Dureri abdominale pe care să nu le ignori niciodată

Dureri abdominale pe care să nu le ignori niciodată

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Durerile abdominale sunt unele dintre cele mai întâlnite tipuri de durere, care apar dintr-o gamă variată de motive. Deși suntem obișnuiți să le ignorăm, asociindu-le de cele mai multe ori cu masa copioasă pe care am avut-o, se pare că aceste neplăceri ne pot pune sănătatea în pericol.

Durerile abdominale pot avea multe cauze, și pot semnala probleme serioase de sănătate, așa cum sunt cele digestive, ulcer, apendicită, boala Crohn și afecțiuni ale tiroidei. În funcție de zona și de momentul în care apare durerea, poți să îți dai seama care este sursa ei și cum o poți trata.

femeie pe care o doare burta

Iată care sunt durerile abdominale pe care să nu le ignori niciodată!

Nu ignora durerile abdominale descrise mai jos, deoarece ele pot conduce la afecțiuni severe!

Reflux gastric

Ce este: acidul din stomac care se urcă din stomac, spre gât. Această boală afectează aproximativ 20% dintre adulți cel puțin o dată pe săptămână.

Ce simți: durere sau senzație de arsură în piept, sub stern, care se agravează de obicei după ce mănânci sau atunci când stai în pat.

Ce trebuie să faci: dacă simți această arsură doar de câteva ori pe an, poți să o tratezi cu medicamente împotriva refluxului. Dacă durerea apare de câteva ori pe săptămână, este posibil să suferi de boala de reflux gastroesofagian. În acest caz, doar un doctor poate stabili medicamentele potrivite pentru tine, care să ajute la reducerea producției de acid.

Apendicită

Ce este: inflamația apendicelui, un săculeț de mărimea unui deget, în prelungirea tubului intestinal, respectiv în partea dreaptă, inferioară a abdomenului. Aproximativ 10% din oameni au probleme cu apendicele în timpul vieții.

Ce simți: un disconfort în jurul buricului care se mută în partea dreaptă a abdomenului. Cu timpul, acest disconfort se tranformă în durere, iar mersul înrăutățește senzația.

Ce trebuie să faci: atunci când durerea este acută, du-te la spital! Este nevoie de operație pentru a înlătura apendicele inflamat. Dacă aștepți prea mult și ignori durerea, apendicele se poate sparge, iar bacteriile din el îți pot pune viața în pericol.

Sindromul Colonului Iritabil

Ce este: o funcționare proastă a nervilor care controlează intestinele, afecțiune cu care se confruntă 20% dintre adulți.

Ce simți: greață, balonare, diaree sau constipație, dar și crampe în partea inferioară a abdomenului. Aceste simptome sunt reduse atunci când îți masezi abdomenul.

Ce trebuie să faci: mergi la doctor. Medicul îți poate prescrie un medicament antispasmodic, care îți va regla tranzitul intestinal și care va elimina disconfortul general.

Calculi biliari

Ce sunt: pietre de mărimi variate, care pot ajunge cât o minge de golf, și care se află în vezica biliară, săculețul care conectează ficatul de intestinul subțire. Calculii biliari apar în cazul persoanelor care au o dietă bogată în grăsimi sau în cazul unei vezici biliare anormale, care nu se golește complet. Femeile sunt mult mai predispuse în a dezvolta această afecțiune. Aproximativ 20% dintre femei au probleme cu vezica biliară în timpul vieții.

Ce simți: o durere acută în partea superioară a abdomenului, în centrul acestuia, care tinde să se mute în partea dreaptă, sub cutia toracică. Durerea este mai intensă după ce mănânci.

Ce trebuie să faci: dacă durerea nu dispare în câteva ore sau dacă apar vărsături sau febră, mergi la doctor. Acesta poate diagnostica calculii biliari și poate stabili dacă ai nevoie de o operație pentru înlăturarea acestora sau nu.

Ulcer

Ce este: o inflamație a stomacului. 10% din populația acestei lumi are ulcer cel puțin o dată în decursul vieții.

Ce simți: senzație de arsură în zona stomacului care apare și dispare. Aceasta este mult mai acută atunci când ți-e foame.

Ce trebuie să faci: dacă folosești aspirină sau ibuprofen pentru a scăpa de durere, este bine să încetezi să iei astfel de medicamente. Du-te la doctor, deoarece este posibil să ai nevoie de antibiotice și chiar de operație.

femeie care este supusa unui control abdominal

Intoleranță la lactoză

Ce este: disconfort după ce consumi produse lactate, cauzat de deficitul de enzime care digeră lactoza, zahărul care se găsește în lapte.

Ce simți: greață, crampe, balonare, gaze și/sau diaree după 30 de minute- 2 ore de la consumarea alimentelor ce conțin lactoză.

Ce trebuie să faci: consumă mai puțin lapte sau folosește alte alimente care să încetinească procesul de digestie. Brânza tare nu cauzează de obicei astfel de simptome, și de aceea este indicat să experimentezi mai multe feluri de lactate, până găsești produsele pe care stomacul tău le poate digera. De asemenea, asigură-te că organismul tău primește o cantitate suficientă de calciu, chiar dacă provine din suplimente.

Boala Crohn

Ce este: cea mai comună afecțiune dintr-un grup de boli digestive inflamatoare. Boala Crohn afectează, de obicei, capătul intestinului subțire și colonul.

Ce simți: durere abdominală persistentă, diaree, pierdere în greutate, febră. De asemenea, poate apărea și sânge în scaun.

Ce trebuie să faci: boala Crohn apare la persoanele care au sub 30 de ani. Deși poate fi controlată, nu există încă niciun remediu care să o vindece pentru totdeauna. Tratamentele includ medicamente antiinflamatoare și steroizi, care pot fi administrate câțiva ani sau chiar toată viața.

Colită

Ce este: o boală antiinflamatoare care afectează colonul și rectul. Apare, de obicei, la persoane care au sub 30 de ani.

Ce simți: durere abdominală și crampe, diaree cu sânge, pierdere în greutate, greață, vomă.

Ce trebuie să faci: în cazuri severe, este nevoie de medicamente antiinflamatoare și steroizi.

Boala celiacă

Ce este: o boală digestivă care afectează intestinul subțire din cauza intoleranței la gluten, proteina care se găsește în cereale. În acest moment, boala celiacă este una dintre cele mai comune afecțiuni gastrointestinale.

Ce simți: crampe, balonare și diaree. Simptomele mai grave includ anemia, osteoporoza și chiar infertilitatea.

Ce trebuie să faci: evită alimentele care conțin gluten. Din fericire, există multe produse fără gluten pe care le poți include în dieta ta.

Afecțiuni ale tiroidei

Ce este: o cantitate prea mică sau prea mare de hormoni produși de glanda tiroidă.

Ce simți: tiroida hiperactivă poate cauza diaree, pe când cea leneșă duce la constipație. Alte simptome pot varia: pierdere în greutate sau creștere în greutate, tensiune mare, stare de nervozitate și depresie, pierderea părului etc.

Ce trebuie să faci: medicul îți poate prescrie un medicament pe bază de hormoni, care să îți regleze tiroida. În alte cazuri, poate fi nevoie de operație.

Infarct

Ce este: infarctul are loc atunci când inima nu mai primește suficient oxigen.

Ce simți: durere în piept, probleme de respirație, durere de stomac, greață și vomă, palpitații și transpirație.

Ce trebuie să faci: primele semne ar trebui să te determine să ceri ajutor. Dacă nu este nimeni în jurul tău, atunci sună la urgențe.

Aceste dureri abdominale nu trebuie ignorate niciodată, deoarece pot semnala probleme serioase de sănătate. Atunci când apar, este bine să mergi la medic.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?
Incepe quiz
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.