O infecție periculoasă se răspândește pe tot globul. Bolnavul moare în 90 de zile

O infecție periculoasă se răspândește pe tot globul. Bolnavul moare în 90 de zile

Roxana Dumitrica

Medicii din întreaga lume sunt în alertă! O nouă infecţie periculoasă face ravagii la nivel mondial. Ciuperca răspândită pe mai multe continente a ajuns în Statele Unite, iar autorităţile au trecut-o pe lista celor mai periculoși 3 microbi rezistenți la antibiotice, fiind considerată o „amenințare urgentă”.

Candida auris este o ciupercă foarte rezistentă la tratamentele antifungice, care face ravagii în mai multe zone de pe planetă și poate ucide o persoană în mai puțin de 90 de zile.

bacterii

New York Post scrie despre cazul unui bărbat infectat cu Candida auris care a murit după 90 de zile de la spitalizare. Ciuperca însă a supraviețuit. Testele au arătat că întreg salonul în care acesta fusese spitalizat fusese infectat cu această ciupercă. Metodele normale de igienizare au fost complet inutile, așa că managerii au fost nevoiți să schimbe tot, de la podele, la saltele, paturi și așternuturi.

Mai mult, Candida auris dezvoltă rezistență la antifungicele clasice. Oamenii de știință lucrează acum la un antidot împotriva acestei ciuperci periculoase. Trebuie spus însă că, dacă persoana infectată suferă și de alte afecțiuni, infecția cu Candida auris i-ar putea fi fatală. Cele mai expuse categorii sunt copiii, vârstnicii, fumătorii și persoanele care suferă de boli autoimune.

Până în 2050, aproape 10 milioane de oameni ar putea muri din cauza bacteriilor rezistente, spun specialiștii. În SUA, anual, peste 2 milioane de oameni suferă de infecții cu astfel de bacterii, iar 23.000 dintre aceștia își pierd viața. La nivel mondial, 700.000 de oameni mor anual din cauza bacteriilor rezistente.

Simptomele principale ale infecțiilor bacteriene sau fungice sunt febra, durerile musculare, oboseala și dificultățile respiratorii. 

Antibioticele și antifungicele sunt esențiale în lupta cu asemenea agenți patogeni, însă folosirea lor prelungită a crescut și rezistența acestora, astfel că multe dintre ele ajung să fie ineficiente.

Cel mai mare pericol îl reprezintă răspândirea infecției în spitale. Purtătorul poate aduce bacteriile periculoase pe haine, pe mâini sau pe produsele alimentare pe care le introduce în spital. Candida auris nu face exceptie - 90% dintre infecțiile cu Candida auris sunt rezistente la cel puțin un medicament, iar 30%, la cel puțin două, avertizează medicii.

Unele spitale au decis să ascundă problemele pe care le au cu bacteriile rezistente, ca să nu atragă atenția presei și să nu panicheze populația. Totuși, situația este extrem de gravă.

Încă nu se știe de unde a pornit infecția cu Candida auris, iar medicii au observat că, în peste jumătate din cazuri, pacienții mor în cel mult 90 de zile.

Specialiștii cred că ciuperca a fost adusă din India, Pakistan, Venezuela și Japonia și s-a răspândit rapid la nivel mondial. Sursa de apariție a ciupercii nu ar avea cum să fie singulară, deoarece au fost descoperite mai multe tulpini. Încă nu se cunosc exact cauzele care au dus la răspândirea acestei ciuperci periculoase și nici de ce nu răspunde la tratamentul tradițional.

Chiar dacă temuta ciupercă a ajuns și în Europa, în România, deocamdată, nu a fost detectată o astfel de infecție. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Cât de periculoasă cred barbații că ești?
Incepe quiz
Cât de periculoasă cred barbații că ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.