Aromaterapie clinică, psiho-aromaterapia și aromaterapia subtilă - tu știi diferențele dintre ele?

Aromaterapie clinică, psiho-aromaterapia și aromaterapia subtilă - tu știi diferențele dintre ele?

Redactor Divahair.ro

Aromaterapia este o artă, înainte de toate. Apoi, este o terapie complementară medicinii clasice și altor tipuri de terapii holistice, niciodată alternativă. Ea presupune folosirea uleiurilor esențiale, a celor vegetale, a hidrolaților (greșit numite “ape florale”) cu scopul de a obține o stare generală de bine și de a susține sănătatea pe toate planurile. Aceste produse obținute din plante au acțiune atât asupra corpului, cât și asupra minții și emoțiilor.

Câte feluri de aromaterapie există și care este diferența dintre ele?

Există foarte multă confuzie pe această temăși pentru a face lumină este important săștim căexistă mai multe tipuri de aromaterapie și să facem distincția între ele. Chiar dacă cele trei se întrepătrund, ele sunt foarte diferite și înțelegând acest lucru ne putem clarifica obiectivele în folosirea uleiurilor esențiale și a celrlalte produse destinate aromaterapiei.

aromaterapie

Aromaterapia clinică, psiho-aromaterapia și aromaterapia subtilă

Aromaterapia clinică presupune mai ales ingestia, aplicarea pe piele și inhalarea uleiurilor esențiale având ca scop “tratarea unor simptome”.

•Sunt folosite și procesate într-un mod similar cu medicamentele de sinteză - se înlocuiesc sau se folosesc concomitent medicamentele de sinteză cu uleiuri esențiale

•Se ia în considerare posibila interacțiune cu alte medicamente, efecte secundare pe care ingestia le poate presupune

•Se calculează doza zilnică și durata tratamentului în funcție de particularitățile individului. De menționat faptul că dacă această formă de tratament include ingestia, ea presupune supravegherea de către un specialist - în caz contrar înseamnă automedicație și poate deveni periculoasă.

Uleiurile esențiale conțin compuși chimici naturali puternici, au beneficii demonstrate, însă în exces pot dăuna. În plus, ingestia se face mereu în formă diluată, niciodată în apă, mereu într-o bază grasă pentru a minimiza riscurile.

Psiho-aromaterapia presupune folosirea uleiurilor esențiale și a hidrolaților și procesarea lor de către minte. Dacă în aromaterapia clinică ele sunt procesate de către corp, în acest caz, mintea este cea care procesează aromele, iar ele pot avea acțiuni diferite: sedative, anxiolitice, de îmbunătățire a memoriei sau a capacității de concentrare, etc.

Pentru acest gen de terapie este nevoie doar de inhalare - simțul mirosului este singurul dintre toate care are nevoie doar de douăconexiuni neuronale pentru ca informația să ajungă la creier. Toate celelalte simțuri au nevoie de patru sau cinci.

Acest lucru înseamnă că informația pe care o primim folosind olfacția își produce efectele înainte ca mintea conștientă să o poată procesa. Psiho-aromaterapia este mult mai subiectivă decât aromaterapia clinică, dar și mult mai puternică. Singurele produse vegetale care pot fi procesate de către minte sunt uleiurile esențiale, fiind singurele care sunt volatile și ajung la creier prin oflacție.

Aromaterapia subtilă este... subtilă. ;)

Este o formă de terapie extrem de subiectivăși nu este potrivită pentru toți indivizii. Conform aromaterapiei subtile, felul în care aromele au cale directăcătre partea din creier responsabilă de instinct și emoții, faptul că nu sunt filtrate de către mintea conștientă, simțul mirosului nu poate fi controlat, iar aromele sunt triggere care declanșeazăanumite stări și comportamente - toate aceste lucruri înseamnă că aromele sunt punți de legăturăintre conștient și inconștient. 

Uleiurile esențiale pure, obținute cu grijăși pricepere din plante crescute în mod conștient sunt vibrante și poartă în ele mesajele plantelor din care sunt obținute.Ele fac legătura cu acea inteligență superioară care conectează oamenii de plante. Aromaterapia subtilă se adresează corpurilor fizic, emoțional, mental și spiritual. Nu foarte mulți oameni sunt deschiși către o astfel de formă de terapie.

Cei foarte ancorați în conștient și pentru care existădoar ceea ce văd, pot pipăi și gândi, cei care neagă existența inconștientului atât individual cât și colectiv, nu vor fi pregătiți să proceseze în acest fel mesajele plantelor.

De asemenea, ar avea nevoie să recunoască superioritatea inteligenței plantelor în termeni de adaptabilitate și evoluție pentru ca să poată accepta aromaterapia subtilă în viața lor.
Știind aceste lucruri ne putem explica de ce există atât de multă confuzie în acest domeniu. Căutând, spre exemplu beneficiile uleiurilor esențiale, vei găsi că toate sunt bune pentru orice.

Ei bine, un ulei esențial poate să aducă echilibru unei persoane care suferă de probleme digestive, însă asta nu înseamnă neapărat că este un ulei care are acțiune fizică de stimulare a digestiei. Înseamnă că cel puțin din punct de vedere farmacologic (aromaterapia clinică) și psihologic (psiho-aromaterapia) acel ulei și-a produse efectele, au adus organismul într-o stare de relaxare a sistemului nervos, iar în această stare, corpul și-a activat mecanismele de autoreglare și autovindecare.

Astfel, organismul și-a recăpătat echilibrul. Din punct de vedere farmacologic nu există medicament sau remediu care să ofere corpului mecanisme pe care acesta nu le are deja. Ele acționează asupra simptomului, activând sau sau dezactivând un proces care se întâmplă în organism, dar nu înlătură cauza. Tot corpul este cel care se autovindecă prin mecanismele pe care le are deja și este doar susținut în acest proces de echilibrare.

Folosiți aromaterapia în mod conștient, căutați să înțelegeți felul în care acționeazăși apelați mereu la intuiție! Acea aromă care te atrage, care te intrigă, care simți că trezește ceva în tine, cu care rezonezi într-un fel sau altul, aceea este aroma ta în acel moment al vieții tale. Folosți aromaterapia mai ales în scop preventiv, pentru a vă susține starea de echilibru pe toate planurile!

Cu drag,
Ada, fondatoarea Aromateria.ro

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.