Radiografia pulmonară: cum decurge și când este recomandată

Radiografia pulmonară: cum decurge și când este recomandată

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Radiografia pulmonară sau toracică este un examen radiologic care constă în expunerea zonei toracelui la radiaţii X și obținerea de imagini ale inimii, plămânilor, vaselor de sânge, ale căilor respiratorii, precum și ale oaselor pieptului și ale coloanei vertebrale. Această analiză imagistică permite examinarea respectivelor organe și poate dezvălui, de asemenea, anumite leziuni pulmonare, prezența lichidului în interiorul sau în jurul plămânilor sau a aerului care înconjoară plămânii etc.

Doctor care explica rezultatele radiografiei pulmonare

De ce se realizează radiografiile pulmonare

Dacă ai dureri în piept, leziuni toracice sau dificultăți de respirație, trebuie să mergi neapărat la medicul tău curant sau la Urgență. În mod obișnuit, pentru a-l ajuta pe medic să determine ce fel de probleme ai, ți se va recomanda să faci o radiografie toracică. Aceasta îi va permite doctorului să identifice cauza simptomelor tale: coaste rupte, probleme cardiace, afecțiuni ale plămânilor (pneumonie, emfizem pulmonar, edem, tuberculoză), cancer sau orice alte probleme.

În principiu, radiografia toracică este un examen medical care ajută la diagnosticarea bolilor, dar poate fi folosită și pentru a urmări dacă un anumit tratament dă rezultate sau nu. Uneori, pentru a determina dacă o problemă de sănătate se îmbunătățește sau se înrăutățește, este necesar să se realizeze mai multe radiografii toracice.

O radiografie toracică este adesea printre primele proceduri pe care le vei suporta dacă medicul suspectează că ai putea avea boli cardiace sau pulmonare. Pe lângă stabilirea diagnosticului, ea poate fi folosită și pentru a verifica modul în care răspunzi la tratamentul care ți-a fost indicat.

Radiografia toracică poate pune în evidență multe aspecte despre felul în care se prezintă organe importante din interiorul corpului tău, precum:

  • Starea plămânilor. Radiografiile toracice pot detecta dacă există vreo infecție sau o acumulare de aer în spațiul din jurul plămânilor (pneumotorax), pot să descopere afecțiuni pulmonare cronice, cum ar fi emfizemul sau fibroza chistică, precum și complicațiile legate de aceste afecțiuni.
  • Tulburările pulmonare legate de inimă. Aceste radiografii pot scoate în evidență și faptul că unele probleme ce îți afectează plămânii sunt cauzate de existența unor afecțiuni cardiace. De exemplu, lichidul din plămâni (edem pulmonar) poate fi o consecință a insuficienței cardiace congestive.
  • Mărimea și configurația inimii. Schimbările pe care radiografiile toracice le descoperă în ceea ce privește mărimea și forma inimii pot indica prezența unor afecțiuni ale cordului, precum insuficiență cardiacă, acumularea de lichid în jurul inimii (efuziune pericardică) sau boli ale valvelor (stenoză sau insuficiență valvulară).
  • Vasele de sânge. Întrucât contururile vaselor mari de sânge din apropierea inimii – aorta, arterele și venele pulmonare - sunt vizibile prin expunerea la raze X, radiografiile toracice pot descoperi dacă există probleme precum anevrisme aortice, alte afecțiuni ale vaselor de sânge sau boli cardiace congenitale.
  • Depozitele de calciu. Radiografiile toracice pot detecta prezența calciului în inimă sau în vasele de sânge, ceea ce poate indica o deteriorare a valvelor inimii, probleme ale arterelor coronare, ale mușchiului inimii sau ale pericardului (sacul de protecție care învelește inima). Depunerile de calciu din interiorul plămânilor sunt, cel mai adesea, urmările unei infecții vechi care a fost tratată.
  • Fracturile. Fracturile coastelor, ale coloanei vertebrale sau alte probleme care apar la nivelul oaselor pot fi descoperite și ele prin radiografia toracică.
  • Modificările postoperatorii. Radiografiile cu raze X sunt utile, de asemenea, pentru monitorizarea felului în care decurge recuperarea pacientului după ce a suferit o intervenție chirurgicală în zona pieptului, cum ar fi operațiile la inimă, la plămâni sau esofag. Cu ajutorul acestor radiografii, medicul poate examina liniile sau tuburile care au fost plasate în timpul intervenției chirurgicale pentru a verifica scurgerile de aer și zonele de acumulare a fluidelor sau a aerului.
  • Stimulatoare cardiace, defibrilatoare sau catetere. Stimulatoarele cardiace și defibrilatoarele sunt dispozitive atașate la inimă cu scopul de a regulariaza ritmul cardiac, asigurând funcționarea normală a inimii. Cateterele sunt mici tuburi folosite pentru administrarea medicamentelor sau pentru dializă. De obicei, după plasarea unor astfel de dispozitive medicale se realizează o radiografie toracică pentru a se asigura că totul este poziționat corect.

Riscurile unei radiografii pulmonare

S-ar putea să fii îngrijorată cu privire la efectele expunerii la radiațiile X, mai ales dacă ai nevoie în mod regulat de radiografii pulmonare. Nu te îngrijora, nivelul radiațiilor este foarte scăzut, chiar mai mic decât cel la care suntem expuși prin sursele naturale de radiații din mediul înconjurător.

Chiar dacă beneficiile unei radiografii depășesc riscurile, în cazul în care trebuie să repeți procedura de mai multe ori, este posibil să ți se ofere un șorț de protecție. De asemenea, dacă ești însărcinată, vei fi nevoită să porți un șorț de protecție în zona abdominală în timpul procedurii.

Dacă ți se recomnadă o radiografie pulmonară cu substanță de contrast, este posibil să simți un ușor disconfort atunci când se face injectarea markerului. Reacțiile alergice la marker sunt rare, dar se pot întâmpla.

Înainte de a face o radiografie pulmonară spune-i medicului dacă:

  • Ești alergic/ă sau sensibil/ă la medicamente, substanțe de contrast sau latex
  • Ești însărcinată sau crezi că ai putea fi gravidă, deoarece scanarea cu raze X poate să nu fie sigură pentru făt
  • Alăptezi (substanța de contrast poate contamina laptele matern)
  • Informează-ți medicul despre toate afecțiunile medicale pe care le ai și despre tratamentele pe care le urmezi

Fă o listă cu întrebările pe care le ai despre procedură. Asigură-te că discuți aceste aspecte înainte de radiografie. 

Cum te pregătești pentru o radiografie toracică

În general, înainte de radiografia toracică nu sunt necesare mari pregătiri - trebuie doar să te dezbraci de la talie în sus și să renunți la bijuterii din metal purtate în regiunea examinată, deoarece atât hainele, cât și bijuteriile pot obtura imaginile obținute.

Radiografia pulmonară: cum se desfășoară

În timpul efectuării procedurii, corpul îți va fi poziționat între un dispozitiv care produce raze X și o placă unde se creează imaginea (digital sau cu film special pentru raze X). Radiografia toracică trebuie efectuată în minimum două poziții: din față și din profil, pentru a obține o reprezentare spațială a organelor examinate. În unele situații poate fi necesară și efectuarea de radiografii în poziții oblice.

În timpul realizării vederii frontale, vei sta cu pieptul lipit de placă, cu bărbia ridicată, ținând brațele în sus sau în lateral și cu umerii împinși înainte. Tehnicianul care realizează radiografia îți va cere să respiri adânc și să-ți ții respirația pentru câteva secunde, ceea ce va ajuta ca inima și plămânii să apară mai clar în imagine.

În timpul efectuării radiografiei din poziție laterală, te vei întoarce și îți vei pune un umăr pe placă, ridicând mâinile deasupra capului. Din nou, ți se va cere să respiri adânc și să-ți ții respirația pentru câteva secunde.

Radiografia pulmonară nu este nedureroasă, iar dacă ai probleme cu statul în picioare, ți se poate oferi posibilitatea de a fi examintă așezată pe scaun sau culcată.

Afecțiuni depistate cu ajutorul radiografiilor pulmonare

Un radiolog – un medic antrenat în interpretarea imaginilor obținute cu ajutorul radiaţiilor X, precum și a altor examinări imagistice – va analiza rezultatele, căutând indicii în vederea diagnosticării cu acurateţe a afecţiunilor de care suferi: insuficiență cardiacă, pneumonie, acumulări de lichid în sacul pericardic din jurul inimii (pericardită), cancer sau o altă afecțiune.

Dacă pe radiografia realizată se observă zone albe opace, înseamnă că persoana testată poate suferi de pneumonie sau poate avea o masă tumorală prezentă pe suprafața plămânului. Prin intermediul unei radiografii toracice se poate observa, de asemenea, dacă există o acumulare patologică de lichid, fie în plămân (semn de edem pulmonar), fie în afara plămânului, mai exact în cavitatea pleurală.

Dacă pe radiografie apar zone intens transparente, acest lucru înseamnă că pe plămâni s-au format anumite găuri, un semn specific al tuberculozezi.

Dacă pe radiografie apare o zonă întunecată în afara plămânului, e posibil să fie vorba despre pneumotorax.

În final, medicul îți va prezenta rezultatele obținute și îți va indica tratamentele pe care trebuie să le urmezi sau, după caz, îți va recomanda alte testări sau proceduri. 

Un mit urban intens vehiculat despre radiografia pulmonară este acela conform căruia cancerul pulmonar poate fi depistat cu mare precizie de această analiză imagistică. Din nefericire, au existat cazuri în care, deși la radiografie rezultatul a ieșit negativ, pacientul suferea de acest tip de cancer. Dacă se suspectează un diagnostic de cancer pulmonar, sunt recomandate teste mai complexe, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (46)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.