Cele mai bune alimente pentru circulație

Cele mai bune alimente pentru circulație

Dana Ungureanu

Când vine vorba de starea generală de sănătate, sunt bine știute deja regulile ce pot ajuta la funcționarea organismului și la stimularea funcțiilor acestuia. Cu toate acestea, din cauza lipsei de timp și a neglijenței, foarte multe persoane ignoră obiceiurile care le pot îmbunătăți calitatea vieții. De regulă, cele mai multe probleme medicale pornesc de la fluxul sangvin, deoarece organele vitale și celulele nu mai primesc suficient oxigen. Cu toate acestea, introducerea anumitor alimente în dietă poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui.  

femeie care mananca o salata cu legume de sezon

O circulație scăzută a sângelui este o problemă comună cu care se pot confrunta foarte multe persoane, iar aceasta este cauzată de o serie de condiții medicale. Printre bolile, afecțiunile sau obiceiurile nesănătoase ce pot îngreuna fluxul sangvin se numără boala arterială periferică, diabetul, fenomenul Raynaud, obezitatea sau fumatul.

Persoanele care se confruntă cu aceste condiții medicale pot resimți o serie de simptome neplăcute, cum ar fi dureri foarte mari, crampe musculare, amorțeală, probleme digestive sau senzația de mâini și picioare reci, motiv pentru care le este recomandat să consume o serie de alimente pentru circulație, astfel încât stările să se amelioreze.

Pe lângă problemele medicale ce pot să apară din cauza unei circulații îngreunate a sângelui, atleții și persoanele active trebuie să își îmbunătățească fluxul sangvin, astfel încât să obțină performanțe cu mai multă ușurință sau să se recupereze mai ușor în urma unor accidentări minore.

Deși, de cele mai multe ori, sunt recomandate medicamente pentru îmbunătățirea fluxului sângelui, unele alimente pot avea și ele o contribuție importantă.

Iată, așadar, care sunt cele mai bune alimente pentru circulație:

Rodiile

Rodiile au un puternic antioxidant, ajută la susținerea funcției cardiovasculare și la reglarea nivelului de colesterol. Sunt fructe foarte dulci și zemoase, bogate în polifenoli, care au efect vasodilatator.

Consumul de rodii – sub formă de sucuri, supliment alimentar sau ca atare – poate îmbunătăți fluxul sangvin și ajută la oxigenarea țesutului muscular din vase, ceea ce este benefic în special pentru persoanele active.

Un studiu efectuat pe 19 persoane active a scos la iveală faptul că ingerarea a 1000 mg de extract de rodie cu 30 de minute înainte de sport a ajutat la creșterea circulației sângelui, la dilatarea vaselor de sânge și la creșterea performanței.

Un alt studiu a demonstrat că un consum zilnic de 500 ml de suc de rodii înainte sau în timpul antrenamentului reduce durerea, leziunile musculare și inflamația.

Piperul Cayenne

Piperul Cayenne

Piperul Cayenne sau piperul roșu este un produs extras din ardeiul Cayenne, un ardei iute din clasa Capscium Frutescens, originar din Guyana. Este bogat în calciu și potasiu, conține vitaminele A, B și C și capsaicină, substanța activă care îi conferă iuțimea. Capsaicina nu are gust și nici miros și este un analgezic și un antiinflamator folosit pentru tratarea unor numeroase afecțiuni.

Capsaicina îmbunătățește fluxul sangvin prin scăderea tensiunii arteriale și prin stimularea eliberării de oxid nitric și a altor vasodilatatoare, compuși care ajută la expansiunea vaselor de sânge.

Vasodilatatoarele permit sângelui să circule mai ușor prin vene și artere, datorită faptului că ajută la relaxarea mușchilor mici care se găsesc în vasele de sânge.

Cercetările arată că introducerea piperului Cayenne în alimentație ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, îmbunătățește rezistența vaselor și reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge.

În plus, fulgii de ardei picanți sunt folosiți la prepararea cremelor pentru ameliorarea durerilor, deoarece pot stimula fluxul sangvin în zona afectată.

Ceapa

Ceapa este o sursă importantă de antioxidanți numiți flavonoizi, care au foarte multe beneficii asupra sănătății inimii. Această legumă îmbunătățește circulația sângelui, ajutând arterele și venele să se lărgească atunci când crește fluxul de sânge.

În urma unui studiu desfășurat pe o perioadă de 30 de zile, la care au participat 23 de bărbați, s-a dovedit că administrarea zilnică a 4,3 grame de extract de ceapă a îmbunătățit semnificativ fluxul sangvin.

De asemenea, ceapa are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că poate reduce inflamațiile la nivelul venelor și arterelor și poate îmbunătăți sănătatea generală.

Scorțișoara

Studiile efectuate pe animale au scos la iveală faptul că acest aliment îmbunătățește dilatarea vaselor de sânge și fluxul sangvin. În plus, studiile arată că scorțișoara poate reduce semnificativ tensiunea arterială prin relaxarea vaselor de sânge. Astfel, se îmbunătățește circulația sângelui și se menține sănătatea inimii.

Într-un studiu la care au participat 59 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 s-a dovedit că un consum de 1200 mg de scorțișoară pe zi a redus tensiunea arterială sistolică (maximă) cu o medie de 3,4 mmHG după 12 săptămâni.

Usturoiul

Usturoiul este bine-cunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra circulației și sănătății inimii. Studiile arată că numeroșii compuși de sulf ce se găsesc în acest aliment, printre care și alicina, pot crește fluxul de sânge din țesuturi și pot reduce tensiunea arterială. 

Într-un studiu la care au participat 42 de persoane cu boală coronariană s-a dovedit că subiecții care au consumat tablete cu praf de usturoi care conțin 1200 mg alicină, timp de două ori pe zi, pe o durată de trei luni, au prezentat o îmbunătățire cu 50% a fluxului sangvin, comparativ cu un grup care a luat un medicament placebo.

Alimentele verzi

Studiile arată că alimentele verzi, în special cele cu frunze, cum ar fi spanacul, sunt bogate în nitrați, pe care corpul le transformă în oxid nitric, un puternic vasodilatator. Consumul de alimente bogate în aceste substanțe ajută considerabil la îmbunătățirea circulației sângelui.

Mai mult decât atât, studiile arată că persoanele care consumă legume cu frunze verzi prezintă un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă.

nuci proaspete

Nucile

Nucile sunt bogate în compuși benefici pentru organism și vitamina E. Au foarte multe beneficii asupra sănătății, iar printre cele mai importante se numără îmbunătățirea circulației sângelui.

O alimentație bogată în nuci poate reduce tensiunea arterială, îmbunătățește fluxul sangvin și reduce inflamația, aceste beneficii fiind deosebit de utile în cazul persoanelor care suferă de diabet.

Roșiile

Roșiile ajută la reducerea activității enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), care determină comprimarea vaselor de sânge pentru a controla tensiunea arterială.

Studiile arată că aceste alimente funcționează la fel ca medicamentele care inhibă activitatea enzimei, adică ajută la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sangvin.

femeie care tine coacaze in maini

Fructele de pădure

Beneficiile pe care le au fructele de pădure asupra sănătății generale a organismului sunt foarte cunoscute, iar ele sunt deosebit de utile pentru îmbunătățirea circulației sângelui, datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante.

Consumul regulat de fructe de pădure ajută la scăderea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac, a markerilor inflamatori și stimulează dilatarea arterelor.

Turmericul

Creșterea circulației sângelui este unul dintre beneficiile cele mai importante pe care le are turmericul asupra sănătății. Atât medicina ayurvedică, cât și medicina chineză au folosit acest condiment încă din cele mai vechi timpuri pentru îmbunătățirea fluxului sangvin.

Cercetările arată că un compus găsit în turmeric, numit curcumină, ajută la creșterea producției de oxid nitric, reduce stresul oxidativ și ajută la scăderea inflamațiilor.

Pe lângă o alimentație corectă, este necesar să faci și câteva schimbări în stilul de viață, cum ar fi:

  • renunțatul la fumat, în cazul în care ai acest viciu;
  • creșterea activității fizice;
  • menținerea unei greutăți optime;
  • hidratarea organismului;
  • reducerea nivelului de stres.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Alimente procesate: ce sunt și de ce să le eviți
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.