Regurgitarea pulmonara - simptome, diagnostic si tratament

Regurgitarea pulmonara - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Ce este regurgitarea pulmonara?

Inima este alcatuita din doua atrii si doua ventricule. Atriul drept comunica cu ventriculul drept prin valva tricuspida si atriul stang comunica cu ventriculul stang prin valva mitrala.

Din atriul drept, sangele este trimis catre plamani prin artera pulmonara, prevazuta cu valvele pulmonare, valve care nu permit sangelui sa se intoarca in ventriculul drept. Din ventriculul stang porneste aorta, prevazuta cu valva aortica.

Regurgitarea pulmonara este caracterizata prin inchiderea incompleta a valvelor pulmonare si refluxul unei cantitati de sange din artera pulmonara in ventriculul drept in timpul sistolei.

Regurgitarea pulmonara poate fi congenitala, cand este prezenta inca de la nastere, sau dobandita in timpul vietii.

Regurgitarea pulmonara congenitala poate fi izoala sau asociata cu alte anomalii (tetralogie Fallotdefect septal ventricularstenoza arterei pulmonare ).

Tetralogia Fallot este o malformatie congenitala caracterizata de patru elemente: defect septal ventricular, stenoza de artera pulmonara, dextropozitia aortei si hipertrofia ventriculului drept.

Cauzele cele mai frecvente de aparitie a regurgitarii pulmonare dobandite  sunt secundare rezolvarii chirurgicale  a  stenozei pulmonare congenitale sau a tetralogie Fallot, traumatismele, sindromul carcinoid, endocardita infectioasa, reumatismul articular.

Semnele si simptomele regurgitarii pulmonare

Regurgitarea pulmonara izolata este asimptomatica o perioada lunga de timp, in cazul in care nu se asociaza cu hipertensiunea pulmonara.

La persoanele cu regurgitare pulmonara izolata, semnele si simptomele pot sa apara in jurul varstei de 30-40 de ani, in timp ce la cei care au asociata tetralogia Fallot, semnele si simptomele apar mai precoce.

Semnele si simptomele prezente in cadrul regurgitarii pulmonare sunt:

- scaderea tolerantei la efort;

- dispnee sau dificultate in respiratie;

- fatigabilitate;

- palpitatii.

Daca regurgitarea pulmonara este insotita de hipertensiune pulmonara, semnele si simptomele mai includ:

- cianoza si edemul extremitatilor;

- astenie si starea de slabiciune;

- scaderea poftei de mancare;

- durerea toracica de tipul anginei de efort;

- pierderea brusca a constientei in timpul unui efort (sincopa de efort).

 

Diagnosticul de regurgitare pulmonara

Semnele si simptomele prezente (dispnee, slabiciune, sincopa etc.), diminueaza calitatea vietii si deranjeaza, asa incat determina persoana sa mearga la un consult medical. Pentru a stabili diagnosticul de regurgitare pulmonara sunt necesare, pe langa examinarea clinica, si o serie de analize si examene de laborator:

- electrocardiograma (EKG);

- radiografia cardiopulmonara;

- ecocardiografia si examenul Doppler stabilesc diagnosticul si ofera indicii privind severitatea regurgitarii pulmonare;

- imagistica prin rezonanta magentica (RMN);

- cateterismul cardiac se foloseste ca metoda de diagnostic doar in cazuri rare, cand celelalte metode neinvazive nu pot fi utilizate;

- testul de efort.

Tratamentul reugurgitarii pulmonare

Regurgitarea pulmonara este de doua tipuri: asimptomatica si simptomatica, atunci cand apar semnele si simptomele. Regurgitarea pulmonara asimptomatica nu necesita tratament medical specific.

Tratamentul de electie a regurgitarii pulmonare este chirurgical si consta in inlocuirea in timpul interventiei chirurgicale a valvei pulmonare. Se prefera pentru inlocuirea valvei pulmonare protezele biologice (provenite de la porcine sau homograft) intrucat complicatiile sunt mai reduse.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.