Cancerul de sân inflamator: cauze, simptome și tratament

Cancerul de sân inflamator: cauze, simptome și tratament

Ionelia Olteanu

Fiecare femeie trăiește cu teama de a se îmbolnăvi de cancer de sân, tocmai de aceea face tot ceea ce îi stă în putință pentru a se feri de cumplita boală. Există foarte multe teste și analize care ar trebui luate în seamă și care sunt recomandate chiar de la vârste fragede. O formă rară și agresivă a cancerului de sân este cel inflamator, care apare atunci când celulele maligne blochează vasele limfatice din pielea sânului.

Cancerul de sân inflamator este diferit de alte forme ale cancerului mamar pentru că nu se manifestă prin apariția unei umflături. Rata de supraviețuire este de numai 40%, așa că recunoașterea semnelor și consultul unui medic sunt extrem de importante. Descoperă în articol care sunt principalele cauze și simptome ale bolii, dar și ce tratament se recomandă. Informația îți poate salva viața!

cancer de san

Cauze ale cancerului de sân inflamator

La fel ca în cazul celorlalte tipuri de cancer de sân, cauzele sunt diverse și, din păcate, destul de dificil de ținut sub control. Printre cele mai cunoscute se numără istoricul familial sau anumite mutații genetice. Cu toate acestea, cancerul de sân inflamator are tendința de a afecta anumite femei mai mult decât pe altele.

Așa cum a mai fost menționat, această boală este extrem de agresivă și reușește să se răspândească rapid. Detectarea cancerului la sân se face într-un stadiu mult mai avansat din cauza faptului că este implicat sistemul limfatic și pentru că invadează vasele limfatice. În cazul acestei forme de cancer, vârsta medie de diagnosticare este de 57 de ani.

Obezitatea este, de asemenea, o cauză a apariției cancerului de sân inflamator. Rasa este și ea un criteriu de luat în calcul: potrivit unor studii realizate de specialiști, cancerul se întâlnește mai des la femeile afro-americane și este diagnosticat la o vârstă mai timpurie.

Nu în ultimul rând, cancerul de sân inflamator are la bază o anomalie celulară: celulele nu au receptor pentru estrogen sau progesteron la suprafață. În acest caz sunt puține șanse ca terapiile să își dovedească eficiența.

Simptome ale cancerului de sân inflamator

Pentru că acest tip de cancer este unul agresiv, boala poate evolua rapid în câteva zile, săptămâni sau luni. Din acest motiv, un diagnostic primit din timp este extrem de important. Simptomele cancerului de sân inflamator sunt asemănătoare cu cele ale altor tipuri de cancer, dar acesta prezintă și semne specifice. Descoperă-le mai jos!

Culoare neobișnuită a sânilor

Un semn timpuriu al cancerului mamar inflamator este colorarea intensă a sânului. O secțiune mică a acestuia poate căpăta nuanțe de roșu, roz sau purpuriu. La prima vedere ți se va părea o simplă vânătaie, așa că nu te vei îngrijora. Roșeața care poate apărea pe suprafața sânului este un simptom clasic al cancerului mamar inflamator. Nu ignora sub nicio formă vânătăile inexplicabile în zona pieptului.

Dureri de sân

În funcție de gradul de inflamare, sânii tăi pot arăta diferit și poți simți dureri de mai multe tipuri. De exemplu, o anumită inflamație poate determina ca sânul să fie cald la atingere. De asemenea, poți simți o anumită sensibilitate sau chiar disconfort. Ți se va părea chinuitoare chiar și poziția pe care o adoptai de multe ori în somn, aceea de a sta pe burtă. În funcție de gravitatea și de intensitatea sensibilității, purtarea unui sutien va deveni extrem de dureroasă. De asemenea, cancerul de sân inflamator poate provoca mâncărimi persistente la nivelul sânului, în special în jurul mamelonului.

durere de sani

Încrețirea pielii

Un alt semn specific cancerului de sân inflamator este încrețirea pielii la nivelul sânilor sau piele asemănătoare cojii de portocală. Este cazul să te alarmezi dacă începi să observi modificări serioase ale aspectului pielii și trebuie să mergi de urgență la un medic pentru a determina dacă este vorba despre cancer de sân inflamator. De multe ori, acesta este diagnosticat greșit, mai ales că simptomele sunt similare cu cele ale mastitei.

Modificarea aspectului mamelonului

Schimbarea formei mamelonului este un alt semn demn de luat în seamă al cancerului mamar inflamator. Sfârcul poate deveni plat sau se poate retrage în interiorul sânului. Îți recomandăm un test pe care poți să îl faci chiar la tine acasă și care poate să determine dacă mameloanele sunt în regulă. Tot ce trebuie să faci este să plasezi degetul mare și cel arătător în jurul sfârcului și să în ciupești ușor. Dacă sfârcul devine proeminent, nu ai motive să îți faci griji.

Noduri limfatice lărgite

Cancerul de sân inflamator poate provoca extinderea ganglionilor limfatici. Dacă simți nodulii la o simplă palpare sau dacă apare senzația de durere, atunci trebuie să consulți de urgență medicul pentru o diagnosticare rapidă.

Schimbare bruscă a dimensiunii sânului

Cancerul de sân inflamator poate modifica aspectul sânilor, uneori în mod fulgerător. Pentru că această boală provoacă inflamații și umflături, mărimea sânilor se poate schimba. De exemplu, sânul afectat este mult mai mare decât celălalt și chiar se simte mai greu. Dacă ai avut mereu sâni simetrici și observi o creștere sau o reducere bruscă a mărimii unuia dintre ei, atunci este necesar de urgență consultul medical.

Tratament pentru cancerul de sân inflamator

Tratamentul care se aplică pentru acest tip de cancer implică, de obicei, chimioterapie, operație și radioterapie. În unele cazuri se administrează terapii înainte operației sau după intervenția chirurgicală.

control sani

Chimioterapia

Medicamentele administrate în perioada de chimioterapie intră în sânge și circulă prin organism pentru a distruge celulele canceroase. Acestea tratează atât tumora principală, cât și oricare alt element care s-a desprins din ea și s-a răspândit în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului. Tratamentul administrat înainte de intervenția chirurgicală poartă numele de tratament neoadjuvant sau preoperator.

Chirurgia și alte tratamente

În cazul în care cancerul dă semne de vindecare în urma chimioterapiei, chirurgia este următorul pas. Operația standard constă într-o mastectomie radicală, în care întregul sân este îndepărtat împreună cu ganglionii limfatici de sub braț.

Dacă boala nu răspunde la chimioterapie și pieptul este în continuare umflat sau roșu, intervenția chirurgicală nu este posibilă. Se vor administra alte medicamente sau pot fi folosite radiațiile. Acestea sunt efectuate 5 zile pe săptămână, timp de 6 săptămâni, dar la nevoie se poate intensifica tratamentul. În funcție de dimensiunea tumorii descoperite, radiația ar putea fi amânată până la administrarea altor medicamente chimioterapeutice.

Cancerul de sân inflamator are o rată de mortalitate alarmantă, așa că este neapărat necesar să iei în calcul simptomele sale. Nu le ignora, deoarece pericolul este extrem de ridicat!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.