Băutura care crește riscul de cancer de piele

Băutura care crește riscul de cancer de piele

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Deși existau câteva bănuieli, cele mai mari temeri ale noastre se pare că s-au adeverit. O băutură foarte apreciată de majoritatea dintre noi se pare că favorizează dezvoltarea cancerului. Asociația americană care se ocupă cu studierea diverselor forme de cancer a ajuns la concluzia că, deși toate băuturile alcoolice sunt responsabile cam de șapte forme diferite de cancer, o băutură anume influențează într-un mod deosebit dezvoltarea cancerului de piele.

Dezvoltarea cancerului de piele este posibilă din cauza unui compus numit etanol, care se pare că există în cantități mai mari în această băutură. Asta nu înseamnă că celelalte băuturi alcoolice nu prezintă riscuri. S-a dovedit că oamenii care consumă orice formă de alcool zilnic au un risc de cancer mai crescut cu 14% față de cei care nu consumă deloc sau care consumă în cantități moderate.

Făcându-se o comparație cu alte băuturi consumate zilnic, cum sunt berea, lichiorul și vinul roșu, s-a ajuns la concluzia că, dacă bei mai mult de un pahar și jumătate de vin alb pe zi, riscul de cancer de piele crește cu 13% pe porțiunile de piele care de obicei nu sunt expuse la soare. Da, vinul alb! Această băutură iubită de majoritatea oamenilor crește riscul de cancer. Totuși de ce alb și nu roșu? Se pare că antioxidanții din vinul roșu atenuează efectele etanolului, reducând riscul de cancer. Cum este posibil acest lucru? Etanolul schimbă ADN-ul din celulele pielii, împiedicându-l să se regenereze, ceea ce duce mai departe la dezvoltarea melanomului.

Totuși ce ar trebui să facă iubitorii de vin alb în acest caz?

Cum unii dintre noi nu ne putem imagina viața fără acest elixir nobil, trebuie să existe și o cale de mijloc. Un prim sfat ar fi să calculăm procentul de alcool din vin, limitându-ne la mai puțin de 20 de grame de alcool pe zi. Pentru a rămâne sănătoși, ar trebui să luăm în calcul și eliminarea consumului zilnic. Cum studiul viza persoanele care depășeau zilnic această cantitate, făcând câteva pauze între zilele de răsfăț, fiți siguri că nu veți mai avea de ce să vă faceți griji.

Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că mai există și alți factori care duc la apariția melanomului. Unul dintre aceștia este reprezentat de istoricul familial și de alunițe. Cei care au antecedente în familie sunt mai predispuși la dezvoltarea unei astfel de condiții. De asemenea, bronzatul la solar și expunerea îndelungată la soare sunt alți factori cunoscuți ca favorizatori ai dezvoltării cancerului de piele. Deși moștenirea unor astfel de gene sensibile nu poate fi controlată, putem să ne ferim de ceilalți factori de risc protejându-ne pielea de arsurile solare și evitând vizitele la solar. 

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Ce bautura esti?
Incepe quiz
Ce bautura esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.