Tuberculoza - simptome, diagnostic si tratament

Tuberculoza - simptome, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

Tuberculoza este o boala data de Mycobacterium tuberculosis ce afecteaza in general plamanii. Mai rar pot fi implicate si alte organe precum sistemul osos. Daca te prezinti la medic la timp, tuberculoza este curabila. Netratata, boala poate duce la deces in aproximativ  5 ani.

Cauzele tuberculozei

Aceasta infectie este data de o bacterie ce se transmite prin aer de la persoanele cu tuberculoza pulmonara, contagioase. Desi bacilul Koch este specific omului, el mai poate infecta si animalele de companie: caini, pisici, papagali, maimute.

Trebuie sa stii ca nu este obligatoriu sa iei tuberculoza daca intri in contact cu un bolnav. Contaminarea depinde de intimitatea si durata contactului, cate bacterii elimina persoana infectata si mediul in care are loc contactul si nu in ultimul rand de imunitatea ta. Pentru a te feri de infectia cu bacil Koch trebuie sa eviti spatiile aglomerate si neaerisite.

Mycobacterium bovis este o alta bacterie care poate produce tuberculoza. Aceasta se transmite de la bovine, prin laptele nepasteurizat.  De aceea este bine sa stii ca nu este suficient sa fierbi laptele, ci indicat este sa cumperi din magazin lapte verificat si pasteurizat.

Simptomele tuberculozei

Tuberculoza primara apare imediat dupa infectare si este mai frecventa la copiii sub 4 ani. Boala se manifesta inaparent, ca o gripa si nu este contagioasa. Principalul semn in acest tip de tuberculoza este marirea ganglionilor hilari sau paratraheali ce se observa pe radiografie iar vindecarea este spontana, fara tratament.

Tuberculoza postprimara (secundara) apare dupa reactivarea bacteriei sau dupa reinfectare. Trebuie sa stii ca principalul semn in tuberculoza este tusea cronica. Daca ai o tuse ce persista mai mult de 2 saptamani consecutiv, trebuie sa mergi urgent la medi. Aceasta tuse poate avea si alte cauze mai grave decat tuberculoza.

Initial, simptomele tuberculozei sunt nespecifice: febra, transpiratii nocturne, scadere in greutate si lipsa poftei de mancare, oboseala si alterarea starii generale, tusea seaca sau purulenta. 

In formele mai avansate apare: tusea cu striuri de sange (hemoptizie), durerea toracica si dificultate la respiratie.

Tuberculoza poate afecta si alte organe in afara de plamani. Pleura, caile respiratorii superioare, ganglionii limfatici, pericardul, aparatul genitourinar, cel gastrointestinal, sistemul osteoarticular sau meningele sunt alte sedii in care se poate localiza bacilul Koch. In functie de organul afectat, poate da manifestari specifice acestuia.

plamani

Diagnosticul de tuberculoza

Daca ai o tuse persistenta si transpiri in somn trebuie sa mergi la medicul de familie, la pneumolog sau la infectionist. Pe baza acestor simptome ti se vor face o serie de analize ce vor confirma sau nu diagnosticul de tuberculoza.

Pentru inceput, medicul iti va recomanda o radiografie pulmonara care poate evidentia sediul infectiei.

Se vor face analize din diverse produse biologice, in functie de localizarea suspectata. Pentru tuberculoza pulmonara se face examenul sputei. Trebuie sa stii ca sputa se recolteaza de obicei dimineata, inainte de spalarea cavitatii bucale. Sunt prelevate minim trei probe de sputa.

Se mai pot recolta pentru analize lichid cefalorahidian, lichid de ascita, lichid pleural, urina, aspirat de maduva osoasa. Toate aceste produse pot fi analizate direct la microscop sau pot fi insamantate pe medii speciale de unde se afla rezultatul dupa 2-4 saptamani.

Testul numit intradermoreactie (IDR) verifica sensibilitatea la tuberculina. O umflatura rosie, mai mare de 5mm dupa 72 de ore, la locul injectarii, poate insemna pozitivitatea testului. Pentru diagnosticarea infectiei diseminate in organism se mai poate face CT sau RMN.

Tratamentul tuberculozei

Antibioticele sunt singurele medicamente care trateaza tuberculoza. Acestea se administreaza in doze mari, in functie de antibiograma si se pot recomanda si asocieri de antibiotice. Tratamentul este de lunga durata, peste un an si se fac analize repetate pentru a confirma vindecarea.

Tuberculostaticele cele mai folosite sunt: izoniazida, pirazinamida, rifampicina, streptomicina si etambultolul.

Tuberculoza extrapulmonara se trateaza la fel ca cea pulmonara, numai ca forma de administrare a medicamentelor poate fi diferita in functie de localizare. Uneori este necesara si interventia chirurgicala pentru excizia zonelor foarte afectate.

Pe langa tratamentul medicamentos, este importanta o dieta echilibrata, bogata in vitamine si proteine. De asemenea trebuie respectate cu strictete si normele de igiena: acoperirea gurii in timpul tusei si stranutului, spalarea periodica a mainilor. Initial, in stadiul de contagiozitate, pacientul este internat in sanatoriu pentru a preveni infectarea celor din jur. Ulterior, se repeta analizele si daca persoana nu mai reprezinta un pericol, poate continua tratamentul la domiciliu, dar cu pastrarea cat mai mult timp a repausului la pat.

Prevenirea tuberculozei

Trebuie sa stii ca aceasta boala apare in special la persoanele cu sistemul imunitar slab, care traiesc in conditii de igiena precara si care nu se alimenteaza corect. Pentru a preveni  infectia cu bacil Koch, trebuie sa eviti spatiile aglomerate si neaerisite, sa dormi macar 8 ore pe noapte, sa eviti stresul si sa te alimentezi corect si cat mai variat.

Daca lucrezi intr-un mediu in care esti expusa la contaminarea cu Mycobacterium tuberculosis te poti vaccina impotriva acestei bacterii sau poti purta masca de protectie.

Note de bibliografie:

1.       "Tuberculoza, curs pentru student", Dragos Bumbacea, Lucica Ditiu, Claudia Toma, Cornelia Tudose, Romania 2005;
2.      Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana, A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L.;
3.       Microbiologie medicala, Ghid pentru studenti si practica medicinei, Editia a VI-a, Dumitru T. Buiuc, Editura Gr. T. Popa

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (46)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Dana (anonim)
    15 ianuarie 2014 16:04

    Articolul dvs.este interesant .Tatal meu are simptome care indica tuberculoza , mai putin tusea cronica. Are dureri de mare intensitate in zona din stanga a inimii, nu se poate odihni, a slabit pentru ca nu mai are pofta de mancare si nu i s-a pus nici un diagnostic desi a fost la 2 pneumologi iar la cardiologie au fost excluse afectiunile cardiace