Te confrunti cu dureri de urechi dupa ce mergi la bazin? Afla ce trebuie sa faci!

Te confrunti cu dureri de urechi dupa ce mergi la bazin? Afla ce trebuie sa faci!

Redactor Alexa Galgau

Inotul este unul dintre cele mai sanatoase sporturi pe care le poti practica. Nu numai ca iti sculpteaza corpul, dar este si vindecator, fiind potrivit pentru oricine, indiferent de varsta. Insa ce te faci daca dupa o sesiune de inot apar dureri de urechi insuportabile?

Iata care sunt cauzele si simptomele otitei, externe, o afectiune des intalnita dupa practicarea inotului in bazine sau piscine, si ce solutii exista daca te confrunti cu dureri de urechi!

Dureri de urechi: din ce cauze apar?

Durerile de urechi aparute dupa o zi petrecuta la piscina pot indica o afectiune frecventa numita otita externa. Aceasta este o infectie a canalului urechii, care poate fi cauzata de mai multe tipuri de bacterii sau ciuperci. De obicei apare atunci cand exista umezeala la nivelul urechii, asadar te poti confrunta cu dureri de urechi si dupa ce te speli pe cap, de exemplu, nu doar cand mergi la bazin. Este totusi o afectiune des intalnita la cei care practica inotul de mult timp. Anotimpul in care apare cel mai des otita externa este vara, atunci cand mergem la piscine sau la mare. 

O alta cauza comuna a otitei externe este sensibilizarea canalului urechii, aparuta ca urmare a curatarii acesteia cu betigase, dar si ca rezultat al accidentarii cu un obiect ascutit, cum ar fi, de exemplu, o agrafa. 

In cazuri rare, infectia localizata in canalul mediu al urechii se poate extinde, cauzand otita interna, caracterizata prin simptome mult mai grave, care nu se rezuma doar la dureri de urechi

 

Sfatul specialistului:

"Durerile de ureche se datoreaza in general otitelor - inflamatii ale urechii care se pot localiza lanivelul urechii externe sau medii(in fata sau in spatele timpanului). In cazul descris in titlu se pot datora temperaturii inadecvate a apei din bazin, a clorinarii excesive, sariturilor repetate si modificarilor de presiune ce apar subacvatic si nu in ultimul rand faptului ca o parte din apa se poate sa ramana in ureche. Un semn de evolutie mai proasta este asocierea durerii cu scaderea de auz. In aceste cazuri recomandam toaletarea urechii externe cu solutii sterile cu rolul de a elimina eventuale depozite ceruminoase si a calma inflamatia locala.

Este important ca din momentul in care apare durerea in ureche sa nu mai patrunda apa, sampon si sa nu fotosim spirt sau apa oxigenata. In cazul in care durerea si hipoacuzia persista mai mult de 24-48 de ore se recomanda consult de specialitate ORL".

Dr Gabriel Lostun
Medic Specialist O.R.L. si Chirurgie Cervico-faciala - Brasov
Contact: e-mail: gabriellostun@gmail.com"
    

 

Simptome care pot indica otita externa

Principalul simptom al otitei externe este tocmai acea durere de urechi care apare dupa ce inoti. Aceasta durere se inrautateste atunci cand partea exterioara a urechii este trasa sau presata. Uneori, aceste dureri de urechi sunt precedate de mancarimi. In majoritatea cazurilor, durerile de urechi sunt insotite de inrosirea si umflarea zonei, iar ganglionii limfatici din jurul urechii se pot mari si devin mult mai sensibili. 

Un alt simptom frecvent al otitei externe este aparitia unei secretii galbui in ureche. Atunci cand puroiul incepe sa se adune in ureche si aceasta se mai si umfla, auzul este cu mult diminuat. Cand boala avanseaza, este posibil sa apara si o usoara febra. 

Solutii la care poti apela daca te confrunti cu dureri de urechi 

Daca prezinti simptomele descrise mai sus, trebuie sa mergi la medic pentru a ti se prescrie un medicament. De regula se administreaza picaturi speciale, care elimina infectia in termen de 7-10 zile. Vei observa ca durerile de urechi incep sa dispara la cateva zile de la administrarea tratamentului, dar asta nu inseamna ca te-ai vindecat si nu trebuie sa intrerupi medicatia recomandata. Daca infectia este grava, e posibil sa-ti fie recomandat si tratamentul cu antibiotice. 

Cat despre tratamentul ambulatoriu pentru ameliorarea simptomelor, ceea ce poti sa faci este sa pui o carpa calda pe zona urechii, pentru a mai diminua din durere. Evita umezeala si nu mai merge la bazin pana nu dispare infectia. Uneori este necesar chiar sa iei o pauza de cateva saptamani de la inot si sa fii atenta cand te speli pe cap, ca sa nu patrunda apa in ureche. 

Alte solutii pentru ameliorarea durerilor de urechi sunt:

- clatirea urechii cu solutie salina, folosind o seringa (fara ac), sau cu un amestec de otet si apa calda (nu fierbinte). Este foarte important ca lichidul respectiv sa fie la temperatura corpului, deci sa nu depaseasca 37 de grade;

- administrarea de ibuprofen sau aspirina. 

Pentru a preveni durerile de urechi cauzate de infectii, ai grija sa iti stergi urechile cu un prosop dupa ce mergi la bazin si, eventual, sa folosesti alcool pentru a le curata (evita sa faci asta daca ai avut sau ai timpanul spart ori perforat). Totodata, este o idee buna sa mergi mai des la doctor pentru o curatare profesionala a urechilor si sa renunti la folosirea betisoarelor, despre care se stie ca pot afecta timpanul si ca pot favoriza aparitia infectiilor. 

Durerile de urechi aparute dupa o sesiune de inot la bazin sau la piscina sunt un semn clar al unei infectii, asa ca nu lasa problema netratata, ci mergi la doctor cat mai repede! Pentru a preveni astfel de neplaceri, protejeaza-ti urechile inainte de o sesiune de inot! Dopurile din silicon pentru inot de la Quies, disponibile atat in varianta pentru adulti, cat si pentru copii, preiau forma urechii, protejandu-te de efectul apei de mare sau din piscina.


 Dopuri din silicon pentru inot Quies - adulti,
6 bucati, 24.67 lei

Afla si cum poti sa previi aparitia dopurilor de ceara in urechi!

Articolul urmator
Cum faci acasă brânză de caju
Cum faci acasă brânză de caju
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.