Ateroscleroza: simptome, cauze și tratament

Ateroscleroza: simptome, cauze și tratament

Paula Rotaru

Ateroscleroza, cunoscută drept „întărirea arterelor”, este principala cauză de mortalitate în țările dezvoltate, dar vestea bună este că această afecțiune poate fi prevenită și tratată cu succes.

Arterele sunt vase de sânge care transportă oxigenul și substanțele nutritive de care organele au nevoie pentru a funcționa corect. Depozitele de colesterol care se formează pe peretele arterelor duc la îngustarea acestora sau la blocarea lor cu cheaguri de sânge, împiedicându-se astfel fluxul sangvin normal. În lipsa unui tratament adecvat, ateroscleroza crește semnificativ riscul de infarct și atac cerebral!

Află mai jos care sunt cauzele și simptomele aterosclerozei, în ce constă tratamentul și ce măsuri poți lua pentru a preveni această afecțiune.

Ateroscleroza: cauze și factori de risc

Ateroscleroza constă în acumularea de grăsimi, colesterol și depozite de calciu care „se lipesc” de arterele din întreg organismul, inclusiv la nivelul inimii, plămânilor, membrelor sau rinichilor.

Principalele cauze ale aterosclerozei sunt:

- Hipertensiunea arterială;

- Nivelul crescut de colesterol și zahăr din sânge;

- Obezitatea abdominală.

Pe lângă aceste cauze, anumiți factori de risc sunt cunoscuți pentru impactul lor asupra sănătății cardiovasculare:

  • Fumatul
  • Diabetul care nu este ținut sub control
  • Consumul excesiv de grăsimi și alcool
  • Sedentarismul
  • Consumul redus de fructe și legume proaspete
  • Vârsta înaintată
  • Moștenirea genetică
  • Poluarea
  • Stresul
  • Istoricul familial

Care sunt simptomele aterosclerozei

Ateroscleroza își arată „colții”, din păcate, destul de târziu, când plăcile de aterom se desprind de peretele arterelor sau când fluxul sangvin este restricționat.

Sursa foto: Pinterest @ Verywell

În funcție de localizarea arterei afectate, simptomele sunt:

- Artera carotidă (asigură transportul sângelui la creier – risc crescut de accident vascular cerebral): slăbiciune, dificultăți de respirație, confuzie, oboseală, transpirație excesivă, pierderea echilibrului, tulburări de vedere sau de limbaj, dureri abdominale, de cap, de umeri, de spate sau de maxilar, paralizii ale feței sau amorțeala acesteia.

- Artera coronariană (asigură transportul sângelui la inimă – risc crescut de angină pectorală sau infarct de miocard): vărsături, anxietate, durere în piept, tuse, leșin.

- Artera renală (asigură transportul sângelui la rinichi – risc de boală cronică de rinichi): pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor și picioarelor, tulburări de concentrare.

- Arterele periferice (asigură transportul sângelui la mâini și picioare – risc de boală arterială periferică): dureri și senzație de greutate în picioare, amorțeală la nivelul picioarelor, căderea părului de pe picioare, schimbarea culorii pielii de pe picioare, îngroșarea unghiilor de la picioare, slăbiciune musculară, impotență.

Cum se stabilește diagnosticul de ateroscleroză

Toate persoanele care sunt la risc de ateroscleroză (vezi factorii de risc menționați mai sus) trebuie să meargă din timp la medic pentru analize, deoarece boala nu dă simptome decât foarte târziu. Diagnosticul se stabilește pe baza istoricului medical, a examenului fizic și a testelor specifice recomandate de medic.

Examenul fizic constă în ascultarea anumitor sunete pe care le fac arterele atunci când nu sunt irigate corect cu sânge, cu ajutorul unui instrument numit stetoscop.

Pulsul scăzut poate fi un semn de îngustare a arterelor în anumite zone. De asemenea, tensiunea arterială redusă la nivelul membrelor poate semnala o anomalie a vaselor de sânge. Un alt semn al circulației proaste este o rană care se vindecă greu.

Pentru confirmarea diagosticului de ateroscleroză, medicul poate recomanda efectuarea unor teste pentru determinarea nivelului de colesterol, zahăr și proteine din sânge.

Alte analize necesare pot fi: testul cu ultrasunete Doppler pe anumite zone ale corpului, scanarea CT, angiografia cu rezonanță magnetică sau angiografia CT, angiograma cardiacă, electrocardiograma (EKG) sau testul de efort cardiac.

Cum se tratează ateroscleroza

Menținerea greutății corporale în limitele normale, alimentația sănătoasă și, în anumite situații, administrarea de statine, betablocante de calciu, anticoagulante sau diuretice sunt principalele metode de tratament pe care trebuie să le urmezi pentru a ține sub control ateroscleroza.

Sursa foto: Pinterest @ Today.com

În cazurile grave de ateroscleroză pot fi necesare intervenții mai complexe, precum:

  • angioplastia coronariană – o terapie minim invazivă efectuată cu scopul de a lărgi arterele blocate, astfel încât fluxul sangvin să fie ameliorat;
  • bypassul coronarian – o intevenție de revascularizare folosită pentru a îmbunătăți fluxul sangvin al inimii la pacienții cu afecțiuni severe ale arterelor;
  • terapie trombolitică – constă în dizolvarea unui cheag de sânge cu ajutorul unor agenți trombolitici injectați în artera afectată, cu scopul restabilirii fluxului coronarian;
  • endarterecomia carotidiană – se îndepărtează chirugical depozitele de colesterol de la nivelul pereților arteriali;
  • aterectomie – metodă chirurgicală de înlăturare a plăcilor de aterom de pe artere.

Cum poate fi prevenită ateroscleroza

Ateroscleroza poate fi ușor prevenită, dacă respectăm câteva reguli ale stilului de viață sănătos.

În primul rând, este vital să renunțăm la fumat, care este unul dintre factorii de risc majori în apariția hipertensiunii și a aterosclerozei.

La fel de important este să facem mișcare. Exercițiile ne ajută să slăbim, să ne menținem în formă și să avem o circulație a sângelui normală. Sunt indicate cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi.

O altă regulă esențială care trebuie respectată pentru a reduce riscul de ateroscleroză constă în alimentația sănătoasă. Trebuie evitate, pe cât posibil, alimentele care conțin grăsimi saturate, deoarece acestea cresc nivelul de colesterol din sânge.

În schimb, sunt indicate grăsimile nesaturate, conținute de alimente precum ulei de măsline, avocado, nuci, pește și semințe.

Și stresul este un factor de risc în apariția aterosclerozei, așa că trebuie evitat prin tehnici de relaxare, precum meditație, yoga sau respirație profundă.

Nu în ultimul rând, tratamentul afecțiunilor asociate aterosclerozei, precum hipertensiunea, hipercolesterolemia și diabetul, trebuie urmat cu conștiinciozitate, așa cum a fost recomandat de medic.

Mergi la medic din timp pentru a descoperi ateroscleroza și respectă regulile stilului de viață sănătos pentru a te feri de această boală. Ține cont că prevenirea aterosclerozei este mult mai ușoară decât tratarea ei!

Surse foto: Freepik, Pixabay

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.