Ce este imunoglobulina A și cum poți crește concentrația acesteia cu ajutorul tatuajelor

Ce este imunoglobulina A și cum poți crește concentrația acesteia cu ajutorul tatuajelor

Redactor Alexa Galgau

Sistemul imunitar este cel care creează anticorpi și ne ferește de boli sau ne ajută să ne vindecăm de ele odată ce ne-am molipsit. El este format din mai multe tipuri de anticorpi, iar unul dintre cei mai importanți este imunoglobulina A (IgA), care previne invazia organismului de către agenți patogeni prin atașarea de țesutul epitelial și penetrarea acestuia. Un nou studiu a scos în evidență o legătură nebănuită între tatuaje și creșterea cantității de imunoglobulină A, rezultând într-o imunitate mai bună.

Citește mai multe despre acest anticorp și de ce poate fi influențat de tatuajele pe care ni le facem!

De ce este importantă imunoglobulina A

Imunoglobulina A este un anticorp care joacă un rol principal în funcția membranelor mucoase, ea fiind produsă de acestea mai mult decât de oricare altă parte a corpului. Imunoglobulina A constituie 15% din totalul de imunoglobulină produs de corp și se găsește în cele mai mari cantități în căile respiratorii și tractul gastrointestinal, dar și în salivă și lacrimi. 

Medicii verifică nivelul de IgA atunci când vor să detecteze problemele cu sistemul imunitar, cu intestinele sau cu rinichii. Uneori, testele care măsoară IgA pot ajuta la identificarea bolilor autoimune, precum artrita reumatoidă, lupusul sau boala celiacă.

Fără imunoglobulina A, ai fi expusă la toate infecțiile respiratorii și ai fi afectată de toate substanțele toxice din mediul exterior. Există foarte puțini oameni care nu produc în mod natural acest anticorp. Recent s-a descoperit o legătură interesantă între tatuaje și nivelul de imunoglobulină A.

Legătura dintre imunoglobulina A și tatuaje

Se pare că tatuajele nu te fac să arăți mai dură doar în exterior, ci chiar te fac mai puternică și din punctul de vedere al sănătății. De acum încolo, când cei din jurul tău încep să strâmbe din nas pentru că îți plac tatuajele, vei putea să le spui că ți le faci din motive... medicale!

Un nou studiu, publicat în American Journal of Human Biology, a relevat faptul că oamenii care își fac mai multe tatuaje au un sistem imunitar mai puternic. 

Deși studiul nu a fost unul de amploare, ci a fost realizat doar pe 24 de femei și 5 bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 47 de ani care urmau să își facă un tatuaj, rezultatele sunt totuși încurajatoare. Cercetătorii de la Universitatea din Alabama au colectat salivă de la participanții la studiu înainte și după ce aceștia și-au făcut tatuaje și apoi au testat nivelul de imunoglobulină A și cortizol. 

Ei au descoperit că realizarea tatuajului suprimă răspunsul sistemului imunitar, pentru că organismul este stresat de experiența respectivă. Pe termen scurt, aceasta înseamnă că organismul tău este mult mai expus la răceli și infecții. Totuși, dacă deja ai mai multe tatuaje, sistemul imunitar devine mai puternic, iar de fiecare dată când îți faci un tatuaj nou, sistemul imunitar răspunde tot mai bine. Studiul este limitat deoarece a fost realizat pe puține persoane, dar legătura dintre tatuaje și modificările la nivelul sistemului imunitar nu poate fi negată. 

Există două posibile explicații în spatele acestui fenomen bizar: fie ești deja obișnuit cu procesul prin care se realizează tatuajele și, fiind mai puțin stresat, corpul produce mai puțin cortizol, fie este vorba despre o rezistență a sistemului imunitar creată tocmai prin experiența anterioară. 

În ciuda faptului că este posibil ca tatuajele să îți influențeze în mod pozitiv sistemul imunitar, aceasta nu înseamnă că trebuie să te îți umpli corpul de tatuaje pentru a scăpa de infecții și boli. Schimbările nu sunt atât de semnificative (nu îți face speranțe că vei deveni un superom) și deocamdată nu sunt nici măcar dovedite „oficial”.

Să nu uităm că tatuajele vin cu anumite riscuri, dintre care amintim de posibilitatea de a face o infecție locală sau, și mai rău, riscul de a fi infectată cu un virus precum HIV sau cel hepatic. Asemenea scenarii sunt posibile dacă alegi un salon de tatuaj foarte ieftin sau dacă mergi pe mâna cuiva pe care nu îl cunoști și care nu are certificările necesare. 

Așadar, este posibil să existe o legătură între imunoglobulina A și tatuaje, însă cercetătorii sunt de-abia la începutul acestei descoperiri care ar putea fi importantă. Până nu sunt aduse mai multe dovezi în acest sens, îți recomandăm să îți faci tatuaje doar în scop cosmetic, nu pentru a te trata de boli!

Citește și poveștile emoționante din spatele a șapte tatuaje!

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.