Care sunt riscurile pe care le prezintă o imunitate crescută

Care sunt riscurile pe care le prezintă o imunitate crescută

Redactor Alexa Galgau

Sistemul imunitar este cel care îți protejează corpul de infecții și microorganisme străine periculoase. Fără el, ai fi mereu bolnavă din cauza bacteriilor și virusurilor. Sistemul imunitar este format din celule, țesuturi și organe speciale, care lucrează împreună pentru a te proteja pe tine. Cel mai adesea, problemele sistemului imunitar presupun o funcție redusă a acestuia și rareori luăm în calcul posibilitatea unui sistem imunitar prea activ sau a bolilor autoimune, în care acesta ajunge să atace corpul din cauza unei erori. 

Pentru că am tot vorbit despre imunitatea scăzută și riscurile ei, află care sunt problemele la care te expui dacă ai o imunitate crescută!

Imunitate crescută: ce înseamnă pentru organism

Una dintre părțile majore ale sistemului imunitar este sistemul limfatic, format dintr-o serie de noduri, organe (măduva spinării, splina, timusul etc.) și vase subțiri, care sunt răspândite prin tot corpul. Acestea transportă un lichid transparent numit „limfă”, care conține fluid din țesuturi, reziduuri și celule ale sistemului imunitar. Glandele limfatice sunt mici și au formă de boabe de fasole, fiind unite între ele de vasele care transportă limfa. Ele conțin celule albe, care luptă împotriva bacteriilor, a virusurilor și a altor invadatori. Celulele albe sunt principala noastră apărare împotriva bolilor, acesta fiind și motivul pentru care ies multe la analize atunci când avem o infecție: corpul produce mai multe pentru a putea lupta cu boala. Ele sunt create într-unul dintre organele sistemului limfatic: măduva spinării.

Cei mai mulți dintre noi am vrea să avem o imunitate crescută, fără să ne dăm seama că aceasta ar fi, de fapt, o mare problemă pentru noi. Un sistem imunitar prea activ este sinonim cu două tipuri de probleme de sănătate: alergiile și bolile autoimune.

Dacă te naști cu anumite gene, sistemul tău imunitar poate să reacționeze la anumite substanțe din mediul înconjurător care nu prezintă niciun pericol pentru organism, numite „alergeni”. O reacție alergică este cel mai comun exemplu al unui sistem imunitar crescut. Câțiva dintre cei mai comuni alergeni sunt: praful, polenul, mucegaiurile sau anumite mâncăruri. 

O alergie poate să cauzeze apariția eczemei, a astmului sau a rinitei alergice, care se manifestă prin strănut, înfundarea nasului, rinoree (excesul de mucozități nazale) și blocarea căilor respiratorii. În cazurile foarte grave, atunci când un alergen pătrunde în organism (mai ales în cazul alergiilor alimentare), acesta poate să provoace o reacție foarte violentă, conducând la șoc anafilactic, care poate fi fatal dacă nu se acționează la timp. 

În cazul bolilor autoimune, de cele mai multe ori este vorba despre un sistem imunitar prea activ, din cauza căruia corpul se atacă pe sine însuși. Din cauza unui factor declanșator necunoscut, sistemul imunitar poate să înceapă să producă anticorpi care să atace țesuturile corpului, în loc să atace infecțiile. Deși aceste boli nu sunt vindecabile, ele pot fi ținute sub control cu ajutorul unor tratamente care normalizează activitatea imunității crescute. 

Câteva dintre cele mai comune boli autoimune sunt:

  • artrita reumatoidă: corpul produce anticorpi care atacă încheieturile, cauzând inflamații și durere;

  • lupusul: anticorpii atacă mai multe organe și țesuturi, cel mai adesea afectând rinichii, încheieturile, plămânii și celulele nervoase;

  • boala Crohn: sistemul imunitar atacă mucoasa intestinelor, cauzând diaree, sângerări anale, dureri abdominale, febră și alte simptome digestive;

  • scleroza multiplă: sistemul imunitar atacă celulele nervoase, cauzând durere generalizată, orbire, slăbiciune spasme musculare și probleme de coordonare;

  • diabetul de tip 1: sistemul imunitar atacă celulele care produc insulină, aflate în pancreas. Acest tip de diabet necesită injecții cu insulină pentru supraviețuire.

  • psoriazis: are loc atunci când se adună celule T la nivelul pielii, din cauză că se înmulțesc mai repede decât ar fi nevoie.

Deși suntem tentați să luăm suplimente pentru a ne întări sistemul imunitar, adevărul este că, dacă nu suferim de vreo boală a acestuia, el este suficient de puternic fără intervenția noastră. După cum vezi, o imunitate crescută nu este de dorit, deoarece este echivalentă cu probleme serioase de sănătate!

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.