Atrofia cerebrală: cauze, simptome, tratament

Atrofia cerebrală: cauze, simptome, tratament

Sorina Corneanu

Atrofia creierului, cunoscută și sub denumirea de atrofie cerebrală, constă în pierderea neuronilor și distrugerea conexiunilor celulare la nivel cerebral. Printre cele mai comune cauze ale atrofiei cerebrale se numără accidentul vascular cerebral și boala Alzheimer.

Atrofia poate afecta celulele din anumite zone ale creierului – conducând la pierderea funcțiilor din zonele respective – sau poate afecta întreg sistemul celular din creier, ceea ce conduce la pierderea funcției neurologice.

teste RMN

Cauzele atrofiei cerebrale

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral se petrece atunci când fluxul de sânge dintr-o parte a creierului este întrerupt. Fără o cantitate suficientă de oxigen, neuronii din zona afectată mor, iar funcțiile controlate de zonele respective ale creierului sunt pierdute.

Traumatismul cerebral

Traumatismul cerebral reprezintă deteriorarea creierului cauzată de o cădere sau o lovitură severă la cap, în urma unui accident. Atrofia creierului cauzată de un traumatism poate fi clasificată în funcție de mărimea și aspectul acestuia. Atrofia cerebrală de gradul I este asociată cu atrofie cerebrală ușoară, iar modificările la nivelul creierului sunt de obicei minime și legate de procesul de îmbătrânire normală. Gradul II de atrofie cerebrală indică o dilatare a ventriculelor, iar atrofia cerebrală de gradul III anunță modificări severe la nivelul creierului. 

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer și alte forme de demență sunt afecțiuni frecvente care determină atrofia creierului. În aceste situații, celulele creierului se deteriorează treptat și își pierd capacitatea de a comunica între ele, ceea ce conduce la pierderea memoriei. 

Paralizia cerebrală

Paralizia cerebrală este o tulburare motorie cauzată de dezvoltarea anormală a creierului, care cauzează dificultate la mers și imposibilitatea mușchilor de a se coordona optim. 

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă țesutul protector al celulelor nervoase, moment în care acestea intră într-un proces de deteriorare. Astfel, pot să apară dificultăți de coordonare și mișcare și, în final, să se instaleze atrofia cerebrală.

Infecția cu SIDA

Deși virusul HIV nu atacă neuronii în mod direct, acesta atacă sistemul imunitar și afectează legăturile dintre celulele cerebrale prin intermediul substanțelor pe care le eliberează. Treptat, SIDA poate conduce la atrofie cererală. Sexul protejat și limitarea numărului de parteneri sexuali sunt măsuri de precauție care pot preveni infectarea cu HIV. 

Descoperă principalele cauze ale infectării cu HIV!

Encefalita

Encefalita este o inflamație a creierului care provoacă leziuni ale neuronilor și simptome precum confuzie, convulsii și paralizie. Alte cauze ale encefalitei pot fi și bolile autoimune.

Deficiențe nutriționale – lipsa de vitamina B

Lipsa  de vitamina B12 poate duce la o atrofie semnificativă a creierului în timp. Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea Oxford a arătat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina B12 au fost mai expuse riscului de a dezvolta atrofie cerebrală. 

Vezi 5 surse de vitamina B pentru vegetarieni!

Simptomele atrofiei cerebrale

Atrofia cerebrală se poate manifesta prin:

  • Afazie

Afazia este adesea asociată cu accidentul vascular cerebral, în urma căruia bolnavul prezintă dificultăți severe de vorbire. Practic, afazia este cauzată de distrugerea lobului frontal și are ca rezultat vorbirea greoaie, fără sens a pacientului. 

  • Slăbiciune musculară

Chiar dacă poate fi doar un semn de anemie sau un început de atrofie musculară, slăbiciunea musculară poate trage un semnal de alarmă și pentru o afecțiune progresivă care conduce încet către atrofia cerebrală.

  • Demență

Potrivit Livestrong.com, demența nu este numai o cauză, ci și un simptom al atrofiei cerebrale. Aceasta se manifestă prin pierderi de memorie, de orientare în spațiu, dificultăți de comunicare sau de înțelegere, schimbări bruște de dispoziție și de personalitate. 

Tratamentul atrofiei cerebrale

În funcție de cauza declanșatoare, atrofia cerebrală se poate trata cu ajutorul medicamentelor sau al intervențiilor chirurgicale. Nu există tratament pentru boala Alzheimer sau pentru alte forme de demență. Cu toate acestea, unele medicamente pot ameliora simptomele acestor afecțiuni.

Accidentul vascular cerebral poate fi tratat cu medicamente anticoagulante, pentru a se restabili circulația sângelui în creier.

Chirurgia poate elimina, de asemenea, un cheag de sânge sau poate repara un vas de sânge deteriorat. Medicamentele care pot reduce tensiunea arterială sunt, de asemena, recomandate. 

SIDA și anumite forme de encefalită pot fi tratate cu medicamente antivirale, însă situația trebuie urmărită și ținută permanent sub control de un medic specialist.

Cum previi atrofia cerebrală

Îmbătrânirea este o cauză naturală care poate determina atrofia cerebrală. Creierul scade cu o medie de 1,9% la fiecare 10 ani, iar după 60 de ani procesul se accelerează. Acest lucru se întâmplă deoarece numărul de celule din creier scade odată cu vârsta. 

Atrofia cerebrală este o boală frecventă, dar care poate fi, în multe cazuri, prevenită cu ajutorul unor metode simple, la îndemâna tuturor.

Exercițiile fizice regulate, plimbările în aer liber, înotul sunt forme de mișcare care te pot ajuta să te menții în forma optimă.

fructe si legume

Asigură-te că ai o dietă echilibrată și sănătoasă, consumă fructe și legume proaspete, alimente bogate în vitamina B și Omega 3 și nu uită să bei suficientă apă! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.