Alimente care îţi cresc numărul de globule roşii

Alimente care îţi cresc numărul de globule roşii

Sorina Corneanu

Dacă te simți în mod constant slăbită sau obosită, indiferent cât de mult te odihnești, e posibil să te lupți cu o anemie nedescoperită. Anemia apare atunci când numărul de globule roșii din sânge este scăzut, caz în care organismul este nevoit „muncească” mai mult pentru a furniza oxigen în întregul corp. Pentru că anemia poate declanșa o serie de complicații, este esențial să menții în echilibru numărul globulelor roșii. Valorile normale ale globulelor roșii variază de la 4,7 până la 6,1 milioane de celule per microlitru de sânge pentru bărbati și de la 4,2 până la 5,4 milioane de celule per microlitru de sânge pentru femei.

alimente sanatoase

Cel mai frecvent tip de anemie este anemia cu deficit de fier, de obicei legată de un consum redus de fier alimentar. Anemia prin deficit de fier se dezvoltă atunci când din dietă lipsesc alimentele bogate în fier, iar tractul gastrointestinal nu reușește să absoarbă fierul alimentar.

Menstruația, nașterea, sângerarea gastrointestinală și paraziții intestinali pot provoca pierderi excesive de fier, ducând la deficiență de fier. Astfel, se recomandă consumul zilnic a cel puțin 18 miligrame de fier. Totodată, alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, ajută la creșterea absorbției fierului din alimente și la menținerea unui număr optim de globule roșii.

Iată alimentele care te ajută să crești numărul de globule roșii!

Alimente bogate în fier

Multe părți ale unei celule roșii sunt „reciclate” atunci când viața acesteia se încheie. Astfel, fierul este reciclat și se utilizează în celulele roșii noi. Celulele roșii din sânge distribuie oxigen la toate celulele și țesuturile corpului, iar oxigenul se atasează moleculei de hemoglobină a celulei sangvine, care conține fier. Corpul uman folosește fierul pentru a produce hemoglobină, aceasta fiind responsabilă cu transportul și depozitarea oxigenului în organism. Introducerea în dieta ta a alimentelor bogate în fier poate preveni anemia și te poate ajuta să mărești numărul de globule roșii.

Potrivit MedlinePlus, surse alimentare bogate în fier sunt: carnea roșie, organele (rinichi sau ficat), fasolea verde, lintea, spanacul, varza, prunele uscate, stafidele și gălbenușul de ou.

Alimente bogate în acid folic

Dacă te simți obosită, te confrunți cu bătăi neregulate ale inimii, paloare, senzație de frig și slăbiciune permanentă, atunci e posibil ca organismul tău să nu producă suficiente globule roșii. Acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, ajută organismul în procesul producerii de noi globule roșii.

Alimentele bogate în acid folic, cum ar fi pâinea integrală, cerealele, spanacul, fasolea uscată, mazărea, nucile și salata verde, nu ar trebui să îți lipsească din dieta zilnică!

Descoperă beneficiile acidului folic în sarcină!

Alimente bogate în vitamina B12

Nu mai este o surpriză faptul că vitamina B12 este importantă pentru sinteza ADN-ului și producerea de globule roșii din măduva osoasă. Nivelurile scăzute de vitamina B12 au ca rezultat diviziunea anormală a celulelor din măduva osoasă și apariția anemiei megaloblastice. Îți poți procura necesarul de vitamina B12 dintr-o mare varietate de alimente sănătoase, cum ar fi: ficat de vită, pește gras, carne roșie, ouă, lapte, lactate și cereale integrale.

Alimente bogate în vitamina A

Vitamina A susține producția de celule roșii, așa că ar fi bine să incluzi în meniul tău zilnic alimente precum cartofii dulci, pepenele galben, nucile, varza sau spanacul.

Descoperă beneficiile vitaminei A!

Alimente bogate în vitamina B6

Vitamina B6, cunoscută și sub denumirea de piridoxină, care este utilizată de organism pentru a produce și utiliza proteine și glicogen, este o sursă importantă de energie pentru mușchi și ficat. De asemenea, vitamina B6 la formarea hemoglobinei și o poți procura cu ușurință din alimente precum carne de pui, gălbenuș de ou, fasole uscată, produse din soia, sfeclă roșie sau ovăz.

Alimente bogate în cupru

Cuprul este necesar organismului, deși în cantități mici, pentru producerea de globule roșii și colagen. Este, de asemenea, un antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi ce pot provoca leziuni ale celulelor. Alimentele bogate în cupru, din care îți poți lua necesarul zilnic, fără efort, includ ficatul de vită, fructele de mare, nucile, sparanghelul, semințele de floarea-soarelui și ciupercile.

Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C contribuie la producerea de noi globule roșii. Există o mulțime de surse naturale bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, broccoli sau roșiile.

Alimente bogate în vitamina E

Vitamina E ajută globulele roșii să aibă o viață mai lungă. Printre alimentele bogate în vitamina E și grăsimi sănătoase se regăsesc: semințele de floarea-soarelui, somonul, avocado, alunele, untul de arahide și mango. Iată cât de ușor poți mânca sănătos și gustos, fără să îți privezi organismul de depozitele necesare de vitamine și minerale.

Oamenii nu se gândesc la importanța celulelor roșii pană când acestea încep să scadă și să ridice probleme. Este obligatoriu ca acest aspect să fie tratat cu maximă seriozitate, pentru a se evita apariția unor boli grave, cum ar fi leucemia mieloblastică. Dacă ai o dietă sănătoasă și elimini băuturile alcoolice, pe lângă faptul că nu îți lipsesc exercițiile fizice regulate, te poți lăuda cu un start bun. Exercițiile fizice intense fac ca organismul să aibă nevoie de oxigen mai mult, iar când ai nevoie de mai mult oxigen, corpul este nevoit să producă și el mai multe globule roșii.

Pentru a spriji producerea de globule roșii în organism, încearcă Feroglobin lichid, supliment alimentar cu fier, zinc și complex de vitamine B, substanțe nutritive care contribuie la formarea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge. Conține extract de malț alpin elvețian, miere și extracte naturale din fructe. Sirop cu gust plăcut de portocală și miere, destinat întregii familii.
Produs disponibil pe VavianPharma.ro. Preț 29,43 de lei
supliment de fier

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.