Cum afli că ai candidoză vaginală și ce tratament trebuie să urmezi

Cum afli că ai candidoză vaginală și ce tratament trebuie să urmezi

Redactor Alexa Galgau

Candidoza vaginală este o afecțiune frecventă în rândul femeilor și nu trebuie să te panichezi dacă suspectezi că ai această boală, pentru că există tratament eficient care te poate scăpa de neplăcutele simptome. Chiar dacă în farmacii găsești numeroase medicamente fără prescripție medicală care pot funcționa, atunci când problema devine recurentă, este obligatoriu să mergi la doctor și să urmezi un tratament adecvat.

Iată care sunt semnele că ai candidoza vaginală și ce tratament ar trebui să urmezi!

Candidoza vaginală: cauze și tratament

Candidoza este o neplăcere cu care te vei confrunta cel puțin o dată în viață ca femeie. Nu este sfârșitul lumii, ci doar o dereglare a florei vaginale, care necesită un tratament simplu. Simptomele neplăcute se ameliorează în momentul în care urmezi tratamentul prescris de medic, însă este important să îl duci până la capăt, pentru a rezolva cu adevărat problema.

Sfatul medicului

CANDIDOZA VAGINALĂ

Candidoza vaginală reprezintă principalul motiv pentru care pacientele se prezintă în serviciul nostru de ginecologie.

Este o infecție des întâlnită la femeile aflate atât în perioada reproductivă, cât și la menopauză. În mod obișnuit este produsă de Candida Albicans (tulpina de Candida ce poate fi găsită în vaginul pacientelor asimptomatice). Această tulpină face parte din flora nepatogenă, saprofită, și poate fi
găsită în mod normal la nivelul cavității bucale, rectului și vaginului. Există și alte tulpini de Candida responsabile pentru candidoza vaginală.

Factorii favorizanți pentru apariția formelor simptomatice sunt: climatul cald, modificarea pH-ului vaginal, obezitatea, diabetul zaharat, sarcina, folosirea antibioticelor cu spectru larg și a contraceptivelor orale, imunitatea scăzută. Candidoza vaginală poate fi transmisă si pe cale sexuală, multe studii confirmând legătura dintre apariția acesteia și practicarea sexului oral.

Simptomele pot fi variate: prurit vaginal, durere, arsură locală, eritem și edem vulvar, scurgere vaginală tipică (aspect albicios grunjos, similar cu cel al brânzei de vaci).

Diagosticul poate fi pus anamnestic, clinic și pe baza examenului citobacteriologic al scurgerii vaginale (în asociere cu efectuarea testului screening Babeș-Papanicolau). În cazuri recurente se recomandă și prelevarea de culturi de la nivelul colului uterin cu antifungigrama (pentru un tratament exact, țintit).

Tratamentul poate fi local (ovule, creme, geluri pentru igienă intimă) și oral (tablete). Pentru a evita recurențele, este recomandat un regim igieno-dietetic adecvat.

Pentru mai multe informații, un diagnostic corect și un tratament adecvat, adresați-vă medicului ginecolog!


Doamna Doctor Cătălina Bicoi, medic specialist obstetrică-ginecologie, competență în ecografie, laparoscopie ginecologică, histeroscopie și colposcopie la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara (Maternitatea Odobescu) și la clinica Sofiamed (Milimed), vă stă la dispoziție.

Telefon contact: 0724 389 328

E-mail: catalina_gyn@yahoo.com
catalina@sofiamed.ro

Dacă vrei să previi apariția candidozei vaginale, iată câteva sugestii pe care să le iei în considerare:

  • lasă pielea să respire și poartă lenjerie și pantaloni din materiale naturale (bumbac)
  • evită să faci băi fierbinți;
  • dacă urmezi un tratament cu antibiotice, informează-te dacă acestea pot provoca candida și, dacă da, administrează odată cu ele niște probiotice;
  • consumă în mod regulat iaurturi și alte alimente bogate în probiotice;
  • nu face spălaturi vaginale, pentru că îți poți modifica flora vaginală (vaginul se curăță singur suficient de bine, astfel că nu este nevoie să te speli decât în exterior, niciodată în interior);
  • menține o dietă sănătoasă, care să îți stimuleze imunitatea;
  • candidoza recurentă poate semnala o deficiență în organism, caz în care este indicat să iei diverse suplimente;
  • evită consumul de zahăr - iată AICI o listă cu alimente recomandate dacă suferi de candidoză!

 

Pentru a ameliora simptomele candidozei, dar și pentru a preveni infecțiile recurente, include în rutina ta de îngrijire un produs pe bază de prebiotice selective, care va restabili echilibrul florei vaginale. Multi-Gyn FloraPlus ameliorează senzația de usturime, mâncărime și iritațiile locale și optimizează pH-ul vaginal, inhibând astfel evoluția candidozei în doar 5 zile de tratament.


Multi-Gyn Flora Plus,

magazinvavianpharma.ro, 46.93 lei

Dacă suferi de candidoză vaginală, programează-te cât mai repede la doctor și urmează schema de tratament potrivită!

Află și cum poți trata candidoza rapid!

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.