Borelioza Lyme - simptome, diagnostic si tratament

Borelioza Lyme - simptome, diagnostic si tratament

Zlavog Maria Cristina

Borelioza Lyme este o boala infectioasa produsa de bacteria Borrelia burgdorferi sau Borrelia afzelii.

Borelioza Lyme este transmisa de mici capuse din familia lxodidae si afecteaza circa 10 000 de oameni pe an. Identificata initial la un grup de copii din Lyme, Conneticut, boala a fost descoperita ulterior in aproape toate statele americane si in Europa.

Simptomele boreliozei Lyme

Semnele boreliozei Lyme sunt:

- aparitia unei eruptii cutanate circulara, in forma de tinta, deseori cu centrul clar, care se extinde pana la 20 de cm, sau mai mult si care dureaza intre 2-4 saptamani;
- 
dureri de cap ;
-
oboseala;
-
febra;
-
frisoane;
-
durere in gat;
-
dureri ale muschilor si articulatiilor;
- daca nu este tratata, la cateva saptamani apare un fel de artrita generalizata si dureroasa, cu inflamarea genunchilor;
- paralizie, cel mai adesea a fetei;
- scaderea capacitatii de memorare;
- mancarimi sau amorteala in diverse zone ale corpului;
- sensibilitatea pielii;
-
rigiditatea gatului;
-
sensibilitate la lumina;
- batai neregulate ale inimii, dureri in piept, ameteala;
- modificari psihologice, inclusiv 
depresie .

Aparitia boreliozei Lyme

Boala Lyme este raspandita de o bacterie spirocheta injectata de obicei de capusa de caprioara sau de capusa cu picioare negre. Aceste capuse greu de indepartat iau numai 3 mese in timpul vietii lor, fiecare durand mai multe zile: la sfarsitul stadiilor de larva, de nimfa si de adult. Nimfa se hraneste cel mai frecvent cu sange uman intre lunile de vara si octombrie.

Diagnosticul boreliozei Lyme

Pentru ca simptomele sunt vagi si pot varia de la o persoana la alta, cu exceptia eruptiei in forma de tinta, boala Lyme poate fi greu de diagnosticat. Iar daca nu este tratata la timp, poate fi greu de vindecat.

In absenta eruptiei in forma de tinta, simptom distinctiv, boala Lyme este greu de diagnosticat. Ea mimeaza alte boli, cum ar fi gripa si artrita si, deseori, trece destul de mult timp pana la aparitia noilor simptome. Medicul iti poate controla simptomele de gripa si poate lua o proba de sange pentru a verifica un raspuns la boala cu niveluri crescute de anticorpi.

In primele saptamani ale infectiei, testarea sangelui nu este complet de incredere si nici utila. Pacientii vindecati au deseori teste de sange pozitive timp de multi ani, marind riscul unui diagnostic eronat.

Evolutia boreliozei Lyme

In corp, spirocheta poate provoca simptome asemanatoare cu ale gripei, invadeaza multe tesuturi - inclusiv inima si sistemul nervos - si stimuleaza un raspuns imun care duce la artrita Lyme.

Tratamentul boreliozei Lyme

Tratamentul de baza pentru boala Lyme in stadiile precoce este o cura de 10 zile cu antibiotice orale, care ucid de obicei microorganismele infectioase si impiedica aparitia simptomelor de mai tarziu. Daca boala progreseaza, ea poate fi inca vindecata prin tratament extensiv cu antibiotice, fie orale, fie intravenoase.

In anumite cazuri, insa, artrita Lyme pare sa nu raspunda la antibiotice. Pacientii cu simptome continue sunt incurajati sa consulte o clinica specializata in boala Lyme.

SFATURI ESENTIALE SI PREVENIRE

- Daca iti petreci timpul in exterior in zone in care exista capuse de caprioara, poarta pantofi, pantaloni lungi indesati in ciorapi si maneci lungi. 

- Foloseste in zona gleznelor substante de indepartare a insectelor.

- Daca lucrezi sau mergi prin zone cu vegetatie mare, sau prin paduri, cauta in mod regulat capusele; sunt mai usor de vazut pe haine deschise la culoare. 

- Odata ajuns inauntru, verifica sa nu ai capuse mai ales in jurul axilelor, regiunii inghinale, scalpului si zona taliei, plus gatul si capul la copii. 

- Verifica si animalele de casa.

- Daca gasesti o capusa de caprioara pe piele, indeparteaz-o imediat. Cu penseta sau cu mainile (folosind manusi), apuc-o cat se poate de aproape de piele, tragand constant, cu grija. Procedeaza cu rabdare; capusele secreta o substanta speciala care le "cimenteaza" pe pielea ta. Pastreaza, daca se poate, capusa, pentru identificarea ei. Spala intepatura cu apa si sapun. Chiar daca raman parti din jurul gurii capusei incastrate in piele, indepartarea corpului reduce riscul de infectie. Glandele salivare purtatoare de bacterii sunt in intestin, departe de gura.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (53)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    marius (anonim)
    5 ianuarie 2014 14:02

    buna am urmatoarele analize,igm 53 igg echivok testul WB inca nu mia venit rezultatu am iceput tratament cu doxacilina prescris de medic infectionist.timp de 60 zile cu probiotix si un hepatoprotect si am cateva intrebari .Trebuie sa tin si un regim alimentar,se poate lua ceva in paralel,naturiste,mai sunt si alte analize care trebuie sa le fac si cand Cu multumiri anticipate asi dori sfaturi cat mai concrete

    V.I. (anonim)
    21 aprilie 2013 18:06

    Tutunul afecteaza in plus nervii precum si celelalte sisteme, amplificand consecintele bolii, este evident ca tutunul si celelalte toxice trebuie complet excluse. Dr V. I.

    Denis (anonim)
    4 aprilie 2013 13:01

    buna ziua ! am si eu diagnosticul LYME urmez tratament + regim timp de 6 luni si vreau sa stiu si eu daca am voie sa fumez , pentru ca imi este foarte rusine sa intreb doctora va rog frumos spunetimi !!! ...