Boala mână-gură-picior: cauze, simptome, tratament

Boala mână-gură-picior: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Boala mână-gură-picior este destul de frecventă în rândul copiilor și are simptome dureroase. Din fericire, nu este o afecțiune gravă și trece în aproximativ o săptămână.

Această boală contagioasă apare cel mai des vara și toamna și este provocată de un virus numit enterovirus. Virusul se transmite prin strănut sau tuse, dar și prin contactul cu un scutec murdar sau cu obiecte contaminate. Acest virus se transmite foarte ușor, de aceea boala apare deseori în comunități mai mari de copii, cum sunt creșele sau grădinițele. Perioada de incubație durează între 3 și 6 zile.

Simptomele bolii mână-gură-picior

Ca multe alte boli specifice copilăriei, aceasta se manifestă la început ca o gripă, prin febră mare (38-39 de grade), oboseală, lipsa poftei de mâncare, durere de gât, uneori și diaree. După o zi sau două, apar semnele specifice bolii mână-gură-picior: vezicule la nivelul pielii, pe mâini, picioare și pe față, mai ales în dreptul gurii și chiar în gură, de unde și numele dat acestei boli.

Veziculele pot fi dureroase, iar după un timp se sparg și formează o crustă. Simptomele dispar de obicei după aproximativ o săptămână. Pentru copil, boala este foarte neplăcută, deși nu este gravă. Pentru că apare de regulă la copiii foarte mici, care au sub 5 ani, tratamentul poate fi ceva mai dificil.

copil cu boala mana-gura-picior

Boala se transmite și la adulți, dar cu manifestări mult mai ușoare. Uneori, este posibil ca aceștia nici să nu-și dea seama că au fost infectați. Diagnosticul se stabilește foarte ușor, prin simpla examinare a semnelor de pe piele, fără să fie nevoie de analize suplimentare.

Tratamentul bolii mână-gură-picior

Această boala trece de la sine, fără să fie nevoie de un tratament specific. Desigur, pentru a ușura suferința copilului, părinții pot recurge la metode care ameliorează simptomele. Febra și durerea pot fi reduse cu ajutorul siropurilor care conțin paracetamol sau ibuprofen.

În timpul bolii, copilul nu trebuie să consume alimente picante sau băuturi acide, cum este sucul de portocale. Acestea vor face și mai dureroase veziculele de la nivelul gurii. De asemenea, copilul trebuie să bea multe lichide, ca să fie bine hidratat.

Pentru a preveni transmiterea bolii, copilul diagnosticat cu boala mână-gură-picior nu trebuie lăsat în colectivitate până nu trec leziunile de pe piele. În tot acest timp, părinții și toate persoanele care intră în contact cu el trebuie să acorde mare atenție igienei și să se spele des pe mâini. Igiena trebuie păstrată mai ales după schimbarea unui scutec sau după ce au atins rănile celui mic.

Vezi și La ce tipuri de cancer este predispusă o persoană în funcție de vârstă

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.