Angina pectorala instabila - simptome, diagnostic si tratament

Angina pectorala instabila - simptome, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

Angina pectorala instabila este cunoscuta in limbajul comun sub denumirea de preinfarct. Aceasta reprezinta o urgenta medicala, pentru ca poate evolua rapid spre un infarct miocardic acut.

Principala manifestare a anginei este durerea in piept, provocata de placile de aterom. Acestea dezvolta complicatii, blocand vasele care iriga cordul.

Simptomele anginei instabile

Te poti gandi ca ai angina pectorala daca prezinti macar unul din urmatoarele semne sau simptome:

- dureri in piept, in spatele sternului, care pleaca spre membrul superior stang, madibula, dinti sau chiar spre spate;
- durerea este ca o apasare, greutate, arsura sau chiar ca o gheara care te strange in piept;
- o data cu aparitia durerii ai senzatia de moarte imediata si devii agitata;
- ai greturi si varsaturi ;

Toate aceste manifestari apar cand faci efort fizic, daca esti strasata, dupa un contact sexual, dupa o masa abundenta sau daca stai in frig; ele pot persista peste 15 minute in cazul preinfarctului. Se poate intampla ca in cazul anginei instabile durerile sa apara  si in repaus si pot disparea dupa administrarea de nitroglicerina.

 

Angina pectorala instabila poate fi:

- angina recenta, cand apare pentru prima data in viata sau la ani de zile dupa absenta durerilor;
- angina crescendo, mai intensa, cu durata mai mare a crizei si crize din ce in ce mai frecvente, care apar la efort fizic mic si obliga la un consum mare de nitroglicerina;
- angina pectorala severa de repaus care este declansata de eforturi minime sau da crize ce dureaza mai mult de 20 de min;

Angina pectorala poate fi agravata daca ai febra, anemie, hipo- sau hipertensiune arteriala, tahicardie, hipertiroidie sau daca plamanii nu functioneaza corespunzator.

angina pectorala instabila

Diagnosticul de angina instabila

Pe langa simptomele clinice sugestive, medicul iti poate confirma diagnosticul de angina instabila pe baza electrocardiogramei. Aceasta se poate face clasic sau cu ajutorul aparatului Holter.

Holterul este un aparat ce trebuie purtat 24 de ore, timp in care vei face toate activitatile normale, de zi cu zi. Rolul sau este sa inregistreze activitatea cordului doar cand este anormala. La sfarsitul monitorizarii, datele vor fi analizate, evidentiind episoade ischemice care nu dau simptome.

Coronarografia este o alta investigatie ce poate fi facuta in angina instabila; aceasta arata daca vasele care iriga cordul sunt ingustate sau au placi de aterom complicate si este utila in preventia unui infarct.

 

Tratamentul anginei instabile

Tratamenul anginei instabile seamana cu tratamentul infarctului. Trebuie sa stii ca, daca ai o criza de angina instabila trebuie obligatoriu sa fii spitalizata in sectia de terapie intensiva, vei fi monitorizata si nu vei avea voie sa te ridici din pat.

Pentru calmarea durerilor poti primi sedative si chiar morfina. In primele ore de la internare, daca ai senzatia de sufocare  vei primi si oxigen.

Ca medicatie mai poti primi nitroglicerina intravenos la fiecare 5 minute, cu conditia ca tensiunea arteriala sa nu scada sub 100 mm Hg; propanololul, nifedipina, xilina sau heparina cu acenocumarol sunt alte medicamente indicate in tratamentul anginei instabile.

Aspirina in doza de 70-160 mg/zi si clorpidogrelul sunt antiagregante plachetare ce previn formarea de cheaguri care pot bloca vasele coronare.

Si statinele fac parte din medicatia anginei instabile, fiind recomandate inca din prima zi de tratament. Acestea reduc colesterolul si actioneaza asupra placilor de aterom, principalele cauze de infarct.

Trebuie sa stii ca angina instabila este cel mai adesea urmata de infarct. Inca de la primele dureri in piept trebuie sa te adresezi medicului care iti va face o electrocardiograma si un set de analize. Acestea vor da indicii pretioase despre existenta riscului de infarct.


Note de bibliografie:
1. "Tratamentul rational al bolilor cardiovasculatr majore", George I. M. Georgescu, Catalina Arsenescu, Editura Polirom,

2.       "Terapeutica medicala", Gabriel Ungureanu, Maria Covica, Editura Synposion

3.       "Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana", A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L. 

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    camelia (anonim)
    16 mai 2012 11:11

    toata stima pt cel mai bun medic cardiolog interventionit, Dan Deleanu, de la spitalul Delta.