Boala Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică: simptome și cauze

Boala Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică: simptome și cauze

Redactor Alexa Galgau

Boala Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică este o afecțiune neuronală degenerativă care afectează celulele nervoase din măduvă și din creier. Această afecțiune cumplită este progresivă, adică evoluează de-a lungul mai multor ani, și este fatală în cele din urmă, fiind una dintre cele mai chinuitoare boli neurologice cu care se poate confrunta un om.

Află mai multe despre boala Lou Gehrig, cum se manifestă și cum poate fi îmbunătățită calitatea vieții pacientului!

Totul despre boala Lou Gehrig

Cuvântul „amiotrofic” vine din limba greacă: „a” înseamnă „nu”, „mio” înseamnă „mușchi”, iar „trofic” înseamnă „hrană”. Așadar, acest cuvânt descrie exact boala Lou Gehrig: lipsa hrănirii mușchilor. Atunci când masa musculară nu primește „combustibilul” de care are nevoie, ea ajunge să se atrofieze și să nu mai funcționeze cum trebuie.

Nervii care controlează mișcarea ajung din creier în măduva spinării, iar de aici pornesc către mușchii corpului. În cadrul bolii Lou Gehrig, acești neuroni se degenerează treptat, pentru ca în cele din urmă să moară, conducând la pierderea capacității de a mai mișca mușchii. O persoană care suferă de această boală ajunge să nu mai poată vorbi sau mânca, iar în cele din urmă cedează și mușchii care controlează respirația.

Există două tipuri de scleroză laterală amiotrofică: sporadică și moștenită genetic. Din păcate, prima este cel mai frecvent întâlnită și poate să afecteze pe oricine, indiferent de istoricul medical. În cazul bolii moștenite, există un risc de 50% ca urmașii pacientului să aibă genele care duc la instalarea bolii. De obicei, boala Lou Gehrig apare la persoane cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, însă există și cazuri în care boala apare la o vârstă mult mai fragedă.

Aproape 50% din pacienții care sunt diagnosticați cu scleroză laterală amiotrofică mai trăiesc cel puțin trei ani de la stabilirea diagnosticului, un sfert dintre ei trăiesc 5 ani sau mai mult, iar 10% trăiesc mai mult de 10 ani. Un exemplu celebru de pacient care a trăit neașteptat de mult este omul de știință Stephen Hawking, care a trecut de vârsta de 70 de ani, deși a fost diagnosticat cu boala foarte devreme.

Simptome și diagnostic

Simptomele cu care debutează boala Lou Gehrig diferă de la o persoană la alta: un pacient poate să aibă mici semne de slăbiciune musculară, în  timp ce altul poate să sufere modificări ale vocii din cauza afectării corzilor vocale. Scleroza laterală amiotrofică este progresivă și nu întotdeauna continuă, ceea ce înseamnă că pot exista perioade în care mușchii nu par să se fi degradat mai mult.

De asemenea, viteza cu care evoluează boala Lou Gehrig diferă. Simptomele pot porni din mușchii care controlează vorbirea sau în mâini, picioare ori alte grupe de mușchi. Deși nu toată lumea are aceleași simptome, în toate cazurile apare slăbiciunea, urmată de paralizie.

Simptomul inițial al sclerozei laterale amiotrofice este cel mai adesea slăbiciunea musculară, care se poate manifesta, de pildă, prin incapacitatea de a ține în mână un obiect ușor. Alte simptome care apar la început sunt: oboseala inexplicabilă, senzația de oboseală la nivelul mâinilor sau picioarelor, crampe musculare, spasme și fasciculații musculare, perioade de râs sau de plâns incontrolabil.

În cadrul acestei boli nu sunt afectate simțurile, deoarece doar nervii care controlează mișcarea sunt vizați. Asta înseamnă că o persoană care are boala Lou Gehrig, chiar dacă nu se poate mișca, simte atingerea. În cazul celor mai mulți pacienți, nu sunt afectați mușchii ochilor și cei ai vezicii urinare.

Diagnosticarea bolii Lou Gehrig este dificilă, deoarece nu există un test special pentru această boală. Din cauză că scleroza laterală amiotrofică are simptome similare cu o serie de alte boli, care sunt tratabile, este recomandat ca persoana suspectată că ar suferi de această afecțiune să ceară și o opinie secundară.

Din păcate, nu există tratament pentru scleroza laterală amiotrofică, deși există un tratament aprobat acum două decenii, care încetinește evoluția bolii. Este important ca pacienții și cei apropiați lor să fie conștienți de costurile mari ale îngrijirii medicale necesare mai târziu, când boala avansează, pentru a face demersurile necesare și a primi ajutor de la stat sau de la organizații speciale.

Boala Lou Gehrig este o afecțiune cumplită a sistemului nervos, iar toate eforturile celor apropiați bolnavilor trebuie să se orienteze către sporirea calității vieții acestora.

Citește mai multe despre Alzheimer, o boală neuronală degenerativă care nu poate fi vindecată!

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.