Varicela - Simptome, diagnostic si tratament

Varicela - Simptome, diagnostic si tratament

Dondas Andrei

Varicela, sau varsatul de vant, dupa cum mai este cunoscuta la noi, a fost candva considerata un ritual de trecere pentru copii. Inainte de vaccinarea de rutina impotriva varicelei, toti ajungeau sa treaca prin boala inainte sa ajunga la maturitate, uneori cu complicatii grave. Astazi, numarul cazurilor de spitalizare a scazut foarte mult.

Cauza varicelei

Varicela este o afectiune comuna, care determina urticarie si vezicule mici, rosii si cu lichid, localizate pe tot corpul. Este cauzata de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice.

Este mai frecventa in copilarie si nu pune probleme serioase la copiii sanatosi. In schimb, poate sa dea batai de cap femeilor gravide, nou-nascutilor, tinerilor si adultilor cu un sistem imun deficitar, al caror organism lupta greu cu infectia.

Odata ce o persoana a avut varsat de vant, probabil nu va mai face din nou. Dar virusul sta cantonat in organism mult timp dupa revenirea din boala. Daca virusul se reactiveaza, poate provoca o dureroasa infectie virala, numita zona Zoster.

Modalitati de transmitere a varicelei

Varicela se transmite prin aer. Cand o persoana cu varsat de vant tuseste sau stranuta, elimina mici picaturi care contin virusul varicelo-zosterian. Daca o persoana care nu a trecut prin boala inhaleaza aceste particule, virusul intra in plamani si este transportat de sange la piele unde determina urticaria caracteristica.

Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. De asemenea, se poate transmite indirect prin contactul cu haine si alte obiecte expuse la lichidul proaspat scurs dintr-o vezicula rupta.

Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si dureaza inca 5 zile dupa (este momentul cand toate veziculele au format cruste).

Simptomele varicelei

Perioada de incubatie, care dureaza de la expunerea la virusul varicelei pana la aparitia semnelor de boala, este de obicei intre 10-21 zile.

Initial, apare febra moderata, intre 38 si 39,5 ¢ªC, cefalee si dureri de spate, oboseala, pierderea apetitului, inflamatia gatului, tuse uscata si posibile dureri abdominale. Dupa 1-2 zile de la aparitia primelor simptome, apare eruptia (urticaria) pruriginoasa, care produce mancarime. Adultii tind sa aiba manifestari mai severe decat copiii. In cazuri grave, eruptia se raspandeste pe intreg corpul, si leziuni se pot forma in gat, ochi si pe mucoasa de la nivelul uretrei, anusului si vaginului.

Eruptia din varicela trece prin 3 faze:

- Pete rosii care pot fi simtite la palpare (papule)
- Vezicule pline cu lichid, care se formeaza din papule si care in decurs de o zi sau doua se sparg
- Cruste, care acopera veziculele rupte si care se vindeca pe parcursul mai multor zile

Noi vezicule continua sa apara timp de mai multe zile, astfel incat se pot intalni toate cele 3 stadii simultan - pete, vezicule si cruste.

Vizita necesara la doctor

- Copilul are febra mai mare de 38,5 °C si dureaza de cel putin 2 zile
- Face un nou episod de febra dupa cateva zile de boala (adica febra initiala dispare pentru cel putin o zi si apoi revine)
- Copilul face o infectie cutanata si arata bolnav, mai ales daca are si febra mare. Doctorul va decide daca a facut o suprainfectie bacteriana si are nevoie de medicamente
- O vezicula de varicela se mareste foarte mult, este dureroasa si rosie
- Copilul are o problema de imunitate scazuta

Varicela si sarcina

Gravidele fac o forma severa de varicela. Majoritatea femeilor adulte sunt deja protejate de anticorpii din sangele lor. Femeile care nu au facut varsat de vant sau nu au fost vaccinate, ar trebui sa se vaccineze daca se gandesc sa ramana insarcinate. Daca totusi au ramas insarcinate si au fost in prezenta persoanelor infectate, trebuie sa se prezinte de urgenta la doctor, care le va administra un tip special de imunoglobuline, pentru a preveni o infectie severa.

Daca o gravida face varicela timpuriu in sarcina, pot sa apara cateva tipuri de anomalii fetale, inclusiv malformatii neurologice, ale membrelor si ale organelor interne.

Tratamentul varicelei

La copiii anterior sanatosi, nu este necesar tratament medical. Doctorul s-ar putea sa prescrie antihistaminice pentru a preveni pruritul (mancarimea), dar de cele mai multe ori boala este lasata sa-si urmeze cursul. Pentru persoanele cu risc de complicatii, doctorul s-ar putea sa prescrie un antiviral cum ar fi aciclovir sau administrarea intravenoasa de anticorpi impotriva varicelei, cum ar fi imunoglobulina varicelo-zosteriana. Aceste medicamente pot reduce severitatea bolii, dar doar daca sunt folosite cu 24 de ore inaintea aparitiei eruptiei cutanate. Alte antivirale, cum ar fi valaciclovir si famciclovir, au fost aprobate doar pentru uzul la adulti.

Pentru reducerea pruritului, cele mai eficace sunt lotiunile cu calamina si antihistaminicele. Atentie la antihistaminice, deoarece unele pot provoca somnolenta si alte efecte secundare. Tratamentele traditionale pot avea efect si in acest caz: bai frecvente pentru a calma mancarimea, in care puteti adauga putin otet, bicarbonat de sodiu sau faina de ovaz.

Pentru reducerea febrei si disconfortului sunt indicate paracetamolul si ibuprofenul. Nu se administreaza aspirina copiilor, deoarece exista pericolul aparitiei sindromului Reye. Sunt in schimb eficace masajul usor pentru reducerea durerilor musculare si aplicarea de comprese inmuiate in apa calduta (nu rece!)

Pentru a preveni raspandirea bolii, este recomandat repausul la domiciliu, cel putin pana cand toate veziculele au facut crusta (aproximativ la 10 zile dupa aparitia primelor simptome).

Modalitati de prevenire a varicelei

Varicela se poate preveni prin vaccinare. Doctorii recomanda 2 doze de vaccin anti-varicelic copiilor sanatosi mai mari de un an si adultilor care nu au trecut prin boala. Daca cineva a avut varsat de vant, vaccinul nu mai este necesar. Odata cu vindecarea bolii, persoana ramane imuna pe toata perioada vietii. E posibil ca varicela sa apara de mai multe ori, dar astfel de situatii sunt foarte rare.

Majoritate copiilor nu au nici o reactie in urma vaccinului. Efectele secundare sunt in general usoare si includ roseata, prurit, usoare dureri, tumefactii, si foarte rar o mica umflatura la locul injectiei. Vaccinul nu este aprobat pentru femeile gravide, persoanele cu imunitate scazuta (cele infectate cu HIV, care iau medicatie imunosupresiva) si pentru cei cu alergie la gelatina si antibioticul neomicina.

Nu expuneti copiii intentionat la varicela ! Unii parinti fac acest lucru deoarece cred ca e mai sigur pentru copii sa faca boala cat sunt mici. Dar nu este o idee buna, deoarece si copii mici pot avea probleme serioase in urma infectarii.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (205)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Valy (anonim)
    10 mai 2013 13:01

    Buna ziua!Am si eu o intrebare...am fost diagnosticata cu varicela acum 5 zile.Am avut febra si o usoara durere de gat plus ca sau umflat ganglionii de dupa urechi si miau aparut 2 3 bubite rosii la inceput.Sunt izolata la domiciliu de atunci doar ca inafara faptului ca miau mai iesit cateva bubite pe restul corpului febra durerea in gat au incetat pana si ganglionii sau desumflat.Bubitele sunt ca niste basicute iar mare majoritate sau ingalbenit si au facut cojita.Ce este recomandat sa fac???Acesta este procesul de vindecare??Cat trebuie sa mai stau in casa??Multumsc

    Anonim (anonim)
    23 decembrie 2012 00:12

    Ma intereseaza dupa cat timp de la aparitia primelor simptome nu mai e contagiosa boala. Dupa 10 zile, mai exista riscul de a transmite si altora boala?

    fish (anonim)
    15 noiembrie 2012 15:03

    ce naspa este sa ai varicela, zic asta pt ca am si eu.nu doresc asta nici prietenilor mei si nici celor mai mari dusmani