Alergie la ambrozie: cauze, simptome, tratament și prevenție

Alergie la ambrozie: cauze, simptome, tratament și prevenție

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Dacă spre final de vară și început de toamnă ți se declanșează reacții alergice puternice, un lucru este clar: ești alergică la ambrozie. Unu din 5 oameni face rinită alergică – sau „febra fânului”, cum mai este cunoscută popular.

Vezi care sunt cauzele alergiei la ambrozie, simptomele declanșate de aceasta și învață să o previi și să o tratezi.

Femeie care stranuta de la alergia la ambrozie

În ce perioadă apare alergia la ambrozie

În ciuda faptului că majoritatea oamenilor consideră că primăvara, odată cu revenirea naturii la viață după o iarnă grea, au loc cele mai puternice alergii, toamne este, de fapt, sezonul alergiilor, Din nefericire, din cauza încălzirii globale, perioada în care ambrozia produce polen este, de la an la an, tot mai lungă. Dacă înainte sezonul ambroziei era august-septembrie, acum începe de la mijlocul lunii iulie și se încheie în noiembrie, când își intră iarna în drepturi cum se cuvine. Astfel, alergia la ambrozie a devenit una dintre cele mai răspândite din România, făcând tot mai multe victime.

De ce apare alergia la ambrozie

Ambrozia este o plantă erbacee originară din America de Nord și de Sud, care s-a răspândit treptat și în Europa, având nu mai puțin de 30 de specii. Această buruiană, pe numele ei latin Ambrosia artemisiifolia, crește predominant în zone aride, nisipoase, regăsindu-se cel mai adesea în zone necultivate, periurbane – margini de drum, câmpuri etc.

Alergia la ambrozie apare deoarece aceasta produce polen în cantități foarte mari – o singură plantă poate produce un miliard de granule de polen în plin sezon. Acest polen eliberat în aer face ca simptomele alergiei să fie mult mai intense decât ale oricărei alergii de primăvară.

O alergie se declanșează în momentul în care grăuncioarele de polen eliberate de plantă în aer sunt inhalate, depunându-se pe mucoasa nazală și a plămânilor. Organismul percepe în mod greșit această mișcare, consideră că prezența în corp a polenului este o amenințare adusă asupra lui și încearcă să se apere împotriva ei, declanșând tot felul de reacții, ca în cazul unui virus sau al unei bacterii.

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Simptomele alergiei la ambrozie sunt aceleași ca la orice alt tip de alergie la polen, dar pot fi mult mai intense, mai ales dacă nu sunt tratate.

Alergia la ambrozie declanșează:

  • Rinită alergică – persoana afectată strănută des, are secreții nazale abundente, are nasul congestionat și senzație de mâncărime permanentă în jurul lui
  • Simptome de astm bronșic – respirație cu dificultate, tuse, senzația de gât iritat în permanență
  • Hiperemie conjunctivală - ochi umezi, iritați și roșii, senzații deranjante de mâncărime și usturime
  • Dureri de cap, amețeli
  • Urticarie
  • Depresie, nervozitate, iritabilitate

Un sistem imunitar scăzut – din cauza unei boli cronice, a stresului, a lipsei de somn etc. - face ca simptomele declanșate de alergia la ambrozie să fie și mai intense, iar răspunsul la tratamentul urmat să fie mai slab.

Cum poate fi prevenită alergia la ambrozie

În primul rând, cei care suferă de alergie la ambrozie trebuie să încerce, pe cât posibil, să limiteze contactul direct cu ea, să urmărească activitatea acesteia și să nu iasă din casă atunci când polenul eliberat este la cote maxime. Dacă pacientul în cauză nu poate sta în casă o zi întreagă din această cauză, specialiștii îl sfătuiesc să evite expunerea la orele de vârf – între 10 dimineața și 3 după-amiaza, cantitățile de polen eliberate de ambrozie sunt la cote maxime. Perioada din zi cea mai liniștită din acest punct de vedere este dimineața devreme sau la lăsarea serii.

Ferestrele trebuie închise – fie că este vorba de cele de la casă, de la birou sau din mașină -, fiind indicată utilizarea unui aparat de aer condiționat cu filtre speciale pentru alergeni.

Ideal ar fi ca oamenii care suferă din cauza alergiei la polen să se spele pe mâini și să își schimbe hainele de îndată ce intră în casă, deoarece polenul se poate prinde cu ușurință de piele sau de îmbrăcăminte.

Cum se tratează alergia la ambrozie

Pentru a scăpa cât mai repede de simptomele mai mult decât deranjante ale alergiei la ambrozie, tratarea alergiilor trebuie făcută pe mai multe planuri.

Astfel, persoanele care suferă de alergie la ambrozie sunt sfătuite să își ajute sistemul imunitar în lupta contra alergiilor prin modificarea alimentației în perioada iulie-noiembrie, deoarece consumul anumitor fructe și legume pot declanșa și alergii orale. Anumite alimente, având în componență proteine similare polenului de ambrozie, trebuie evitate sau consumate în cantități mici, pe cât de mult posibil. Este vorba despre o gamă destul de largă de produse: banane, pepene galben, miere, semințe de floarea-soarelui, lactate, ouă, carne de porc, alune, cafea și ceai de mușețel.

Consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi contribuie la diminuarea reacțiilor alergice, precum și introducerea în alimentație a fructelor și legumelor proaspete bogate în antioxidanți.

Pentru pacienții la care simptomele nu sunt extrem de agresive, specialiștii recomandă evitarea polenului și a produselor mai sus enumerate și urmarea unui tratament naturist. Spray-urile nazale și antihistaminicele orale sunt mai mult decât de ajuns în cazul lor.

De asemenea, la sfatul medicului, persoanele care știu că suferă de alergie la ambrozie pot începe tratamentul cu 2-3 săptămâni înainte de începerea sezonului alergiilor. Consumul zilnic de vitamina B5 și de vitamina E poate îmblânzi sau chiar stopa simptomele alergice.

În schimb, pentru cei care trăiesc la intensitate maximă sezonul alergiilor, medicii recomandă administarea unui vaccin antialergic, care ajută corpul să tolereze mai bine alergenii declanșați de ambrozie. Tratamentul cu injecții poate dura, de la caz la caz, de la câteva luni la un an.

În locul vaccinului, oamenii pot opta și pentru tablete care, puse sub limbă, eliberează în corp aceleași substanțe antialergice conținute de o doză de vaccin.

Recomandare importantă: în caz de alergie la ambrozie, se va evita autoadministrarea de tratamente, de orice natură ar fi ele, înainte de a primi un diagnostic oficial de la medicul alergolog!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (39)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.