Premiera in lumea medicala din Romania: aritmia cardiaca poate fi tratata complet

Premiera in lumea medicala din Romania: aritmia cardiaca poate fi tratata complet

Andreea Gluh, redactor

Aritmia cardiaca reprezinta una dintre cele mai des intalnite afectiuni, ea fiind cauzata de o activitate electrica haotica, ceea ce creste riscul de accident vascular cerebral. Exista mai multe tipuri de aritmii si, nu de putine ori, din cauza formarii cheagurilor de sange in atriul stang, una dintre cele patru camere ale inimii, apare pericolul unor afectiuni grave. Astfel, pacientii sunt expusi riscului de a face un accident vascular cerebral sau de a suferi un infarct, in functie de traseul pe care il parcurge cheagul. In timp ce in alte tari s-a gasit de ceva vreme un tratament complet pentru aceasta afectiune, in Romania, multi bolnavi au fost mult timp nevoiti sa ia un pumn de medicamente in fiecare zi, pentru a impiedica trombozele, dar si pentru a contracara efectele secundare negative ale anticoagulantelor in cauza. Totusi, de curand, in tara noastra a aparut o noua metoda minim invaziva de tratament complet a aritmiei cardiace, despre care iti vom vorbi in cele ce urmeaza. Aceasta a fost adusa in Romania de medicul de origine israeliana Mahmoud Suleiman, care colaboreaza si cu renumita clinica americana Mayo. Din fericire, patru pacienti romani care sufera de fibrilatie atriala au beneficiat deja de interventie.

Iata cum se trateaza aritmia cardiaca folosind tehnologia secolului al XXI-lea!

Aritmia cardiaca - o afectiune ce poate fi tratata 

Palpitatiile, ametelile si starile de lesin care se manifesta pe o perioada scurta sau, din contra, mai lunga pot fi semnul unei afectiuni ce iti poate pune viata in pericol. Este vorba despre aritmia cardiaca, o boala care are mai multe forme: 

- fibrilatia atriala, care cauzeaza o scadere a cantitatii de sange pompat de inima si care creste riscul de accident vascular cerebral;

- flutterul atrial, care se manifesta printr-o crestere a numarului batailor inimii de pana la 400 pe minut;

- sindromul Wolf-Parkinson-White, caracterizat prin prezenta episoadelor de tahicardie, fiind o afectiune congenitala cu care se confrunta mai mult persoanele de sex masculin;

-  tahicardia prin reintrare, care defineste o crestere a numarului de batai ale inimii pana la 200-250 de batai pe minut si care afecteaza in special femeile;

- tahicardia ventriculara, cu 120-250 batai pe minut, care poate determina un ritm regulat sau neregulat al inimii, dar si o posibila scadere a cantitatii de sange oxigenat, in functie de tipologia afectiunii.

Conform estimarilor, persoanele cu varsta de pana la 30 de ani se confrunta cu acest tip de probleme cardiace in proportie de 1%, insa un procent de aproximativ 40% dintre cei care au depasit pragul de 60 de ani sufera de fibriliatie atriala, crescand si riscul de accident vascular cerebral. Pacientii care trec printr-o asemenea experienta nefericita pot ramane invalizi, cel putin un membru fiindu-le paralizat, sau, in cazurile mai grave, isi pot pierde complet functiile motorii si congnitive. Pentru a preveni asemenea probleme, exista medicamente anticoagulante pe care medicii cardiologi le prescriu pacientilor, insa acestea functioneaza in 60% din cazuri. In plus, exista si reversul medaliei: unii pacienti prezinta un risc crescut de accidente hemoragice, asadar pastilele le pun viata in pericol asa cum o face de fapt si boala in sine. Ce ramane de facut? 

Toate aceste probleme cardiace pot fi rezolvate prin intermediul unei proceduri minim invazive, ce a ajuns si in tara noastra gratie medicului Mahmoud Suleiman, care lucreaza cu medici de renume din Romania, printre care se numara doctorul primar cardiolog Lucian Zarma si specialistul cardiolog Oren Iancovici. Procedura se realizeaza in doua etape. Cea dintai consta in introducerea unui cateter prin vasele de sange ale piciorului, astfel incat sa se ajunga in inima, unde va fi implantat un dispozitiv numit amplatzer. Acesta are forma unei umbrelute si este realizat dintr-un aliaj de titaniu si nichel. El are rolul de a bloca septul anormal care apare intre cele doua atrii si care duce la o circulatie a sangelui defectuoasa. Apoi, in cea de-a doua etapa a procedurii, se realizeaza ablatia de fibrilatie atriala, care presupune folosirea unui cateter cu radiofrecventa ce are rolul de a corecta zonele traiectoriei electrice. Dupa aproximativ trei luni, va avea loc endotelizarea amplatzerului, ceea ce inseamna ca organismul uman il va accepta, inglobandu-l in tesuturile locale.

Din pacate, insa, costurile interventiei sunt ridicate, doar pretul cateterului ajung la aproximativ 5000 de euro, iar sistemul sanitar romanesc nu permite decontarea lor. In plus, nu exista un numar suficient de specialisti romani care sa o poata efectua. Asadar, in prezent, nu multi pacienti se pot bucura de aceasta descoperire, insa se spera ca pe viitor situatia sa se amelioreze. 

Saptamana trecuta, o pacienta din tara noastra a beneficiat de tratamentul complet pentru aritmia cardiaca ce ii punea viata in pericol. Acesta este un pas inainte, iar premiera medicala ce a avut loc in Romania le ofera pacientilor cu probleme speranta ca pot duce o viata mai buna.    

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.