Dureri in piept: ce boala poti avea in functie de locul durerii

Dureri in piept: ce boala poti avea in functie de locul durerii

Redactor Alexa Galgau

Desi multi oameni au simtit o durere in piept macar o data in viata, acest simptom este de-a dreptul infricosator, mai ales atunci cand il asociezi automat cu bolile de inima. Trebuie sa tii minte, insa, ca in cutia toracica exista multe organe si durerea poate fi un simptom al multor afectiuni, mai mult sau mai putin serioase, nu doar al celor cardiace.

Afla ce boala poate sa indice durerea in piept, in functie de zona in care apare si cum se manifesta!

Dureri in piept: posibile cauze

Din fericire, cele mai multe dureri in piept nu au nicio legatura cu inima, dar nu sunt nici de ignorat. Este foarte important sa intelegi diferentele dintre diversele tipuri de durere si sa stii exact ce inseamna fiecare. Poti resimti disconfort in multe structuri de la nivelul pieptului, iar una dintre cele mai comune cauze este intinderea unui muschi sau a unui tendon. Daca uneori ai avut o durere care te-a facut sa te gandesti ca ai ceva la plamani, este bine sa stii ca acestia nu au conexiuni nervoase care sa ii faca capabili sa produca durere. Numai pleura (captuseala fina a plamanilor) poate sa dea senzatia de durere daca este inflamata. 

O alta sursa frecventa a durerilor in piept este esofagul, tubul care face legatura intre gura si stomac. Refluxul gastric este o problema cu care foarte multi oameni se confrunta. Acidul din stomac este impins in sus, ajungand in esofag si provocand o durere asemanatoare cu cea cardiaca. Dupa cum bine stii, arsurile la stomac nu au nicio legatura cu inima, insa nu de putine ori acest spasm poate fi domolit cu ajutorul medicamentelor dedicate anginei pectorale. 

 Caracteristici  Durere in piept cauzata de inima  Durerea in piept din alte cauze
Momentul zilei cand apare
 Dimineata Sfarsitul zilei
 Cum se simte
Senzatia de presiune in zona pieptului, senzatia de strangere si chiar arsura. Durerea este mai degraba adanca, nu superficiala, fiind greu de descris. Este o senzatie difuza, care nu poate fi localizata exact. Se poate extinde si catre gat, maxilar, brate si spate.  Se simte ca o durere puternica, ascutita, clar localizata. De obicei, pacientul poate sa indice exact punctul cel mai dureros. Uneori radiaza inspre partea stanga, insa cel mai adesea se duce spre centrul pieptului sau spre spate, fiind vorba despre o intindere de muschi.  
 Ce o declanseaza
Durerea este de obicei declansata de efort fizic, care ii da pacientului o senzatie de moleseala si lipsa de vlaga. Efortul insotit de expunerea la temperaturi extreme este adesea o cauza a declansarii durerii cardiace. 

Apare din senin, in general. Arsura la stomac apare la putin timp dupa masa, in special dupa consumul de grasimi sau mancaruri picante. 

Daca faci intinderi sau exercitii fizice mai grele si te fortezi, durerea poate aparea din cauza intinderii unui muschi. Aceasta provoaca cea mai mare ingrijorare, pentru ca apare la efort, si este adesea confundata cu cea cardiaca.

Durata durerii
Dureaza de obicei atat timp cat are loc efortul fizic. Atunci cand este oprita activitatea declansatoare, incepe sa scada si durerea in piept.  Poate sa dureze cateva secunde sau cateva ore bune.
Ce o domoleste
Oprirea efortului fizic diminueaza imediat durerea. Daca pacientul se intinde, durerea se intensifica. Pozitia care ajuta cel mai mult este in sezut si putin aplecat in fata. Daca ai acest tip de durere in piept, suna urgent la salvare! Efortul fizic poate ajuta la diminuarea acestei dureri, alaturi de exercitii de respiratie. Analgezicele sunt si ele eficiente in acest sens, precum si aplicarea unei surse de caldura pe zona dureroasa. 

In afara de inima, posibilele cauze ale durerii in piept sunt:

1. Problemele pulmonare:  sunt mai multe boli care pot cauza dureri in piept. Pleurita (inflamatia pleurei) da o senzatie de durere ascutita atunci cand respiri adanc, adesea insotita de tuse sau stranut. Pneumonia poate si ea sa dea un disconfort in zona pieptului, dar unul care aduce mai mult cu o senzatie de strangere. Hipertensiunea pulmonara da o durere aproape identica cu cea a anginei si are loc atunci cand tensiunea arteriala este foarte mare la nivelul plamanilor, iar partea dreapta a inimii munceste mult mai mult decat e normal. O alta cauza posibila a durerii in zona pieptului este astmul, care, pe langa disconfortul toracic este insotit si de tuse si suieratul specific, numit "wheezing". 

2. Probleme gastrointestinale: refluxul gastric, bolile care duc la contractia esofagului, hipersensibilitatea esofagiala si ulcerul sunt toate afectiuni care pot provoca dureri in zona pieptului, in special in partea superioara, centrala. Pancreatita se manifesta adesea si prin durere in piept, in zona inferioara. Disconfortul se diminueaza daca stai aplecata in fata. Durerile cauzate de problemele cu vezica biliara radiaza inspre partea dreapta a pieptului, in general chiar sub coaste, dar pot sa apara si mai sus. 

3. Problemele musculare: atunci cand un muschi sau un tendon din zona pieptului se inflameaza, vor aparea dureri ascutite, puternice, care se intensifica atunci cand inspiri adanc.

4. Alte posibile cauze: anxietatea si atacul de panica provoaca adesea o durere in piept, care apoi este asociata cu infarctul si, mai departe, provoaca si mai multa panica, intrandu-se astfel intr-un cerc vicios. 

Durerea in piept nu trebuie ignorata, dar nu trebuie nici sa te sperie foarte tare, mai ales daca stii ca nu ai probleme cu inima. Cel mai sigur este sa mergi la un medic si chiar sa suni la salvare, daca iti este teama pentru viata ta. 

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.