Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Bacteria mortală din saloanele de manichiură! Află cum te poate ucide

Otilia Geavlete

Atunci când vrei să te răsfeți și să ai unghii perfecte programezi o vizită la salonul de manichiură. Dar știi, oare, că ceea ce se dorește a fi un moment de plăcere, s-ar putea sfârși tragic? În general, atunci când mergem la un centru de beauty, nu cerem să vedem toate avizele sanitare, nici nu verificăm în ce fel s-a dezinfectat instrumentarul, înainte să fie folosit pe pielea, unghiile sau părul nostru. Dar, întocmai ca într-un spital, lipsa de igienă este de nepermis într-un salon de cosmetică, pentru că ar putea costa sănătatea sau chiar viața clienților. Povestea lui Jayne Sharp din America este o adevărată pildă în acest sens.

jayne sharp

Sursa foto: Facebook 

Bacteria ucigașă ascunsă în forfecuța de unghii

La începutul acestui an, Jayne Sharp, o doamnă foarte cochetă, a mers la salonul de manichiură Jazzy Nail Bar, lângă Knoxville, Tennessee. În timpul ce cosmeticiana îi curăța unghiile, Jayne a suferit o mică tăietură la degetul mare, pe care nici măcar nu a băgat-o în seamă. Dar, în noaptea aceea, degetul a început să se umfle foarte tare, cu pulsații dureroase. Femeia a crezut inițial că este o reacție legată de gripa care o încerca, dar, după o noapte de nesomn, a mers la camera de urgență, cu dureri insuportabile.

mana

Sursa foto: Pinterest


Acolo a primit o veste care a lăsat-o perplexă: medicii i-au spus că, dacă mai aștepta puțin, și-ar fi pierdut întregul braț. Cauza: mica tăietură de la deget determinase o infecție bacteriană severă, foarte rară, dar extrem de periculoasă. Bacteria pe care Jayne o contractase ”mânca” efectiv țesuturile, transformându-le în carne moartă.

bacteria mancatoare

Sursa foto: Pinterest

Fasceita necrozantă netratată este mortală

Boala contractată de Jayne, fasceita necrozantă, mai frecvent cunoscută sub numele de „boala care consumă carne”, este o infecție bacteriană rară, dar extrem de periculoasă. „Necrozarea” se referă la faptul că țesuturile încep să moară, infecția putând distruge pielea, mușchii și țesutul adipos.

faceita necrozanta

Sursa foto: Pinterest

Această boală, care afectează 500 până la 1.500 de persoane în SUA în fiecare an, se dezvoltă atunci când bacteriile intră în organism, adesea printr-o tăietură minoră. Pe măsură ce se înmulțesc, ele eliberează toxine care ucid țesutul și opresc fluxul de sânge în zona afectată. Foarte repede, bacteriile se răspândesc în tot corpul și pun în pericol viața persoanei infectate. Printre simptomele fasceitei necrozante se numără edeme, vânătăi cu răspândire rapidă, transpirație, frisoane, febră și greață. Șocul septic este, de asemenea, o complicație frecventă.
Suferinzii trebuie tratați imediat, pentru că altfel riscă să moară. De obicei, li se administrează antibiotice și li se fac intervenții chirurgicale extinse, pentru a îndepărta țesutul mort. Pacienții pot avea nevoie de grefe de piele după ce infecția s-a stopat, pentru a ajuta procesul de vindecare sau din motive estetice.
Din cele 500 până la 1.500 de cazuri raportate pe an, circa 20-25% își pierd viața din cauza acestei boli fulgerătoare.

Bacteriile pot duce la amputarea unui membru

Dacă boala începe să se întindă de-a lungul unui braț sau picior, amputarea poate deveni necesară, pentru a evita ca infecția să ajungă la organe vitale. Dr. Udit Chaudhuri, care a tratat-o pe Jayne, a declarat: „Ar fi putut să-și piardă degetul sau brațul, dacă nu ar fi fost diagnosticată corect. Este diabetică, ceea ce a făcut-o și mai sensibilă.”
Atunci când sistemul imunitar funcționează la cote maxime, infecția se declanșează mai greu. Dar diabetul perturbă sistemul imunitar, făcând lupta împotriva bacteriilor mult mai dificilă. Infecția se răspândește pretutindeni în corp și, dacă nu este controlată, poate deveni rapid fatală.

Jayne a scăpat ca prin urechile acului

Bunica povestește: ”Medicul i-a spus fiicei mele: Mama ta își poate pierde viața, dacă are ceea ce credem noi. Probabil că își va pierde brațul.
”Viața mea a fost întoarsă total pe dos. Nu auzisem niciodată de așa ceva, o bacterie care mănâncă din carne!”.
Jayne a suferit mai multe operații pentru a îndepărta pielea infectată de la degetul mare și mână și pentru a înlocui țesutul cu grefe de piele. Deși se află în convalescență, Jayne a declarat că nu își simte încă mâna afectată și nu o poate folosi în sarcinile zilnice.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de comerț și asigurări din Tennessee a declarat că nu au fost găsite probleme la salonul de manichiură, nici în timpul inspecției anuale și nici după reclamația lui Jayne.

Surse foto: IStock, Pinterest, Facebook

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!