai alergie la oua


Cel mai bun tratament pentru evitarea oricarui tip de alergie alimentara consta in evitarea produselor care o declanseaza. Din pacate, ouale sunt prezente in foarte multe dintre alimente, adesea chiar si acolo unde te astepti mai putin. Este foarte important, de aceea, daca suferi de alergie la oua, sa citesti cu mare atentie etichetele produselor si sa eviti sa mananci in restaurante (unde contaminarea se poate produce involuntar).

Acasa, poti inlocui ouale in diverse copturi cu:
1 lingurita de praf de copt, 1 lingura de apa si 1 lingura de otet;
1 lingurita de drojdie dizolvata in 3-4 linguri de apa;
1 pachet de granule de gelatina si doua linguri de apa calduta;

Unele persoane cu alergii la oua pot tolera anumite alimente care contin oua, daca acestea au fost gatite pentru un timp indelungat la temperaturi foarte inalte. Riscul, insa, este mare, asadar nu consuma alimente care contin oua decat daca stii ca le poti tolera si daca le-ai gatit chiar tu, in conditiile mentionate mai sus.

Inclusiv anumite tipuri de vaccinuri, precum, de exemplu, cele pentru gripa, pot contine cantitati mici de proteina din ou, asa ca este important sa fii constant precauta si sa vorbesti cu medicul tau daca suferi de alergie la oua. Acesta iti poate prescrie antihistaminice pentru calmarea simptomelor blande ale alergiei (precum pruritul), dar si epinefrina injectabila pentru situatiile de criza in care se poate instala anafilaxia.

Daca ai observat ca tu sau copilul tau aveti unul dintre simptomele mentionate mai sus dupa consumul de oua, trebuie sa mergeti imediat la medic pentru efectuarea unor teste si stabilirea unui diagnostic! Alergiile alimentare pot fi tinute sub control, insa e nevoie intotdeauna de supraveghere medicala de specialitate!

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.